Ipad Mini med Retinaskärm

Apple lanserade Ipad Mini utrustad med Retinaskärm och samma hårdvara som Ipad Air till mångas förtjusning. Den högre upplösningen på skärmen är precis vad som saknades, även om den inte är helt perfekt. 99mac har besök av den nya modellen i testlabbet.

Den första generationens Ipad Mini lanserades vid ett event i oktober förra året tillsammans med den fjärde generationens Ipad. Redan från start låg Mini efter Ipad då den under skalet hade i princip samma hårdvara som Ipad 2 som lanserades i mars 2011. Lanseringen gav konsumenter valet mellan två skärmstorlekar, men de blev samtidigt tvungna att kompromissa och välja mellan prestanda och smidighet.

Vi hoppar fram ett år och Apple har presenterat två nya versioner av sina surfplattor, Ipad Air och Ipad Mini med Retinaskärm. Den första har vi redan testat, och nu har turen kommit till den andra. Till skillnad från den förra lanseringen så släppte Apple i år två väldigt snarlika produkter både när det gäller prestanda och smidighet. Air är mycket lättare än sin föregångare och nya Mini med Retinaskärm har fått samma processor, Apples senaste A7.

Vi har fått in en vit Ipad Mini med 128 gigabyte lagringsutrymme och 4G/LTE till testlabbet. Enheten kom förinstallerad med senaste versionen av IOS 7.0.4. I tabellen nedan jämför vi specifikationerna mellan de två generationerna Ipad Mini som släppts så här långt. Värt att notera är att den första generationen fortfarande säljs i två färgvarianter med 16 gigabyte lagringsutrymme. Prislappen är på 2 595 kronor, 400 kronor billigare än för ett år sedan.

Ipad Mini Retina (NY)

Ipad Mini (första gen)

Egenskap

Värde

Värde

Skärm

7,9-tum IPS-panel
2048 x 1536 pixel

7,9-tum IPS-panel
1024 x 768 pixel

Processor

A7 + M7

A5

Kapacitet

16, 32, 64, 128 GB

16, 32, 64 GB

Färger

Rymdgrå, vit

Svart, vit

Kamera

Fram: 1,2 megapixel, 720p video
Bak: 5 megapixel, 1080p video

Fram: 1,2 megapixel, 720p video
Bak: 5 megapixel, 1080p video

Anslutningar

Hörlursport, Lightning

Hörlursport, Lightning

Trådlöst

Wifi 802.11a/b/g/n
(802.11n på 2,4 GHz och 5 GHz)
MIMO
Bluetooth 4.0

Wifi 802.11a/b/g/n
(802.11n på 2,4 GHz och 5 GHz)
Bluetooth 4.0

Mobildatanät (särskild modell)

UMTS/HSPA/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1700/2100, 1900, 2100 MHz)
GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)
CDMA EV-DO Rev. A och Rev. B (800, 1900 MHz)
LTE (band 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 13, 17, 18, 19, 20, 25, 26)

UMTS/HSPA/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz)
GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)
CDMA EV-DO Rev. A och Rev. B (800, 1900, 2100 MHz)
LTE (band 1, 3, 5, 13, 25)

Mått

H: 200 mm
B: 134,7 mm
D: 7,5 mm

H: 200 mm
B: 134,7 mm
D: 7,2 mm

Vikt

331 gr (Wifi)
341 gr (mobildata)

308 gr (wifi)
312 gr (mobildata)

Pris

Wifi: 16 GB: 3 495 kronor
32 GB: 4 395 kronor
64 GB: 5 295 kronor
128 GB: 6 195 kronor

4G/LTE: 16 GB: 4 695 kr
32 GB: 5 595 kr
64 GB: 6 495 kr
128 GB: 7 395 kr

16 GB: 2 995 kronor
32 GB: 3 795 kronor
64 GB: 4 595 kronor

4G/LTE: 16 GB: 4 195 kr
32 GB: 4 995 kr
64 GB: 5 795 kr

Första intryck

På en soffa i ett konferensrum möter jag Ipad Mini med Retinaskärm för första gången. Direkt slår mitt hjärta ett extra lyckoslag för skärmens upplösning. Det senaste året har jag använt den första generationens Ipad Mini hellre än den stora Ipad-modellen utan att tveka, men saknat den knivskarpa texten som Retinaskärmen erbjuder väldigt mycket.

