Test: Fem portabla Bluetooth-högtalare

99mac testar fem väldigt olika högtalare där alla har tre saker gemensamt. De är trådlösa via Bluetooth, portabla genom batteridrift och de ligger i det lite högre prisspannet 1 500 - 2 000 kronor.

#Bluetooth-högtalare är ytterligare en stor kategori inom trådlöst ljud utöver Sonos och Airplay som vi tidigare skrivit om. Den stora skillnaden är att med en Bluetooth‑högtalare sker kommunikationen direkt mellan uppspelningsenheten och högtalaren då dessa "parkopplas". Bluetooth finns inbyggt i de flesta moderna telefoner, datorer och surfplattor och används inte bara till ljudöverföring utan även för exempelvis filöverföring mellan enheter.

Att välja Bluetooth‑högtalare är inte det lättaste då det verkligen finns en uppsjö av olika alternativ att välja mellan. I och med att system som Sonos och Airplay blivit väldigt stora inom segmentet för hemmabruk har Bluetooth blivit mer synonymt med portabla lösningar. Generellt kan man försöka se till två olika kriterier när man ska köpa en Bluetooth‑högtalare – funktionerna och givetvis också ljudprestandan. Många högtalare idag erbjuder fler funktioner än bara "trådlösheten" och ljudprestandan skiljer sig enormt. I detta test har vi avgränsat oss just till portabla, batteridrivna Bluetooth‑högtalare som alla har ett rekommenderat pris på mellan cirka 1 500 och 2 000 kronor.

Testmetodik

För att ge er läsare en uppfattning av hur högtalarna låter har vi tagit fram ett deltest där vi mäter vilka frekvensområden som är starkast vid uppspelning på respektive högtalare.

Högtalaren placerades på en box och en Iphone 5S utrustad med appen Octave RTA placerades på en likadan box 30 centimeter bort. Vi spelade upp låten Changing of The Seasons med bandet Two Door Cinema Club från en dator och mätte upp två olika ljudnivåer per högtalare. En på -35 dB och en på -20 dB. Vi har alltså försökt att mäta vid samma slag i låten och med samma volymuppmätning. Resultatet är så nära vi kunde komma.

Iphone 5S har hela tre mikrofoner utplacerade på olika ställen på telefonen för att få optimal ljudupptagning. Appen använder huvudmikrofonen som är placerad på undersidan av telefonen, bredvid högtalaren och hörlursjacket. Denna ska enligt Apple ha frekvensrespons mellan 20 Hz och 20 kHz. I testet har jag valt att använda mig av en faktisk låt och inte rena sinustoner, alltså en ton som består av en ensam frekvens helt utan övertoner, då högtalarna i testet oftast används just till musik. Detta gör att testet inte visar exakt respons för varje separat frekvens.

Det fina med ljud är att det inte direkt finns något optimalt ljud, alla människor har olika smak och tycke och även jag föredrar vissa ljudkaraktärer bättre än andra. Notera därför att jag med min smak exempelvis kan uppleva ett starkt mellanregister som burkigt och därmed negativt medan någon annan skulle kunna tycka att det istället gör ljudbilden tydlig.

Högtalarna som är med i detta test är Bose Soundlink Mini, Sony SRS‑BTX300, Creative Airwave HD, Sol Republic Deck och slutligen Jawbone Jambox Mini. Vi börjar med att gå igenom högtalare för högtalare och börjar med Bose Soundlink Mini - läs vidare!

Fotnot
Observera att det här inte är ett exakt test utan en ungefärlig bild av om högtalaren utmärker sig på något speciellt sätt, exempelvis starkare bas än övriga. Om denna del av testet uppskattas kommer vi att fortsätta att försöka ge er läsare en bild av hur högtalaren låter. Kom gärna med feedback till oss på redaktionen!

Efter succéer med Soundlink‑serien kom Soundlink Mini. En stilren, kompakt och portabel högtalare tänkt att konkurrera med #Jawbone Jambox. Bose Soundlink Mini lever enbart på sitt oväntat stora ljud. Man har inte, som i många andra högtalares fall, försökt kompensera för bristande möjligheter till bra ljudprestanda med andra, flashiga funktioner. Soundlink Mini har trådlös ljudöverföring via Bluetooth och möjlighet till batteridrift. Den kommer endast i ett färgutförande, men Bose tillverkar också fem olika fodral till högtalaren.

