Test av Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop

Det populära ergonomiska tangentbordet Natural Ergonomic Keyboard 4000 har funnits på marknaden i åtta år. Nu har Microsoft släppt den första riktiga uppföljaren. 99mac har testat Sculpt Ergonomic Desktop.

Ergonomiska #tangentbord är lite av en vattendelare. Vissa svär vid dem och kan inte tänka sig gå tillbaka till vanliga tangentbord, andra har testat, men avskyr dem. Ytterligare andra har sneglat men inte provat, mest för att det känns jobbigt att ta sig förbi den tröskel det innebär att lära om sig.

Även Apple har gjort ergonomiska tangentbord även om Apple Adjustable Keyboard från 1993 enligt uppgifter aldrig marknadsfördes som ett sådant.

För egen del började jag läsa på om ergonomiska tangentbord i mitten av 2000-talet. Jag hade vänner som hade problem i handleder och fått "musarm" och jag ville förekomma problemen innan de kom till mig. Många av produkterna var dock dyra och ofta lite för extrema för min smak, tills jag fick upp ögonen för Microsofts Natural Ergonomic Keyboard 4000 som genomgående hade goda vitsord på nätet. Inte minst bidrog ett inlägg på bloggen Coding Horror från Jeff Atwood som var lyrisk över det då nya tangentbordet. Om namnet verkar bekant var han senare med och grundade Stack Overflow, den idag populäraste sajten för programmeringsfrågor.

Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000

Natural Ergonomic 4000 är ergonomiskt med sitt delade tangentbord, men inte extremt annorlunda som en del andra ergonomiska tangentbord. Det var och är billigt (cirka 450 kronor på den tiden), har svenska tecken och fungerar med Mac trots att det är byggt för Windows i första hand. Det säljs fortfarande av Microsoft och går att få tag i för under 350 kronor idag.

2006 köpte jag det och sedan har jag använt det oavbrutet i över sju år. Det tog ett tag att lära sig använda det, men tröskeln var inte fasligt hög, någon vecka räckte för att det mesta skulle sitta. Just att få en naturlig vinkel på handlederna kändes rätt.

Natural Ergonomic 4000 är dock långt ifrån ett perfekt tangentbord. Även om det är relativt rejält finns det en tydlig plastig känsla i det och det tar stor plats. Det har dessutom hänt en del sedan 2005 med tangentbord. Den gamla typen av höga tangenter har nästan helt ersatts av tangenter med kort nedslag likt de på bärbara datorer. 2007 gick till exempel Apple över till den nya typen av tangenter med sitt tunna tangentbord i aluminium.

De senaste åren har jag sneglat på nya tangentbord, men det var glest med kandidater. Av de stora tillverkarna som bemödar sig med den nordiska marknaden är det bara Microsoft som satsat på den här typen av ergonomiska tangentbord och inte ens Microsoft hade lyckats komma ut med en värdig ersättare*. Inte förrän i somras. Då lanserade de Sculpt Ergonomic Desktop som i september började säljas här i Sverige.

Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop

Marco Arment, bland annat känd för att ha skapat Instapaper, var liksom jag användare av Natural Ergonomic 4000 och är känd för att vara kräsen. När han gav Sculpt Ergonomic sitt godkännande kände jag att det borde var gott nog för mig också.

* = Microsoft släppte Natural Ergonomic Desktop 7000 år 2007 som är nästintill identiskt med 4000-modellen, men med trådlös anslutning. Jag räknar inte detta som en uppföljare.

Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop

Som namnet Sculpt Ergonomic Desktop antyder är detta ett paket med tangentbord och mus tillsammans. Till en början var detta det enda sättet att köpa det nya tangentbordet och det är fortfarande det enda med svensk layout och det enda som Microsoft säljer i Sverige.

Det dök senare upp en variant avsedd för företag som heter Sculpt Ergonomic Keyboard for Business och det verkar vara exakt samma tangentbord fast utan musen. Det finns vissa svenska webbutiker som säljer det sistnämnda, men bara med holländsk eller tysk tangentbordslayout. Microsofts svenska produktsida listar bara Desktop-paketet i skrivande stund.

Använder inte Bluetooth

Tangentbordet använder inte Bluetooth utan en egen trådlös överföring på 2,4 GHz-bandet, det vill säga samma som Wifi. Det innebär att en liten USB-plugg måste användas och att en USB-kontakt tas i anspråk. Det innebär även att tangentbordet inte fungerar med produkter som enbart använder Bluetooth som Ipad.

Skälet till att inte använda Bluetooth är enligt Microsoft att det ger störande fördröjningar, inte minst eftersom Bluetooth går in i viloläge för att spara ström vid inaktivitet. När användaren börjar skriva eller använder musen blir det därför en kort fördröjning medan Bluetooth återansluter, medan det med USB över 2,4 GHz ansluter omedelbart.

Tangentbordet drivs med två AAA-batterier medan musen drivs av två AA-batterier. Det följer med vanliga batterier så den som vill ha laddningsbara måste själv skaffa sådana.

