Riseandshine väcker dig om vädret är rätt

Ta sovmorgon om det regnar med nya appen Riseandshine som kombinerar väderprognoser med en väckarklocka. 99mac pratar om appen och IOS 7 med en av de svenska utvecklarna.

Det är sommar och du är helt ledig nästa dag. Äntligen dags för en skön sovmorgon. Men om det nu skulle visa sig att solen skiner och det är över 20 grader redan på morgonkvisten, då vore det ju bra att komma upp i hyfsad tid och ge sig iväg på den där strandutflykten. Ser väderprognosen osäker ut, eller om det regnar vill du kanske sova en timme till. Hur ska du lösa det?

Ett förslag är att göra det med den nya appen Riseandshine från svenska Mack-A-Roni. Konceptet är enkelt; du ställer in vilken tid du vill bli väckt om vädret är rätt annars får du sovmorgon. Appen kollar aktuell väderinformation när det är dags för väckning och om förutsättningarna är rätt ljuder alarmet. Om det inte är rätt väder får du sova vidare.

Bakom det Umeå-baserade Mack-A-Roni står Petter Svärd och Daniel Espling. 99mac har fått sig en pratstund med Petter om appen och dess utveckling, men först en snabbtitt på Riseandshine.

Appen Riseandshine

Det beskrivande stycket ovan sammanfattar i princip hela appen som är enkel att använda, förutom en inställning för metriskt eller brittiskt måttsystem finns allting samlat på en enda skärmsida. En tid för alarmet ställs in och ett ljud för väckningen väljs. I dagsläget är det bara tre ljud, men fler ljud kommer i nästa uppdatering av appen (se mer i intervjun nedan).

Det finns tre olika kriterier för vilka väderförhållanden som ska råda för att att alarmet ska utlösas. Det första är vädertyp, alternativen är soligt, molnigt, mulet, regnigt eller snöfall. Det andra är över eller under en viss temperatur och det sista är över eller under en viss vindstyrka. Det går att aktivera varje kriterium för sig, exempelvis bara vädertyp och temperatur.

Det går även att ställa in "Weather Snooze" för hur lång tid det ska gå innan appen väcker dig oavsett väder. Så att du till exempel får sova en timme längre om det regnar.

I botten av skärmen finns en väderprognos för det klockslag som alarmet är inställt på. Genom att hålla fingret på fältet går det att få lite mera info om prognosen.

Det här beskriver hela appen. Det finns dock en sak som är viktig att känna till. Det finns en begränsning i #IOS 7 som gör att ingen app får avge ljud om telefonen är satt i ljudlöst läge eller stör ej-läge. Det är bara Apples egen app för väckning som kan komma runt detta. Det betyder att du som användare måste se till att inte telefonen har knappen för ljud satt i tystat läge och har du schemalagt Stör ej-funktionen måste du se till att den inte är aktiverad när väckningen ska ske.

Utvecklarna Mack-A-Roni

Daniel Espling och Petter Svärd

Mack-A-Roni är #utvecklarna av Riseandshine och bakom det namnet står alltså Petter Svärd och Daniel Espling som normalt håller till i Umeå, även om båda för tillfället befinner sig utomlands på olika håll i världen. De utvecklar appar på sin fritid utifrån sina egna behov och detta är faktiskt inte deras första app vi nämnt på 99mac. De har redan två stycken appar i App Store varav en, Tripweather, var med i 99mac:s senaste översikt över semesterappar.

99mac har fått sig en pratstund med Petter Svärd som sedan mer än tio år tillbaka är medlem här på 99mac och som för tillfället befinner sig på Irland med sin nyfödde son.

Berätta om bakgrunden till Riseandshine.

Appen har jag haft i huvudet sedan Apple släppte SDK:n för IOS första gången, men tyvärr har den inte gått att göra tidigare, det har varit omöjligt att uppdatera data i bakgrunden innan IOS 7. Riseandshine kommer av att jag hela mitt vuxna liv ägnat mig åt väderberoende fritidsintressen i kombination med en svår morgontrötthet.

Aha, så det är tack vare den nya bakgrundsuppdateringen i IOS 7 som Riseandshine är möjlig. Det tillhör en av de mer dolda nyheterna som inte uppmärksammats lite mycket som det nya utseendet och annat.