Apple går från klarhet till klarhet med sin nya modell. När den första generationen kom passade den personer som ville ha mer skärmyta än en Iphone, men i ett lättare och smidigare format än Ipad. Nu erbjuder Apple Retinaskärmen som är precis vad som saknades från förra generationen och prestandaökningen från A5 till A7 är mycket välkommen. A5-processorn kämpar på, men räcker inte längre till när jag kan jämföra den mot Iphone 5S och Ipad Air.

Om utsidan på Ipad Mini med Retinaskärm finns egentligen bara en sak att nämna. Den svarta modellen har tagits bort och istället finns en rymdgrå variant. De fysiska måtten är samma förutom 0,3 millimeter när det kommer till tjockleken, den nya är alltså 7,5 millimeter mot föregångarens 7,2. Också vågen visar olika. Wifi-modellen är nu 23 gram tyngre och modellen med stöd för mobil datatrafik väger 29 gram mer än den motsvarande modellen från första generationen.

Nyheterna finns istället under skalet. Ipad Mini med Retinaskärm har utrustas med Apples senaste egenutvecklade processor A7 med 64-bitars arkitektur och rörelsecoprocessorn M7. Den främre kameran har blivit ljuskänsligare vilket är bra för videosamtal och Ipad Mini har fått två mikrofoner.

Enheten har mycket bättre stöd för 4G/LTE i Sverige, precis som både Iphone 5S och Ipad Air. Precis som med de två andra IOS-enheterna hänger täckningen numera på vilken täckning de svenska operatörerna kan erbjuda runt om i landet.

Nya skydd

Precis som till de nyligen lanserade Iphone-modellerna och Ipad Air passar Apple på och uppdaterar sina egna skydd. De gör Smart Cover och Smart Case till Ipad Mini som nu får nya färger. Båda skydden passar både första och andra generationen Ipad Mini. Smart Case kostar 599 kronor och Smart Cover kostar 349 kronor.

Smart Case

Smart Cover

Hur bra är skärmen hos Ipad Mini Retina? Låt oss säga att den är precis som tidigare – fast skarpare och behagligare. Formatet liksom färgerna är mindre än hos en normalstor Ipad.

Som vi först kunde konstatera är Retinaskärmen betydligt bättre än den gamla vanliga ”grovskärmen” tack vare Retina-upplösningen. Tydligare text, skarpare grafik och alla de andra fördelarna vi redan har vant oss med hos Retinaskärmarna. Allt kan sammanfattas som bättre och behagligare. Den vanliga skärmen ger ett grovt och grusigt intryck vid jämförelse.

När vi testade skärmen hos Ipad Mini i februari kunde vi konstatera att skärmen förvisso låg i rätt vitbalans. Vitt är så vitt som definitionen tillåter. Men vi kunde också konstatera att skärmens färgrymd, skärmens gamut, var avgränsad hos nyanser av blått, rött och framför allt i kombination. Alltså magenta- och purpurtoner återges blekare än de ska och med skiftad nyans. Ju starkare färg, desto tydligare avvikelse.

Ipad Mini med Retinaskärm är i det hänseende exakt likadan. Vi har en krympt färgrymd som inte kan återge färger som de ska enligt standard, alltså sRGB och ITU Rec.709. Skärmen kan inte återge färgerna tillräckligt mättade vilket får dem att bli just blekare. Hos blått och magenta lyser färgerna också för intensivt och den kombinationen kan ge ett pastellaktigt intryck. Det som ska var en djup blå ton är uppljusad. Det som ska vara en djup ton av rosa blir istället en mer beigerosa ton. Djupa röda nyanser drar åt brandgult och liknande.

En kamera fångar inte bilden på samma sätt som våra ögon och kan både mildra eller förstärka färgskillnader på sätt som våra ögon inte gör. Men som en indikation om vad som händer kan du se bilden längst upp i artikeln. Ett annat sätt att visa skillnaden, simulerat, är med följande bild:

För att verkligen uppleva skillnaden måste du dock jämföra de två sida vid sida. Det handlar om vilket ljus skärmarna levererar och den skillnaden går bara att uppleva vid en direkt jämförelse. Att få den godtyckliga skärm du läser detta på att återge ljuset exakt på samma sätt som Ipad Mini är lika genomförbart som att använda en blockflöjt för att exemplifiera ljudet från en banjo.