Något man ofta kan säga om små, portabla högtalare är att ljudet motsvarar storleken. Första gången jag slog igång #Bose Soundlink Mini tappade jag hakan över hur man lyckats klämma in så mycket bas i en sådan liten högtalare. Genast började jag försöka lyssna efter vad som fått lida för att ge plats åt basen, men kom helt enkelt bara fram till att det ju ändå ”låter Bose”. Det finns en igenkänningsfaktor i ljudet hos Bose‑produkter och Soundlink Mini är inget undantag, trots att den är mindre än övriga produkter.

Praktiska detaljer

Reglagen på högtalaren är mjuka silikonknappar och det valda uppspelningsläget, Aux eller Bluetooth indikeras av en liten LED‑diod. Hela intrycket av den när den ligger i min hand är seriöst och gediget. En extra finess som Bose valt att addera i paketet är en laddningsstation. Det känns faktiskt lite exklusivt att kunna docka sin högtalare i en fast vagga istället för att leta upp en kabel. I övrigt har Bose inte satsat så mycket på funktionerna. Personligen hade jag gärna sett att högtalaren blivit utrustad med åtminstone högtalartelefon då det kan bli aningen problematiskt om det ringer och högtalaren används till musik. Batteritiden är runt 7 timmar vilket, tillsammans med Creative Airwave HD är den kortaste tiden av högtalarna i detta test.

Ljudtest

Observera att det här inte är ett exakt test utan en ungefärlig bild av om högtalaren utmärker sig på något speciellt sätt, exempelvis starkare bas än övriga.

Precis som testet visar är det här en högtalare med ovanligt kraftig bas för sin storlek vilket är imponerande. De flesta högtalare låter bättre vid vissa volymnivåer än andra, men brukar ändå ha relativt lika ljudbilder vid svag som stark volym. Bose Soundlink Mini har väldigt olika ljudbilder beroende på vilken volym man spelar på. Vid starkare volymer förvrängs ljudet aningen (distorsion). Som jag skrev tidigare finns det en viss igenkänningsfaktor vad gäller Bose, de bygger sina högtalare med en speciell ljudbild som är signifikativ för märket, men som inte alltid tilltalar mig personligen. Enligt min smak kunde ljudbilden må bra av en lite skarpare diskant.

Bose Soundlink Mini

Mått
180 x 58 x 51 mm (bredd x djup x höjd)
Vikt
670 g
Batteritid
cirka 7 timmar
Bluetooth
3.0
NFC
Nej
Ljudingång
Aux
Övrigt
Ej högtalartelefon
Pris
cirka 1 890 kronor

#Sony SRS‑BTX300 är aningen större än övriga högtalare i detta test, men får ändå vara med tack vare det förhållandevis låga priset. I och med att den är större än övriga är den även betydligt tyngre. Högtalaren har precis som övriga möjlighet till batteridrift samt Bluetooth, men bjuder också på extra finesser som högtalartelefon och #NFC, vilket innebär att man kan parkoppla en smart enhet genom att bara lägga den mot högtalaren, men detta gäller inte Apples enheter. Högtalaren står upp med hjälp av ett utfällbart stativ på ena kortsidan som även fungerar som strömbrytare. Den kommer i färgerna vit och mörkgrå.

Vid första lyssningen placerade jag Sony SRS‑BTX300 längst ner på min topplista och tänkte såga den vid fotknölarna då den lät burkigt och allt kändes otympligt. Sedan hittade jag en liten knapp som förändrade allt. Plötsligt insåg jag att man hade lyxat till denna högtalare med tre olika lägen för olika placeringar i rummet. Något jag verkligen förespråkar då placering ofta är nyckeln. När jag hittat det läge som passade placeringen jag valt bäst lät den plötsligt bäst av alla högtalare jag testade. Det var välbalaserat mellan de olika registren och i och med att den är lite bredare än övriga högtalare upplevdes även stereobilden bättre.