Bakgrundsuppdateringen av data är enligt mig en av de stora nyheterna i IOS 7, man slipper "fusklösningen" med remote push och att appar kan ladda ned data i bakgrunden öppnar ju en värld av nya möjligheter. Det är fortfarande inte perfekt ur ett utvecklarperspektiv i och med att man inte kan kontrollera när ens app får köra och det är rätt hårt styrt exakt vad man får göra, men det är ett steg i rätt riktning.

Hur mycket jobb ligger det bakom Riseandshine?

Tidsåtgången för appen bedömer jag till ca en 1-2 manmånader, men då hade vi redan koden för att hämta väderprognoser klar från en tidigare app, Tripweather. Största svårigheten låg i att få gränssnittet rätt. Vi ville ha det så rent som möjligt och samtidigt försöka kommunicera till användaren vad som händer, vi behövde några iterationer innan vi kom fram till den design vi har nu med dubbla pickers, symboler för vädret och statusbaren för att visa nuvarande utfall på larmet.

Ljudväljaren är jag inte nöjd med så där får vi ta en runda till innan nästa release. Slutligen så är ju test otroligt viktigt för IOS-appar. Användarna är inte nådiga om de stöter på en bugg, att de bara lagt ut en dollar på appen verkar inte spela någon större roll.

Riseandshine är bara på engelska, trots att ni båda är svenskar.

Att appen bara är på engelska för tillfället är för att vi vill se hur intresset för den är innan vi börjar översätta den till olika språk. Vår app Tripweather släppte vi i sju olika språkvarianter från början och en del av dessa har inte varit värt besväret. Bland annat tycks intresset för väderbaserade IOS-appar i Finland var nära noll. Antagligen är de upptagna med att spela Angry Birds. Det kommer fler språkvarianter av Riseandshine med tiden och svenska ligger naturligtvis nära till hands.

Alarmet i Riseandshine fungerar inte om användaren har råkat sätta telefonen i ljudlöst läge, eller om Stör ej-läget är aktiverat. Detta är en begränsning i IOS som ni inte kan styra över, men jag antar att den är frustrerande?

Att ljudet måste vara på och telefonen inte i Stör ej-läge är en mycket irriterande begränsning. Tyvärr är det enda sättet det går att göra. Apple tillåter inte att man "overridear" mute-switchen eller Stör ej som deras alarm-app gör. Skulle man hitta något sätt att kringgå det med inofficiella API:er så blir appen utkastad från App Store.

Här önskar jag att Apple kunde lätta lite på restriktionerna då detta problem drabbar alla tredjeparts-alarm. Det minsta man kan begära vore att de gav oss möjlighet att testa om ljudet är av och i så fall ge en varning till användaren. Personligen löser jag problemet genom att ha schemalagt Stör ej från 00:00 till 07:00. Mitt larm brukar jag ställa på mellan 07:30 och 08:00 så det går utan problem och jag slipper vakna av inkommande mail med mera under natten.

Det är bara tre ljud att välja på i appen, varför inte de vanliga ljudet i IOS?

Att det bara är tre ljud var för att vi hade en undermålig design på ljudväljaren, det fick inte plats fler. Vi har en ny release färdig med sex ljud och en bättre väljare där man egentligen kan ha hur många som helst, jag laddar upp den till App Store i kväll. Den löser dessutom en mindre bugg där symbolen för "halvklart" kan slockna under vissa omständigheter trots att villkoret är satt.

Varför vi inte använder originalljuden är bland annat för att de är för korta. Vi använder ju lokala notiser för alarmet så att man ska slippa ha appen i förgrunden och då kan man bara spela upp ett ljud, inte loopa. Därför har vi valt långa ljud (20-30 sekunder) så att man ska hinna vakna ur sin skönhetssömn. Skulle man nu missa det så upprepas larmet varje minut tills man stänger av det. Är det någon som har tips på 20-30 sekunder långa lämpliga alarmljud som är royaltyfria så tipsa gärna!

Tack för pratstunden och stort grattis förresten! Du har precis blivit pappa har vi förstått, men det innebär också att tiden för sovmorgnar är över för ett tag framåt och du kommer inte att ha så stor nytta av din egen app, eller hur?

Risken finns. Den naturliga väckarklockan, det vill säga min son, är svår att snooza.

Namn
Riseandshine - Weather Alarm Clock
Plattform
IOS
Utvecklare
lugab
Version
1.1.1
Pris
7,00 kronor
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska