Woz om Tim Cook och Apples coolhetsfaktor

Steve Wozniak var en av gästerna på Cebit-mässan i Hannover. Under en intervju talar han om Apple och vad han själv använder för produkter.

Apples medgrundare Steve Wozniak är en ofta framträdande figur inom teknikbranschen. Senast gästade han den tyska datormässan Cebit i Hannover, och intervjuades där av tv-profilen Brent Goff. Cult of Mac har rapporterat några bitar från samtalet.

Föga förvånande handlade en stor del av samtalet om Apple och företagets position efter Steve Jobs bortgång. Wozniak menade att marknaden och börsen har för höga förväntningar på Apple att leverera nya innovativa produkter.

Steve Wozniak uttalade bland annat stöd för nuvarande vd Tim Cook. Som en reaktion på att Apples aktievärde har sjunkit med cirka 25 procent sedan 2012, har vissa analytiker krävt Cooks avgång. Wozniak säger:

"Jag håller inte med. Cook har inte varit vd tillräckligt länge. Vi har inte sett vilka nya produktkategorier som utvecklas i hemlighet. Vem vet vad som pågår inom företaget? [..] Tim Cook arbetar hårt, och är väldigt bra på att utföra saker. Jag känner honom inte närmare, men jag är beredd att ge honom mer tid."

Enligt Wozniak är Iphone den bästa telefonen för allmänheten som inte är tekniskt kunniga och trivs bäst i en teknikvärld som är säker och inte ändras allt för mycket. Han menar dock att konkurrensen har hårdnat i takt med att andra tillverkare släpper bättre och bättre smarta telefoner.

Vi får också veta att Wozniak själv använder Iphone, och framförallt en Macbook Pro för arbete. Han använder också surfplattor, men föredrar den större skärmen hos en bärbar dator. På frågan om Apple fortfarande är coola, svarar Steve Wozniak jakande:

"Ja. Tidigare har Apple varit den klara ledaren när det gäller att sätta en ton och riktningen i världen. Apple är beryktat, och andra ser till dem för vägledning. Apple har varit en stjärna."