OS X fyller 13 år

Apples operativsystem OS X lanserades den 24 mars 2001. 99mac firar den nyblivne tonåringen med en utflykt nedför minnenas allé.

Apple tjuvstartade visserligen redan år 2000 med en öppen betaversion av Mac OS X med kodnamnet "Kodiak". Men den 24 mars 2001 släpptes version 1.0 av Apples nya operativsystem, internt kallad "Cheetah".

Apple var vid den tiden i kraftigt behov av ett nytt modernt operativsystem. Apples tidigare försök att ersätta sitt klassiska Mac OS genom projektet Copland blev ett misslyckande. Utvecklingen av Copland lades officiellt ned 1996, även om delar av det integrerades i Mac OS 8 som ersatte det tidigare System 7.

Strax efter köpte Apple upp Steve Jobs företag Next och annonserade planer på att använda deras teknologi som grund för ett helt nytt operativsystem. Med på köpet kom också Steve Jobs som återvände till Apple först som konsult, och 1997 tog över igen som företagets vd.

Helt nytt system

Efter en uppdatering av det klassiska systemet till Mac OS 9 kom så det nya Mac OS X år 2001. Steve Jobs inledde nästa års WWDC med att utföra en symbolisk begravning av det klassiska Mac OS 9.

Trots att det nya operativsystemet döptes till version 10 av Mac OS var det fråga om en helt nytt system baserat på en kärna av Unix och med teknologi från Next.

Från början ansågs Mac OS X vara mer eller mindre oanvändbart. Det saknade både viktiga funktioner och många program. Då systemet innehöll många grafiska effekter var det också väldigt långsamt för den tidens datorer. Som ett svar på detta innehöll systemet länge ett klassiskt läge, där Mac OS 9 kunde startas i bakgrunden och köra kompatibel programvara.

Mac OS X 10.0 Cheetah

Version 1.0 av Mac OS X hade kodnamnet Cheetah, men var knappast någon gepard vad gäller snabbhet.

Mac OS X 10.1 Puma

Redan ett halvår senare släpptes version 10.1, kallad Puma. Det var snabbare och lade till några saknade funktioner, så som uppspelning av DVD-skivor. Uppdateringen var gratis från version 10.0.

Mac OS X 10.2 Jaguar

I augusti 2002 kom Jaguar, vilket var den första versionen av Mac OS X som använde sitt kodnamn i marknadsföringen. Återigen låg fokus på ökad prestanda, men systemet fick också flera nya funktioner så som Adressbok och den nya chatt-klienten Ichat.

Mac OS X 10.3 Panther

I oktober 2003 kom den nya versionen Panther som återigen bjöd på prestandaförbättringar. Men Panther gjorde också stora förändringar i det grafiska utseendet, med borstad metall som nytt mode. Några nya funktioner var också bland annat snabbt användarbyte, Exposé, Filevault och premiären för Apples webbläsare Safari.

Mac OS X 10.4 Tiger

Mac OS X Tiger kom i april 2005 och var viktig uppdatering med över 200 nya funktioner enligt Apple. Sökmotorn Spotlight gjorde entré, liksom smarta mappar, och widgethanteraren Dashboard. Under ytan tillkom teknologier som Core Image och Core Video. Möjligheten att köra Mac OS Classic försvann från Mac-datorer med Intelprocessor.

Mac OS X 10.5 Leopard

Leopard, som kom i oktober 2007, beskrevs av Apple som "den största uppdateringen av OS X hittills" med över 300 nya funktioner. Bland annat fick användare stifta bekantskap med backupsystemet Time Machine, virtuella skrivbord med Spaces. Möjligheten att köra Windows med Bootcamp var nu inbyggt, men stöd för klassiska Mac OS försvann för gott.

Mac OS X 10.6 Snow Leopard

I augusti 2009 bröt Apple en trend, då Snow Leopard marknadsfördes med "noll" nya funktioner. Istället låg fokus på att rensa upp i kodbasen och höja prestanda och stabilitet. Resultatet blev att användare efter uppgraderingen hade mer diskutrymme ledigt och en snabbare dator.

Mac OS X 10.7 Lion

Lion som kom 2011 var en ny milstolpe för Mac OS X, då systemet tog mycket inspiration från IOS vad gäller nya funktioner som Launchpad, autospar och möjligheten att köra appar i helskärmsläge. I och med lanseringen av Mac App Store i den sista uppdateringen av Snow Leopard var detta också den första versionen av Mac OS X som distribuerades digitalt, även om det också gick att köpa på USB-minne.

OS X 10.8 Mountain Lion

Redan året efter Lion kom nästa version, Mountain Lion och Apple tillkännagav sin ambition att framöver uppdatera systemet för Mac årligen, precis som man gjorde med IOS. Namnet förenklades också till kort och gott OS X. Nya funktioner var bland annat förbättrat integration med Icloud, Notiscenter och den nya appen Meddelanden som hade stöd för Imessages och ersatte den gamla appen Ichat.

OS X 10.9 Mavericks

Apples senaste version av OS X kom i oktober 2013, och släpptes som en gratis uppdatering genom Mac App Store. Störst fokus låg på strömsparande och batteriprestanda. Med denna version slutade också Apple att döpa systemet efter stora kattdjur - namnet Mavericks är ett känt surfparadis i Kalifornien.

Framtiden?

Nästan ingenting är känt om nästa version av OS X, som väntas komma under detta år. Spekulationer har framförallt handlat om betydande grafiska förändringar i stil med IOS 7.