Stort problem? Kanske inte alls

Hur besvärande detta är beror i allra högsta grad på vem du är som användare. Har du tänkt använda Ipad Mini för att syna foton eller på något sätt fatta beslut eller bilda dig uppfattning som rör färger kan du inte lita fullständigt på vad du ser. Där är istället den stora Ipad Air med Retinaskärmen betydligt mer pålitlig som vi kunde konstatera i vårt test.

Bortser du däremot från kraven på korrekta färger är det annars inga som helst fel på Retinaskärmen hos Ipad Mini. Det är fortfarande en skarp och tydlig skärm som kommer att fungera utmärkt till allt utom just exakthet kring färgnyanser.

Lite blåaktig vitbalans kring 6 900 Kelvin hos detta exemplar, inga problem med gamma/tonkurva. Förvisso är de allra, allra mörkaste nyanserna lite för mörka, men i övrigt är det just en behaglig skärm som presterar som väntat från Apples produkter.

Som mest lyser exemplaret med en ljusstyrka på 380 cd/m2 vilket matchar andra Apple-produkter. Med reglaget i botten kliver den ned till 7 cd/m[sup]2[/sup cd/m2 som lägst. Detta kan vara en fördel för dig som vill använda din Ipad i totalt mörker. Kontrastförhållandet är 900:1 vilket återigen är typiskt för Apples produkter.

Betraktningsvinkeln är något sämre än hos de större Ipad-modellerna, men detta är i praktiken inget problem särskilt inte när du med Minin:s smidiga format lättare kan vinkla den rätt. Effekten av att vinkla skärmen 30 grader är inte särskilt stor utan de flesta färger återges intakta och effekten på tonkurvan är liten. Du kan ana att vitbalansen skiftar svagt mot gult eller mot cyan beroende på hur du vinklar, men det är också allt.

Vi kan på vårt testexemplar se skillnader i övre- och undre kant. Den undre kanten som är kring tio procent mörkare än den övre kanten. Den övre kanten skiftar också lite mer åt cyan i vitbalans. Återigen inget stort problem, men detta går att notera och är du den som prioriterar färgåtergivning är Ipad Mini alltså inte optimal.

Mätningarna hos Ipad Mini med Retinaskärm, grovskärm och Ipad Air. Vitbalans (”RGB Balance”) med procentuell avvikelse och gamma (”Gamma point”) är hos alla tre inom rimliga avvikelser genom gråskalan från 0 procent svart till 100 procent vitt. Felnivån (”DeltaE u'v'”) hos vitbalansen är förhållandevis låg för att vara fabriksjusterade exemplar. De skillnader som finns hos vitbalansen handlar om exemplarskillnader.

Ipad Mini-skärmarna har däremot en krympt färgrymd (Färger och mättrianglar) där den vita triangeln och prickarna visar själva mätningen medan triangeln och fyrkanterna visar målet, sRGB/Rec.709-standard. Ljusnivån på färgerna (”Gamut luminance”) visar att procentuell avvikelse i ljusstyrka hos färgerna där blått och magenta går utanför skalan. De lyser alltså långt, långt starkare än de borde. Felnivån för färger (”DeltaE 2000”) bör ligga under värde 3 för att klassas som ej synbart. Tränade ögon kan dock ha hårdare krav och förstås, vice versa för otränat färgseende.

Tyvärr kan du inte kalibrera en Ipad och den typen av färgfel som Ipad Mini visar upp är i vilket fall en fysikalisk begränsning som inte går att justera bort. Skärmen kan helt enkelt inte alstra rätt sorts ljus. De ”kalibreringslösningar” som finns till Ipad, handlar om att skärmen profileras och att inom en specifik mjukvara, till exempel Spyders galleriprogram, justeras det ljus som kan justeras. Safari och andra program påverkas inte av sådana lösningar utan du får det ljus du betalar för.

Varför är det så här?

Jag kontaktade Apples presskontakt som genast skickade mig vidare till Cupertino och chefsutvecklaren för Ipad Mini och Apples så kallade Minion-fabrik: Dr. Nefario. Han beskrev att orsaken till att Mini-skärmen är begränsad har att göra med tillgänglighet. Få tillverkare kan skapa en skärm i detta format och den tillverkare som kan leverera i rätt volymer till Apple kan inte lösa färgproblemet utan att göra skärmen oväntat kostsam eller energislukande. Vilket inte så problematisk ur Apples synvinkel eftersom det medför att de användare som ställer krav på färgåtergivning istället köper de större och dyrare Ipad-modellerna. Därmed får Apple också bättre marginaler, berättar sedan Apples produktchef, Mr. Gru.

