Invigning av Brasiliens första Apple Store

Apple öppnar sin första Apple Store i Brasilien, en av världens största marknader för smarta mobiler. Tusentals personer närvarande vid invigningen av butiken i Rio de Janeiro.

Brasiliens första #Apple Store är invigd i den populära gallerian Village Mall i Rio de Janeiro. Det är Brasiliens andra största stad som också kommer att vara värd för sommar-OS 2016. Apple gick ut med information om butiken för en månad sedan, men enligt 9to5mac har det funnits planer på att öppna en butik i landet sedan 2012.

Omkring 1 700 personer kom till öppningen av butiken. Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att Iphone är rekorddyr i Brasilien. En Iphone 5S med 16 gigabyte lagringsutrymme kostar motsvarande 7 567 kronor utan abonnemang medan samma telefon här i Sverige kostar 6 295 kronor. Priset har ökat med 17 procent sedan september förra året på Apples webbplats i landet.

Brasilien har höga skatter och avgifter på importerade varor så Apple har arbetat tillsammans med Foxconn sedan 2011 med att sätta upp en fabrik på plats. I början av 2012 i samband med en kvartalsrapport sa Apples vd Tim Cook att Brasilien var den andra viktigaste tillväxtmarknaden efter Kina för företaget.

Det här är det femtonde landet där Apple öppnar en egen butik och enligt Bloomberg en av de tio största marknaderna för smarta mobiler med nästan 50 miljoner användare i slutet av 2013. Det motsvarar tre procent av hela världens användare av smarta telefoner.