Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ljudtest

Test: Fem portabla Bluetooth-högtalare

99mac testar fem väldigt olika högtalare där alla har tre saker gemensamt. De är trådlösa via Bluetooth, portabla genom batteridrift och de ligger i det lite högre prisspannet 1 500 - 2 000 kronor.

Bose Soundlink Mini

Efter succéer med Soundlink‑serien kom Soundlink Mini. En stilren, kompakt och portabel högtalare tänkt att konkurrera med #Jawbone Jambox. Bose Soundlink Mini lever enbart på sitt oväntat stora ljud. Man har inte, som i många andra högtalares fall, försökt kompensera för bristande möjligheter till bra ljudprestanda med andra, flashiga funktioner. Soundlink Mini har trådlös ljudöverföring via Bluetooth och möjlighet till batteridrift. Den kommer endast i ett färgutförande, men Bose tillverkar också fem olika fodral till högtalaren.

Något man ofta kan säga om små, portabla högtalare är att ljudet motsvarar storleken. Första gången jag slog igång #Bose Soundlink Mini tappade jag hakan över hur man lyckats klämma in så mycket bas i en sådan liten högtalare. Genast började jag försöka lyssna efter vad som fått lida för att ge plats åt basen, men kom helt enkelt bara fram till att det ju ändå ”låter Bose”. Det finns en igenkänningsfaktor i ljudet hos Bose‑produkter och Soundlink Mini är inget undantag, trots att den är mindre än övriga produkter.

Praktiska detaljer

Reglagen på högtalaren är mjuka silikonknappar och det valda uppspelningsläget, Aux eller Bluetooth indikeras av en liten LED‑diod. Hela intrycket av den när den ligger i min hand är seriöst och gediget. En extra finess som Bose valt att addera i paketet är en laddningsstation. Det känns faktiskt lite exklusivt att kunna docka sin högtalare i en fast vagga istället för att leta upp en kabel. I övrigt har Bose inte satsat så mycket på funktionerna. Personligen hade jag gärna sett att högtalaren blivit utrustad med åtminstone högtalartelefon då det kan bli aningen problematiskt om det ringer och högtalaren används till musik. Batteritiden är runt 7 timmar vilket, tillsammans med Creative Airwave HD är den kortaste tiden av högtalarna i detta test.

Ljudtest

Observera att det här inte är ett exakt test utan en ungefärlig bild av om högtalaren utmärker sig på något speciellt sätt, exempelvis starkare bas än övriga.

Precis som testet visar är det här en högtalare med ovanligt kraftig bas för sin storlek vilket är imponerande. De flesta högtalare låter bättre vid vissa volymnivåer än andra, men brukar ändå ha relativt lika ljudbilder vid svag som stark volym. Bose Soundlink Mini har väldigt olika ljudbilder beroende på vilken volym man spelar på. Vid starkare volymer förvrängs ljudet aningen (distorsion). Som jag skrev tidigare finns det en viss igenkänningsfaktor vad gäller Bose, de bygger sina högtalare med en speciell ljudbild som är signifikativ för märket, men som inte alltid tilltalar mig personligen. Enligt min smak kunde ljudbilden må bra av en lite skarpare diskant.

Bose Soundlink Mini

Mått
180 x 58 x 51 mm (bredd x djup x höjd)
Vikt
670 g
Batteritid
cirka 7 timmar
Bluetooth
3.0
NFC
Nej
Ljudingång
Aux
Övrigt
Ej högtalartelefon
Pris
cirka 1 890 kronor
Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.