Nej. Där ljög jag förstås så att det stänkte om det. Dumma mej. Apple svarar aldrig i klartext på varför de väljer sin hårdvara som de gör och jag måste drömma mig nostalgiskt tillbaka till 90-talet för tillfällen då jag fick ta del (efter en del lirkande) av sådana resonemang.

Men ifall jag tillåts spekulera är skärmen hos Ipad Mini givetvis annorlunda än de större skärmarna. Det gulgröna ljuset från lysdioderna (teknisk förklaring längre ned) filtreras inte bort i samma utsträckning som hos de större Ipad-modellerna. Så när skärmen ska återge nyanser som magenta finns det i högre utsträckning ljusenergi i våglängder av den gröna och gula delen av spektrumet jämfört med hos Ipad Air med Retinaskärm. Den tillverkare som trycker fram 7,9-tumsskärmar i tillräckligt stora volymer för att matcha Apples specifkationer har troligtvis prioriterat andra egenskaper än exakt färgåtergivning.

En avläsning med spektrafotometer (X-rite i1 Pro) visar att Ipad Mini återger färgen magenta (skapas av blått och rött) med en förhållandevis hög nivå av gröna och även gula våglängder. Detta medför att färger likt magenta aldrig kan nå sin fulla mättnad som de är tänkta att återges med. Orsaken är gissningsvis att LCD-panelen inte kan filtrera bort det gulgröna ljuset från fosforn i lysdioderna. En ”vit” lysdiod är en blå lysdiod med gult fosfor. Detta kan vara en svaghet hos skärmen. Det kan också vara en medveten lösning för att uppnå hög ljusstyrka och samtidigt hålla energiförbrukningen nere och förlänga batteritiden. Kanske är det en kombination av både och som är förklaringen.

Slutordet om Mini med Retina

För att sammanfatta är Ipad Mini med Retinaskärm ganska precis som den förra Mini-modellen med vanlig skärm, eller kanske bättre beskrivet ”grovskärmen” eftersom den högupplösta Retina-varianten inom sin tid lär bli Apples vanligaste skärmtyp. Vi har med Ipad Mini Retina samma färgbortfall som hos grovskärmen fast allting är skarpare och behagligare. Ipad Mini med Retinskärm är fortfarande en liten och behändig Ipad som fungerar till precis allt utom att syna färger noggrant. Ungefär som väntat med andra ord. Kanske är det precis vad du saknat?

Ipad Mini efter (nästan) ett år

Hur pass uthålliga är då de här skärmarna? Ja, det kan vi också svara på eftersom det exemplar av Ipad Mini vi testade i februari har gått varmt och starkt hos redaktionen med nästan 10 månader av dagligt och flitigt användande. LCD-skärmar består (väldigt förenklat) av två komponenter. En panel av flytande kristaller som reglerar ljus och färg samt en bakgrundsbelysning som i moderna fall består av vita lysdioder.

Eftersom vitt inte är en färg utan vad våra ögon och hjärnor uppfattar som en blandning av alla färger så finns det heller inte lysdioder som lyser ”vitt” i fysikalisk mening. Istället är det en blå lysdiod med gult eller snarare gulgrön fosfor. Gult ljus aktiverar både de gröna och de röda tapparna i ögat och tillsammans med den blå lysdioden täcker vi upp det mänskliga ögats alla färgreceptorer. Vi uppfattar ljuset från en ”vit” lysdiod som vit trots att det är gult och blått.

Från den gula fosforn kan vi i LCD-panelen filtrera ut våglängder av rött och grönt och så har vi därifrån tillräcklig kontroll över ljuset för att kunna arbeta med de färger som idag är standard, det vill säga Rec.709 och sRGB.

En lysdiod är en ganska tålig och uthållig manick. Fosfor slits gradvis med användningen och mattas med tiden av. Effekten blir att diodens blå sken håller sin styrka över en längre period medan den gula fosforn mattas snabbare. Med andra ord kommer det totala ljusflödet att minska något och då flyttas vitbalansen mot en allt blåare blandning eftersom den blå dioden inte alls mattas i samma takt. Färgtemperaturen ökar och vi får med tiden en allt kallare, blåare bild.

