99mac ställer Mac Pro mot pc

Apple beskylls ibland för att ta ut överpriser för sina produkter. Deras nya Mac Pro hör till de dyrare maskinerna man kan köpa och 99mac ställer sig frågan hur prisvärd den är jämfört med en pc med motsvarande prestanda.

I diskussioner om valet mellan Mac eller pc förekommer ofta argumentet att Apples produkter är dyra, att man betalar extra bara för Apple-loggan och det görs jämförelser med vad samma hårdvara skulle kosta i pc-världen. Prisskillnderna har minskat genom åren, men ett faktum kvarstår fortfarande, Apple gör inga budgetprodukter.

Senast ut i Apples sortiment är nya prestandamonstret #Mac Pro. Datorn har funnits på marknaden sedan december 2013 och har fortfarande lång leveranstid, svenska Apple Store listar båda standard-konfigurationerna som färdiga att skickas i mars. Det är ingen billig maskin, prislappen börjar på 27 995 kronor, men är den prisvärd?

Datorn liknar till det yttre inget annat som finns på marknaden med sitt lilla runda gråsvarta chassi och även insidan bjuder på flera specialbyggda komponenter. 99mac tar hjälp av Nordens största pc-producent Komplett för att göra ett försök att bygga ihop en pc med motsvarande tekniska specifikationer. Olof Geelnard, områdesansvarig för datorutrustning på Komplett, hjälper oss igenom djungeln av pc-komponenter.

99mac och Komplett har utgått från den dyrare konfigurationen av Mac Pro med en Intel Xeon E5-processor med sex kärnor och en klockfrekvens på 3,5 gigahertz.

Mac Pro

Processor

3,5 GHz 6-Core Intel Xeon E5

Minne

16 GB 1866 MHz DDR3 ECC

Lagring

256 GB PCIe-baserad flashlagring

Grafik

2 x AMD Firepro D500 med 3 GB GDDR5 VRAM

Pris

36 995 kr inklusive moms

Design och yttre mått

Det första vi kan konstatera är att Apples runda design är omöjlig att återskapa med de produkter som finns att köpa på marknaden. Vårt bygge kommer därför till det yttre att påminna mer om den föregående generationen av Mac Pro med att svart stilrent chassi från svenska Fractal Design. Det heter Define R4 och är enligt Olof Geelnard väldigt populärt för att det erbjuder en bra kombination av luftflöde, ljuddämpning, design och pris.

Linjalen avslöjar en höjdskillnad på 21,3 centimeter mellan nya Mac Pro och Fractal Design-chassit. Här kommer en jämförande tabell mellan de två senaste Mac Pro-modellerna och vår pc.

Mått

Mac Pro (2013)

Mac Pro (2012)

Pc

Höjd

25,1 cm

51,1 cm

46,4 cm

Bredd

20,6 cm

23,2 cm

Djup

47,5 cm

52,3 cm

Diameter

16,7 cm

Grafikkorten största utmaningen

Med utsidan till vår pc klar fortsätter vi med insidan. Apple har bett AMD om egna kort till Mac Pro:n.

– Den största utmaningen är helt klart grafikkorten då Macarna har specialkort som inte finns att köpa löst, men det finns snarlika som man kan jämföra med , säger Olof Geelnard.

Han tipsar om en genomgång som sajten Architosh har gjort där de konstaterar att de tre alternativen som går att välja till Apples lilla runda monstermaskin AMD Firepro D300, D500 eller D700 baseras på AMD Firepro W7000, W8000 respektive W9000, men har modifierade hastigheter för att hålla Apples temperaturkrav.

I den konfiguration av Mac Pro som vi vill matcha sitter det två AMD Firepro D500 som enligt Architosh analys är baserade på AMD:s arkitektur Tahiti och motsvaras av Firepro W8000 även om inte allt stämmer överens perfekt.

– Även om D500 baseras på W8000 är prestandaskillnaderna stora. Det senare är drygt 45 procent snabbare än Apples variant om man räknar i ren beräkningskraft.

Därför väljer vi istället W7000-kortet som bygger på en arkitektur som är en generation äldre, men som har en mer jämförbar faktisk beräkningsprestanda. W7000 levererar omkring 2,4 teraflops medan D500 levererar omkring 2,2 teraflops. Apples D500 har bättre minnesbandbredd, men W7000 har en gigabyte mer minne vilket gör att de två korten i praktiken är jämförbara. Det kan skilja sig lite mellan olika applikationer vilket kort som presterar bäst beroende på om beräkningskraft, minnesbandbredd eller minnesmängd är det som nyttjas bäst av programmet.

W7000

D500

Kärna

Pitcairn

Tahiti

Beräkningskraft

2,4 teraflop

2,2 teraflop

Minnesbandbredd

256-bit

384-bit

Minnesmängd

4GB DDR5

3GB DDR5

Att det finns stora variationer i prestandan mellan Mac Pro:s grafikkort och konsumentkorten från AMD beror troligen på att Apple velat minska på värmeutvecklingen och strömförbrukningen i Macen och ändrat sina specialkort därefter.

Processor och moderkort

Apple har monterat in en 3,5 gigahertz Intel Xeon E5 med sex processorkärnor, eller Intel Xeon E5-1650 v2 som den heter utanför Apples värld. Sajten Ifixit har kunnat konstatera att processorn går att byta ut om man försiktigt monterar isär sin Mac Pro, men många användare lär behålla den som sitter med från fabriken. Vårt pc-bygge får en något steg vassare processor för att vi ska vara på den säkra sidan prestandamässigt.

Valet landar på Intel Xeon E5-1660 v2 som har en klockfrekvens på 3,7 gigahertz. Komplett kyler processorn i vårt bygge med en populär luftkylare. Moderkortet som dessa ska monteras på kommer från Gigabyte. Det har ingen Thunderbolt-anslutning, men istället får användaren fler USB-portar och andra anslutningar än en Mac Pro-köpare.

Minnen

Minnena i Mac Pro:n är ännu en speciallösning. Det finns inte obuffrade ECC-minnen på 1866 megahertz till vår pc och vi får nöja oss med 1600 megahertz.

– Men då minnena körs i en 4-kanals konfiguration innebär det att minnesbandbredden ska räcka till och bli över ändå. En del av den lägre minneshastigheten kompenseras med råge av den snabbare processorn för de absolut flesta tillfällen.

Lagring

Vår pc får en Samsung 840 Pro SSD på 256 gigabyte, den bjuder enligt Komplett på en bra kombination av prestanda och pålitlighet. Till skillnad från Mac Pro:n har vårt bygge fördelen att det går att montera en stor mängd vanlig mekanisk lagring också. Det underlättar när man håller på med exempelvis stora grafiska projekt.

För att driva pc:n finns ett modulärt Corsair nätaggregat på 750 watt. Det ger mer än nog kraft till alla komponenterna och de sladdar som inte behövs monteras helt enkelt inte för att få en så ren insida som möjligt. Det är bra både för att förbättra luftflödet i lådan och av rent estetiska skäl.

Specifikationer för pc-bygget

Komponent

Pris

2 x Sapphire AMD Firepro w7000 4 GB GDDR5

14 990 kronor

Intel Xeon E5-1660 v2

9 599 kronor

Samsung SSD 840 Pro-series 256 GB

1 999 kronor

Gigabyte GA-X79-UD3, Socket-2011

1 599 kronor

Corsair CX 750M, 759W PSU

785 kronor

Fractal Design Define R4 Black Pearl

889 kronor

2 x Kingston DDR3 1600 MHz ECC 8 GB (2x 4 GB)

2 108 kronor

Cooler Master Hyper 212 Evo CPU-kylare

355 kronor

Pris totalt

32 324 kronor

Summering

När det kommer till kritan skiljer det 4 671,50 kronor mellan Mac Pro och pc:n från Komplett. Då ingår det inget operativsystem till den senare. En Windows 8 Pro-licens går loss på omkring 1 200 kronor, men det finns också flera gratis operativsystem man skulle kunna använda om man hellre vill det.

– Jag tycker att Apple har tagit fram en väldigt kraftfull maskin med en acceptabel prislapp om man tar hänsyn till mjukvaran. Lägger man sedan till den extrema formfaktorn är den rätt upp och ner prisvärd, säger Olof Geelnard.

Vårt pc-bygge har bara skett på pappret, så jämförelser av prestanda, stabilitet eller byggnadskvalitet går inte att göra. En av de starkaste fördelarna med att välja Apple är att de själva kontrollerar hård- och mjukvaran i sina maskiner vilket ger hög stabilitet som ofta är kritiskt i arbetssammanhang. Däremot har man som köpare inte lika stor valfrihet kring vilka komponenter som ska ingå som om man istället bygger ihop något eget.