Praktiska detaljer

Båda kortsidorna av högtalaren avslutas med ett stycke som liknar borstat stål där det ena går att fälla ut som ett stativ, vilket även alltså fungerar som strömbrytare. Under stativet gömmer sig ett antal knappar som styr de olika lägen som finns gällande Bluetooth eller Aux samt de olika ljudprofiler som finns. Ovanpå högtalaren finns reglaget för volym, ett knapplås och svarsknapp för högtalartelefonen. Det här är en tung högtalare som känns gedigen tack vare dess vikt och detaljer. Den ser inte riktigt lika teknisk ut som de övriga i testet utan kan säkerligen passa aningen bättre in i vissa hemomgivningar. Utöver laddningsport och Aux‑ingång finns även en USB‑port vilken kan användas till att ladda uppspelningsenheten, exempelvis en Iphone. Batteritiden är helt okej och räcker i 8 timmar.

Ljudtest

Observera att det här inte är ett exakt test utan en ungefärlig bild av om högtalaren utmärker sig på något speciellt sätt, exempelvis starkare bas än övriga.

Här ser man tydligt en stor skillnad mellan Bose Soundlink Mini och Sony SRS‑BTX300, nämligen den att kurvan för Sony är nästan identisk vid den svaga och starka volymen vilket den inte är överhuvudtaget hos Bose. Här är alltså ljudbilden snarlik oavsett volym. Ljudet förvrängs inte vid den högre uppspelningsvolymen utan låter behagligt oavsett volym. Detta är en välbalanserad högtalare som stiger kraftigt i anseende hos mig då jag inser att jag kan anpassa ljudbilden efter placering, men sjunker när jag inser att den borde vara fysiskt stor nog att ha djupare bas.

Sony SRS-BTX300

Mått
341 x 72 x 115 mm (bredd x djup x höjd)
Vikt
1600 g
Batteritid
cirka 8 timmar
Bluetooth
3.0
NFC
Ja
Ljudingång
Aux
Övrigt
Högtalartelefon, USB-port för att ladda exempelvis Iphone
Pris
cirka 1 490 kronor

Testets billigaste högtalare är #Creative Airwave HD. En trekantsformad högtalare som fysiskt är testets näst största. Här kompenserar man för den lite plastiga känslan på både själva produkten och ljudet med att utöver batteridrift och Bluetooth 3.0 erbjuda extra funktioner som högtalartelefon, NFC och så kallad Multi‑point Bluetooth. #Multi–point innebär helt enkelt att flera enheter kan vara parkopplade samtidigt. Vi testade en svart modell, men högtalaren kommer även i rött.

Creative Airwave HD känns plastig och billig från första stund jag packar upp den. I testet blir den såpass mycket ”mellanmjök” att jag först glömde bort att göra ljudtestet. Den sticker inte ut som vass eller basig utan är istället ganska kraftig i mellanregistret vilket gör att den i vissa genrer framförallt känns väldigt burkig. Den fyller rummet ganska bra och är verkligen sådär svenskt lagom på många punkter. 

Praktiska detaljer

Jag försöker komma på ett ord för att inte tråka ut er med ordet "plastig" men det är verkligen precis mitt i prick på hur jag upplever den här högtalarens design och känsla. Utöver den uppenbara anledningen till den känslan, att man klätt hela högtalaren i plast och gummi är även reglagen en stor bidragande faktor. På det exemplar vi på redaktionen testar är knapparna inte helt konsekventa i hur de reagerar när man trycker på dem och det skjutreglage som slår på parkopplingsläget känns inte heller särskilt välgjort. Högtalaren laddas via Micro‑USB vilket är en stor fördel för användare med enheter från andra tillverkare än Apple, där själva uppspelningsenheten själv har samma laddare. Batteritiden är dock sämre, Creative Airwave HD orkar i cirka 7 timmar.

Ljudtest

Observera att det här inte är ett exakt test utan en ungefärlig bild av om högtalaren utmärker sig på något speciellt sätt, exempelvis starkare bas än övriga.

Jag tycker nästan att testet ser bättre ut än hur jag faktiskt upplever ljudbilden. Det kan bero på att högtalaren är medelmåttan själv i detta test och inte sticker ut åt något sätt alls mer än att den är billigast (gäller rekommenderat pris). Den skulle nog, i och med dess icke utstickande ljudbild kanske passa bra som köksradio för den som tilltalas av den här typen av design. Ett plus, som jag egentligen också förväntade mig av en högtalare i den här storleken är att den inte förvränger ljudet på den starkare volymen.

Creative Airwave HD

Mått
260 x 95 x 95 mm (bredd x djup x höjd)
Vikt
980 g
Batteritid
cirka 7 timmar
Bluetooth
3.0
NFC
Ja
Ljudingång
Aux
Övrigt
Högtalartelefon, Multi-point
Pris
cirka 1 395 kronor

#Sol Republic kliver, i ett samarbete med #Motorola ut på ny mark med den sociala högtalaren #Deck som blir företagets första produkt utanför hörlurssegmentet. Här slår man på den stora trumman gällande funktioner och har i denna väldigt kompakta högtalare bakat in Bluetooth 4.0, vars fördelar jag berättar mer om i sammanfattningen på sista sidan, NFC, en egen variant av Multi‑point som man kallar "Heist Mode", som gör att upp till fem enheter kan vara kopplade samtidigt och till sist, det som gör den här högtalaren så spännande i mina ögon – Line Out! Du kan alltså koppla Deck till en annan anläggning, exempelvis en förstärkare med passiva högtalare eller ett hemmabiosystem och spela musik trådlöst till detta. Deck kommer i färgerna svart, röd, blå och gul.

Tyvärr är ljudet inte lika spännande som funktionerna. Den känns som en liten, gammal radio som helt saknar kraft i det lägre registret. Den har helt klart vassast diskant och framförallt i det så kallade Outdoor Mode där man trycker ordentligt på gasen i höga mellanregistret och toppen för att sprida ljudet längre. Deck lever på sina funktioner – en portabel, batteridriven Bluetooth‑variant av Airport Express som dessutom kan spela upp musik lite bättre än Iphone eller Ipad är ju egentligen inte alls dumt. Men ljudmässigt mäter den sig tyvärr inte alls med övriga deltagare i detta test.

Praktiska detaljer

Trots att Deck precis som Creative Airwave HD är gjord helt i plast och gummi känns den inte alls lika plastig och billig som Airwave. Reglagen som är placerade dels längs med ena långsidan, men också mitt på framsidan känns stabilare och mer genomarbetade. Det som på våra bilder är Sol Republics logga i lysande rött är alltså en enda stor led‑diod som indikerar vilket läge högtalaren är satt i. I och med att högtalaren är utrustad med Bluetooth 4.0 har den fått en bättre batteritid som uppgår till hela 10 timmar.

Ljudtest

Observera att det här inte är ett exakt test utan en ungefärlig bild av om högtalaren utmärker sig på något speciellt sätt, exempelvis starkare bas än övriga.

-20 dB
Deck orkar inte riktigt upp till -20 dB utan det jag som högst uppnår är -22,1 dB. Även här syns den lilla peaken vid knappt 16 kHz tydligt. Basen ser ut att få lite extra hjälp vid den högre volymen. Kom ihåg att bas sprider sig åt alla håll medan högre frekvenser är mer riktade och detta test därför kan se annorlunda ut än vad högtalare låter i och med att högtalaren inte är riktad mot telefonen.

Konstruktionen på Deck gör att högtalaren ligger ner och alltså ljuder vertikalt till skillnad från övriga som då i jämförelse ljuder horisontellt. I och med att testet utförs med högtalaren och telefonen placerade i nivå med varandra och högtalaren så som den är tänkt att stå visar inte testet hur Deck låter med högtalarelementen riktat rakt mot telefonen. I mina öron är Deck aningen för vass i diskanten för att jag ska tycka att den är behaglig att lyssna på i en hemmiljö, framförallt med Outdoor‑läget påslaget. Sett till funktionerna är Deck prisvärd, men ljudet är en stor besvikelse.