Mindre gult ger blåare balans

Det exemplar vi mätte i början av året 2013 har nu i december också förändrats en hel del. Som ny gav exemplaret en förhållandevis korrekt vitbalans. Inte på nivån ”perfekt kalibrerad”, men tillräckligt nära en färgtemperatur på 6 500 Kelvin och D65-vitpunkt för att räknas som att vara utan tydliga fel. Vitbalansen hos Ipad Mini låg där den ska ligga och var exemplariskt för en apparat direkt ur kartong.

Mätning i februari 2013 och tio månader flitig användning senare. Skärmens hos Ipad Mini har blivit blåare men det är knappast ett drastiskt problem. Kanske om flera år? Det ser ut som att blått har blivit ljusstarkare med tiden, men detta är alltså i förhållande till den totala ljusstyrkan som har minskat något. Fotnot: de äldre mätkurvorna från testet i februari är framtagna med en äldre version av programvaran (Calman) och skiljer sig i hur de presenteras. Den nyare versionen är mer korrekt.

Idag efter nästan ett års användande har den gula fosforn uppenbart mattats något. Inte mycket. Den totala ljusförlusten är mindre än fem procent, men dessa fem procent ligger främst hos det gula ljuset och därmed rött och grönt. Skärmen hos Ipad Mini har alltså blivit blåare efter nästan ett års flitigt användande och har nu en färgtemperatur på 7 000 Kelvin.

Nu är detta långt ifrån en katastrof. Det är fortfarande inom vad som verkar vara exemplarvariationen hos skärmarna på Apples produkter som också kan vara så pass blåa från början. En förändring som skett gradvis och långsamt så att den knappast lär märkas.

Men det visar i alla fall en förändring och efter två år kanske vitbalansen skiftar än mer och vi börjar kanske förlora mättnad i djupa färgnyanser som baseras på grönt och rött. Där kan ett tränat färgseende börja reagera på att Ipaden inte längre är riktigt pålitlig.

Efter tio års flitigt användande av en Ipad kanske vi stirrar in i en skärm som främst består av nyanser av blått, cyan och purpur. Vi får väl se.

Batteri

Ipad Mini med Retinaskärm har ett inbyggt litiumpolymerbatteri på 23,8 Wh, vilket ska jämföras med den första generationens batteri på 16,3 Wh. Apple säger att batteriet håller för upp till tio timmars surf via Wifi, videouppspelning eller musiklyssning. Surfar man istället via mobildatanätet sjunker batteritiden med en timme. 99mac har självklart mätt batteritiden för att kolla hur väl deras siffror stämmer i verkligheten.

I det första steget mäter vi skärmen med hjälp av en colorimeter, "skärmkalibrator" och ser till att ljusstyrkan är 150 cd/m2. Det första batteritestet simulerar sedan surfning på nätet via Wifi. Vi använder den medföljande webbläsaren Safari och lämnar 4G och Bluetooth aktiverade. Bakgrundsuppdateringar och notiser slås av så långt det går.

Ipad Mini med Retinaskärm klarar sig i 9 timmar och 15 minuter, vilket alltså stämmer överens med vad Apple utlovar. Ökar vi istället skärmstyrkan till max blir resultatet i samma test 5 timmar och 37 minuter.

Det andra batteritestet spelar upp videoklippet Tears of Steel med samma skärmstyrka som den första mätningen av surfning och batteriet dör efter 12 timmar och 25 minuter, avsevärt bättre än vad Apple noterar i sina specifikationer.

I diagrammet nedan jämför vi Ipad Mini med Retinaskärm mot storebror Ipad Air. De två enheterna presterar i princip identiskt i de tre körningarna.

Webbsurfning

Vi kör också några tester i Safari, Sunspider Javascript och Mozilla Kraken. Tillverkarna optimerar gärna sina enheter mot Sunspider-testet, vilket ännu är ovanligt för Kraken, så därför kör vi båda. Ipad Mini med Retinaskärm har IOS 7.0.4 installerat. Tidigare testade enheter har haft IOS 7.0.3 och i vissa fall IOS 7.0.2.

Ipad Air vinner Sunspider-testet och tillsammans med de andra A7-utrustade enheterna har den verkligen sprungit ifrån tidigare generationer IOS-enheter. Nya Ipad Mini lägger sig strax under Iphone 5S och hamnar på en tredje plats, men de tre nya "toppmodellerna" presterar likvärdigt. A7-processorn i Ipad Air är på 1,4 GHz, medan samma processor i Iphone 5S och Ipad Mini med Retina är något lägre klockad med 1,3 GHz. Skillnaden i praktiken är obefintligt.