Det följer även med en list som placeras under tangentbordet för att lyfta upp den främre delen så att det lutar bakåt. Detta ska ge ytterligare en ergonomisk fördel eftersom händerna blir lätt vinklade nedåt istället för uppåt, vilket ska vara bättre.

Ej anpassat för Mac

För Mac-användare är det viktigt att veta att till skillnad från Natural Ergonomic 4000 finns det i dagsläget ingen mjukvara från Microsoft för att utnyttja tangentbordet fullt ut i OS X. Officiellt sett stödjer det bara Windows 7, Windows RT och Windows 8. Det går utmärkt att använda i OS X men inga av specialknapparna förutom ljudvolymen och play/pause fungerar. Inte heller extraknapparna på den medföljande musen fungerar med OS X.

Den enda inställning som behöver göras för att få tangentbordet att fungera som ett normalt Mac-tangentbord är att byta plats på alternativ- och kommandotangenterna. Möjligheterna att ändra detta hittas genom att öppna Systeminställningar, välja Tangentbord, klicka på knappen Specialtangenter... och därefter välja Microsoft-tangentbordet ur menyn.

Omdöme

Det här testet är skrivet med utgångspunkten att användaren idag har det gamla Natural Ergonomic 4000 och funderar på om det är värt att byta ut det mot det nya Sculpt Ergonomic. Även om paketet också innehåller en mus (Sculpt Ergonomic Mouse) är fokus här på tangentbordet.

Jag har använt det nya Sculpt Ergonomic i drygt två veckors tid nu och hunnit bilda mig en uppfattning. Vi börjar med det positiva.

Positivt med Sculpt Ergonomic

Sculpt Ergonomic är ett betydligt elegantare tangentbord rent fysiskt. Tangenterna är behagliga i matt plast och omges av högblank plast med mycket bättre finish på ytan än det gamla.

För min del är övergången till laptop-tangenter med kort nedslag en klar förbättring. Det är inte givet att så är fallet för alla andra, om du vet med dig att du föredrar tangenter med längre slaglängd än de som finns i till exempel Macbook Pro kommer du nog inte heller att gilla de nya tangenterna i Sculpt. Apples bärbara är kända för att ha tangentbord av hög kvalité och känslan är inte exakt densamma, men väldigt lik.

En ergonomisk vinst med nya Sculpt Ergonomic är att den numeriska delen av tangentbordet är fristående. Det gör att det vanliga tangentbordet blir betydligt smalare, 39 centimeter jämfört med 50 centimeter för Natural Ergonomic 4000. Det i sin tur medför att musen hamnar mycket närmare till om den är placerad till höger om tangentbordet och avståndet att lyfta högerhanden från tangenterna till musen blir mycket kortare. Som en bonus upplevde jag även att det var smidigt att kunna plocka fram den numeriska delen och placera den var jag ville när det den behövdes för att mata in siffror.

Jag ser det inte som ett stort problem att Microsoft valt att använda en egen trådlös överföring med USB-plugg istället för Bluetooth. Visst, det tar upp en extra USB-port, men jag har en USB-hubb med lediga portar ändå. Det går inte heller att ansluta till Ipad, men det hade jag aldrig tänkt göra. Jag är däremot glad över att slippa eventuella små fördröjningar som skulle vara störande.

Jag har under åren testat flera trådlösa möss som dragits med små störande fördröjningar i förflyttningen av muspekaren vilket lett till att jag fortsatt använda möss med USB-kabel (ett annat skäl är att möss med kabel blir lättare då de inte behöver batterier). Med Sculpt Ergonomic-musen upplever jag inte några fördröjningar som stör. Därmed inte sagt att alla andra trådlösa möss har dessa problem, jag har till exempel inte använt Apples trådlösa möss på många år.

En liten men smidig detalj är att Microsoft har använt magneter för att ansluta luckor och tillbehör. På baksidan av musen och tangentbordet sitter luckor för batterierna och dessa enkla att ta lös och sätta tillbaka tack vare magneterna. Även den extra listen, som placeras under tangentbordet för att lyfta upp framsidan och luta det bakåt, har magneter istället för fästen.

Så långt är allt väl, Sculpt Ergonomic är en väldigt trevlig upplevelse. Det är elegantare, behagligare att skriva på, sparar plats på skrivbordet och är mera ergonomiskt. Det finns dock några nackdelar och störande detaljer, inte minst utifrån att jag efter sju år med Natural Ergonomic 4000 har dess funktioner djupt ner i ryggmärgen, något jag upptäckte tydligt när jag nu bytte tangentbord.

Negativt med Sculpt Ergonomic

För att göra det nya tangentbordet kompakt har Microsoft placerat två rader med tangenter utanför Retur-tangenten och detta har jag inte blivit vän med ännu. Jag är van att med lillfingret hitta yttersidan Retur-tangenten och vara säker på att jag trycker på rätt tangent. Med den nya layouten har jag flera gånger hamnat på den stora Delete-knappen istället vilket är störande.