Sol Republic Deck

Mått
185 x 95 x 29 mm (bredd x djup x höjd)
Vikt
325 g
Batteritid
cirka 10 timmar
Bluetooth
4.0
NFC
Ja
Ljudingång
Aux
Övrigt
Högtalartelefon, Ljudutgång, Multi-point
Pris
cirka 1 790 kronor

#Jambox Mini skulle ursprungligen inte ha varit en del av detta test, men när jag slog igång den upptäckte jag att den inte alls är långt ifrån några av de större högtalare som den tävlar mot. Den är alltså överlägset minst och lättast av de högtalare jag testar och är inte mycket större än en Iphone och går därför ner i fickan på mina jeans, vilket övriga inte ens är i närheten av att göra. I och med den snygga aluminium‑designen är den också tålig och passar därför utmärkt för äventyr. Funktionsmässigt mäter sig Jambox Mini utan det minsta tvivel. Med Bluetooth 4.0, högtalartelefon och Multi‑point är den redo för det mesta. Den kommer i färgerna lila, röd, grafitgrå, silver, blå, turkos, grön, orange och gul.

Storebror och ledstjärnan i denna klass, Jambox hade nog ljudmässigt mätt sig bättre mot de övriga tävlande i testet, men som jag nosade lite på så är Jambox Mini förvånansvärt nära de övriga. Mer än dubbelt så stora Sol Republic Deck ligger exempelvis på ungefär samma nivå som denna minimala högtalare. Den orkar inte riktigt upp i samma volym som de övriga och kan givetvis inte heller leverera samma kraft i basregistret som några av de större motståndarna. Det här är en rolig högtalare att ta med sig ut men som kanske inte passar som köksradio då den inte riktigt fyller ett rum på ett behagligt sätt.

Praktiska detaljer

Jambox Mini är gjord i aluminium med knappar och reglage i plast. Till skillnad från Creative Airwave HD känns plastinslagen på denna inte alls billiga eller inkonsekventa vid användande, tvärtom känns de istället väldigt välgjorda. Ett trevligt exempel på detta är på- och avslagningsknappen vilken lyser upp i olika färger beroende på läge. Precis som några av de andra högtalarna i testet laddas Jambox Mini med Micro‑USB och tack vara Bluetooth 4.0 uppgår batteritiden till hela 10 timmar.

Ljudtest

Observera att det här inte är ett exakt test utan en ungefärlig bild av om högtalaren utmärker sig på något speciellt sätt, exempelvis starkare bas än övriga.

Trots sin ringa storlek hänger Jambox Mini med i matchen. När jag har stark volym blir ljudet förvrängt och det börjar låta väldigt ansträngt för den stackars lilla högtalaren. Tittar man runt på utbudet i ungefär samma storleksklass och något mindre finns det en uppsjö av olika alternativ för en betydligt billigare peng, men jag vill gärna tro att det här är kvalitet och att ljudet och tåligheten faktiskt är bättre än alla dessa små högtalare för 500 kronor.

Jambox Mini

Mått
154 x 24,5 x 58 mm (bredd x djup x höjd)
Vikt
255 g
Batteritid
cirka 10 timmar
Bluetooth
4.0
NFC
Nej
Ljudingång
Aux
Övrigt
Högtalartelefon, Multi-point
Pris
cirka 1 495 kronor

Utöver ljudtestet med Octave RTA har högtalarna testats i olika vardagliga miljöer och situationer. Upplevelsen av högtalarnas ljudprestanda har överensstämt förvånansvärt bra med det resultat som ljudtestet visat. En sak som är lite rolig och intressant med utgången av detta test är att Bose Sounlink Mini delvis slår hål på regeln "ju större högtalare desto mer bas", men man kommer ändå inte ifrån att det ligger någonting i den regeln samt att det ofta blir mer balanserat och mer volym ju större högtalaren är.

När det gäller prissättningen kan jag konstatera att du får valuta för pengarna i de flesta fall, men på olika sätt. Med Bose Soundlink Mini och Sony SRS‑BTX300 får du exempelvis bra ljud och gedigen design medan du med Sol Republic Deck och Jambox Mini får många funktioner och en svårslagen mobilitet.

Överlag kan man säga att Bluetooth passar bra med just portabla högtalare i och med att det inte krävs mer än själva högtalaren och en uppspelningsenhet. I både Sonos och Airplays fall krävs ju exempelvis oftast ett trådlöst nätverk, även om det finns ett fåtal Airplay‑kompatibla högtalare som kan skapa ett eget trådlöst nätverk. Stabiliteten i överföringen, räckvidden på signalen och mängden data som kan förflyttas är överlag sämre med Bluetooth än med Wifi. Exempelvis har Bluetooth 3.0 och 4.0, som dessa högtalare är utrustade med en teoretisk dataöverföringshastighet på 24 Mbit/sekund medan nya Wifi‑standarden 802.11ac teoretiskt sett kan komma upp i en överföringshastighet på nästan 7Gbit/sekund.

Den stora fördelen med Bluetooth 4.0 kontra Bluetooth 3.0 är energiförbrukningen. Med den nyare tekniken som är utvecklad för enheter som ofta skickar och tar emot respons och data som exempelvis träningshjälpmedel och klockor har man lyckats öka batteritider 5 till 10 gånger. NFC, den funktion som gör att parkopplingen är så enkel att enheterna bara nuddar varandra är idag ingenting som Apples enheter stöder utan protokollet är mer utpräglat för Android- och Windowsenheter.

Bose Soundlink Mini

Högtalaren som fick mig att tappa hakan vid första lyssningen känns gedigen och tålig. Man skickar inte med speciellt mycket extra i funktionsväg förutom laddningsstationen, men för användaren som söker wow-faktor och bra ljud i den här prisklassen är Bose Soundlink Mini det självklara valet. Tack vare ljudet på denna högtalare delar jag med glädje ut en rekommendationsstämpel.

Fördelar
+ Häpnadsväckande bas
+ Solid design

Nackdelar
- Inget extra, inte ens högtalartelefon

Cirkapris 1 890 kr (lägsta pris )

Sony SRS-BTX300

Sonys vita skönhet gjorde mig först besviken, men omvände mig efter upptäckten av de funktioner som positivt påverkar både användande och ljud. Detta är enligt mig den enda högtalare i testet som fyller alla mina boxar gällande ljud och funktioner. Den här produkten är verkligen oerhört prisvärd enligt mig och den tilldelas därför en rekommendationsstämpel!

Fördelar
+ Olika val för olika placering
+ Möjlighet att ladda Iphone

Nackdelar
- Ganska tung

Cirkapris 1 490 kr (lägsta pris )

Creative Airwave HD

Tyvärr faller denna högtalare på flera punkter. Hela designen på högtalaren känns plastig och knapparna och reglagen likaså. Jag upplevde dock att stereobilden var bättre på denna än på några av de övriga högtalarna, men det väger tyvärr inte upp helhetsintrycket som gjorde mig besviken.

Fördelar
+ Bra stereobild

Nackdelar
- Plastig

Cirkapris 1 395 kr (lägsta pris )

Sol Republic Deck

Deck är en rolig högtalare, hade jag varit 10 år yngre hade jag garanterat älskat denna Tron‑inspirerade rymdleksak. Det som verkligen lyfter den och gör att den trots sitt dåliga ljud hamnar högt upp på min lista är alla dessa funktioner. Värt att nämna ytterligare en gång är att den går att koppla in till en större anläggning och fungera som trådlös mottagare!

Fördelar
+ Funktionerna
+ Batteritiden

Nackdelar
- Ljudet

Cirkapris 1 790 kr (nyligen lanserad)

Jawbone Jambox Mini

Jag hoppas att det framgår hur ofantligt liten denna högtalare är jämfört med de andra, men att den alltså står sig förvånansvärt bra. Dock måste jag säga att jag tycker att den är förhållandevis dyr jämfört med andra minihögtalare. För den som alltid vill ha tillgång till lite bättre ljud än enhetens eget, men inte vill släpa på en extra tyngd är denna perfekt.

Fördelar
+ Design som gör den tålig och smidig
+ Batteritiden

Nackdelar
- Förhållandevis dyr

Cirkapris 1 495 kr (lägsta pris )

Fotnot angående ljudtestet med Octave RTA
Observera att det här inte är ett exakt test utan en ungefärlig bild av om högtalaren utmärker sig på något speciellt sätt, exempelvis starkare bas än övriga. Om den delen av testet uppskattas kommer vi att fortsätta att försöka ge er läsare en bild av hur högtalaren låter. Kom gärna med feedback till oss på redaktionen!