Nya Ipad Mini slår sin föregångare med ett 3,5 gånger snabbare resultat i Sunspider-testet. A5-processorn ligger långt efter nya A7, precis som sig bör.

Listan ser liknande ut när det gäller Mozilla Kraken. Ipad Mini med Retina kommer på en tredjeplats, men skillnaden mellan den, Ipad Air och Iphone 5S är hårfin. Vårt testexemplar presterar sju gånger bättre än sin föregångare, den första generationens Ipad Mini.

Spelprestanda

Vi låter också vårt testexemplar av Mini visa vad den går för i 3DMark, ett syntetiskt test av grafikprestanda. Det finns tre tester i appen, det första heter Ice Storm och inkluderar två grafiktester i upplösningen 720p för att mäta grafikprestanda och ett fysiktest för att stressa processorn.

Ice Storm Extreme höjer upplösningen till 1080p, texturer får högre kvalitet och fler effekter läggs till. Allt för att göra testet än mer krävande.

Det tredje testet är Ice Storm Unlimited och här renderas 720p-rutorna utanför skärmen, medan skärmen uppdateras med tumnaglar efter varje 100 bildruta för att visa framsteg.

Det första testet visade sig snabbt vara för lättdrivet för A7-processorn. Vårt testexemplar av Mini klarar också av det galant, men levererar till skillnad från Ipad Air ett resultat i Extreme-testet. Där presterar den dock likvärdigt med Iphone 5S. Ipad Mini med Retinaskärm är sex gånger vassare än sin föregångare i Extreme-testet.

I Unlimited-testet leder Ipad Air något över nya Ipad Mini och 5S. Nya Mini presterar omkring fem gånger bättre än sin föregångare.

För mig är ett års väntan nu över. Retinaskärmen är precis som jag trodde pricken över i, det som saknades redan från början. Den stora snackisen om de sämre färgerna var inget jag märkte förrän 99mac:s skärmexpert Thomas Ytterberg visade mig och vi gjorde direkta jämförelser och så kommer det att vara för de allra flesta. Det är fotografer och andra som är beroende av "perfekta" färger som får titta på Apples Ipad Air istället.

För de allra flesta Ipad-användare finns nu två skärmalternativ att välja mellan, de två modellerna erbjuder likvärdig prestanda och batteritid, det handlar bara om vad du vill bära med dig. Utbudet av appar och tillbehör är också samma till båda. Ipad Mini som brukade vara den något sämre plattan är nu bara den mindre plattan, vilket är väldigt välkommet och kanske något oväntat.

Prisskillnaden mellan de två modellerna är 900 kronor och även om det är just precis nio hundralappar är det ändå tillräckligt lite för att göra det svårt att välja. Ta upp och känn på båda och låt magkänslan styra.

Ipad Mini blev min favorit för ett år sedan för att den erbjuder allt jag tycker om med min Iphone, men med en något större skärm, vilket underlättar vid exempelvis läsning. Den är smidig och går som ni ser ovan nästan ner i en jeansficka. Den väger just inget extra att bära med sig.

Dyrare än konkurrenterna

Ipad Mini med Retina börjar på 3 495 kronor, men 16 gigabyte räcker inte långt nu för tiden. Att gå på den största modellen med 128 gigabyte som vårt testexemplar är kanske inte heller är att rekommendera för den prismedvetne, men 32 gigabyte räknar jag nog som ett måste med tanke på hur stora flera av de populära apparna är nu för tiden.

Närmast till hands bland konkurrenterna finns Nexus 7. Den kommer med 32 gigabyte lagringsutrymme för omkring 2 700 kronor. Det gör Ipad Mini till ett klart dyrare alternativ, men för mig är valet enkelt. Det är för IOS-ekosystemet som jag betalar det där extra. Apple säger att det nu finns omkring 475 000 appar anpassade för Ipad och det verkar finnas en app för precis allt.

När vi testade Ipad Air anmärkte vi på att den större skärmytan inte utnyttjas i alla lägen. Ett exempel är mappar, det ryms samma antal appar som på Iphone, men ikonerna blir helt enkelt väldigt mycket större. De upplever jag inte på samma sätt i Ipad Mini, men IOS skulle helt enkelt kunna skalas bättre beroende på vilken skärmstorlek användaren har.

Fördelar
+ Retina
+ 4G/LTE-stöd
+ Mycket snabbare än föregångaren

Nackdelar
- En del färgnyanser är något för bleka
– Instegsmodellens lagringsutrymme i minsta laget