Källkoden till Apple II DOS 3.1 släpps fri

Nu finns källkoden till DOS 3.1 till Apple II att läsa för den som är intresserad av persondatorns historia. Koden släpps av Computer History Museum och Digibarn Computer Museum med Apples tillstånd.

Apple II var den första helt färdigmonterade datorn med skärm och kom efter #Apple I. Datorn lanserades 1977, men saknade då en diskettstation. Program och data fick sparas med hjälp av långsamma och opålitliga kassettbandspelare. Lösningen till det här blev en diskettstation utvecklad av Steve Wozniak som släpptes året efter.

Enda problemet var mjukvaran för att styra diskettstationen. Ingen av de 15 anställda på Apple hade kunskaperna eller tiden att skriva koden. Nu berättar Computer History Museum tillsammans med Digibarn Computer Museum om hur Apple löste det här problemet på bara sju veckor och släpper dessutom källkoden till mjukvaran som fick namnet DOS 3.1 för allmänhetens beskådan i form av flera PDF-filer.

I ett blogginlägg förklarar Computer History Museum att Apple kontaktade Bob Shepardson från Shepardson Microsystems för att skriva mjukvaran som saknades till Apple II på sju veckor. Shepardson i sin tur satte Paul Laughton för att utföra jobbet. I april 1978 skrev Steve Jobs och Bob Shepardson under ett kontrakt värt 13 000 dollar för en filhanterare, ett BASIC-gränssnitt och verktyg.

Paul Laughton som skrev koden har fram till idag behållit originaldokumenten som nu släpps som scannade kopior. Apple fick koden i tid och kunde börja leverera till sina kunder i juni 1978. Dessutom släpps källkod för annan historisk mjukvara, nämligen Apples Macpaint och Quickdraw samt Adobe Photoshop.

Redaktionen: I skrivande stund verkar webbplatsen vara under tung belastning och sidan laddar inte alltid.