Även piltangenterna är en sämre upplevelse. De har visserligen kvar sin form av ett upp-och-ner-vänt T, men de är inte omgivna av luft som de är på fullstora tangentbord. Jag tror luften kring tangenterna är mycket viktigt för att man ska hitta rätt utan att titta. Här har Apple löst det bättre på sina bärbara där piltangenterna visserligen bara är halvstora, men å andra sidan har luft ovanför höger och vänster pil. På det nya Sculpt-tangentbordet har jag återkommande problem med att hitta rätt pil utan att titta och även om jag träffar rätt så är den där lilla osäkerheten tillräckligt för att jag skulle vilja ha en bättre lösning.

För att göra det nya tangentbordet så kompakt som möjligt har Microsoft även slagit ihop specialtangenterna (som ljudvolym, play/pause med mera) med de vanliga funktionstangenterna (F1, F2 och så vidare). Allting ligger nu på en liten rad överst på tangentbordet och är av en annan typ än de vanliga tangenterna, de är mer som knappar som kräver hårdare tryck. För att växla mellan specialtangenterna och funktionstangenterna används ett litet reglage som sitter längst ute till höger.

Att specialtangenter och funktionstangenter är sammanslagna går att leva med. Det som stört mig mest är att Escape-tangenten, som jag använder flitigt i många sammanhang, nu är en liten knapp istället och kräver ett annat nedslag. En liten detalj i sammanhanget, men också ett litet irritationsmoment.

Som nämnts redan fungerar nästan inga av specialtangenterna med OS X, det är bara ljudvolymen och play/pause-knappen som fungerar direkt ur lådan. Det räcker dock gott för mig, däremot saknar jag de tydliga och fristående volymknapparna på det gamla tangentbordet.

Överhuvudtaget blev jag förvånad av hur många av specialtangenterna på Natural Ergonomic 4000 som jag faktiskt använde och nu saknar. Microsoft har plockat bort flertalet extratangenter helt och hållet. Vissa skribenter, som Macro Arment, tycker de var onödiga och är glada att de är borta, men för min del fyllde de en funktion. Det är svårslaget att kunna göra vissa kommandon med en enda tangent.

I mitten på det delade tangentbordet på Natural Ergonomic 4000 sitter en stor spak för att zooma in och ut. Jag letar omedvetet efter denna spak varje gång jag hamnar på en webbsida med oförlåtligt liten text. Kommando-plus är inte så svårt det heller, men kräver en annan koordination. Jag utnyttjade även flera av de fem programmerbara knapparna för direkt öppna vissa webbsidor (Facebook var en av dessa, ska erkännas) och även detta saknar jag med det nya tangentbordet.

Det är inte lika viktigt på ett skrivbord där det oftast finns belysning som på en bärbar dator som används överallt, men jag hade gärna sett bakgrundsbelysta tangenter på det nya Sculpt-tangentbordet. Det finns inte heller någon lysdiod som indikerar om skiftlåstangenten är nedtryckt, det är helt omöjligt att veta vilket läge den är genom att bara titta på tangentbordet.

De ovanstående brister till trots är jag ändå nöjd med mitt köp totalt sett och jag kommer att pensionera mitt Natural Ergonomic 4000 och ersätta det med detta nya tangentbord.

Sculpt Ergonomic Mouse

Detta test handlar främst om tangentbordet, men jag har även testat den nya musen Sculpt Ergonomic Mouse som följer med i paketet. På det hela taget är det en godkänd mus. Jag stör mig fortfarande på vikten som drabbar alla trådlösa möss med batterier.

Microsofts illustration för hur musen ska användas för god ergonomi.

Den är också speciellt så till vida att man ska placera handen på sidan av den och inte rakt på uppifrån, för att på så sätt vila sidan av handleden på skrivbordet. Vilken typ av mus som passar bäst är väldigt individuellt, vissa gillar de som fyller upp hela handen, medan andra hellre vill ha en nätt variant som bara styrs med några fingrar.

Slutsats

Microsofts nya tangentbord i paketet Sculpt Ergonomic Desktop är bättre på så pass många punkter än den gamla trotjänaren Natural Ergonomic 4000 att det kan utses till en värdig ersättare och allmänt rekommenderas som ett bra ergonomiskt tangentbord. Det är elegant, välbyggt och behagligt att skriva på. Den kompakta formen gör det mera ergonomiskt att använda mus vid sidan av. För den som aldrig använt ergonomiska tangentbord tidigare är nya Sculpt Ergonomic definitivt värt att kolla in.

Sculpt Ergonomic är dock inte utan sina brister, den kompakta layouten gör att feltryckningar uppstår oftare och det finns färre specialtangenter än tidigare. Avsaknaden av Bluetooth och kravet på en ledig USB-kontakt kan vara en avgörande nackdel för en del användare, även om det är att föredra över störande fördröjningar.

Priset på Sculpt Ergonomic Desktop ligger på cirka 800 kronor och då ingår alltså en mus också. Det är oklart om Microsoft kommer att ta det fristående tangentbordet Sculpt Ergonomic Keyboard for Business till den nordiska marknaden, om det kommer lär det bli billigare än hela paketet. I dagsläget är det bara genom att köpa paketet man kan få tangentbordet med svensk tangentbordslayout.