Guide: Apparna alla borde ha

Många appar är självklara komplement för den fulländade IOS-upplevelsen, men för nya användare kan det vara svårt att komma igång. 99mac tipsar om de mest grundläggande apparna, som bör finnas på varje användares hemskärm.

En stor del av de som köpt en Ipad eller Iphone de senaste sex månaderna har varit nykomlingar på plattformen. Enligt Tim Cook under Apples senaste kvartalsrapport har två tredjedelar av de som köpt Ipad bestått av nykomlingar, och över hälften av Iphone-köparna.

IOS kommer med en uppsättning användbara appar som låter användaren surfa på nätet, hantera e-post, ställa klockan och skapa aktiviteter i kalendern. Men för att IOS-enheten verkligen ska komma till sin rätt krävs några utflykter till App Store. Här finns både erbjudanden från Apple själva och användbara appar från tredjepartsutvecklare.

Med tanke på att det numera finns över en miljon appar i App store, varav över 475 000 anpassade för Ipad är det som ny besökare inte det lättaste att hitta de självklara första nedladdningarna. För alla glada nybörjare på Ipad och Iphone kommer därför här en del tips på viktiga appar som absolut borde finnas på ens hemskärm.

Socialt

De allra flesta använder sin IOS-enhet för kommunikation, och allt mer har vanliga telefonsamtal och sms ersatts av meddelanden via olika sociala plattformar. Vilken eller vilka man använder beror dels på tycke och smak, men troligtvis också vilka ens vänner och bekanta använder.

Facebook, Skype och Twitter behöver knappast någon närmare presentation, och Instagram är klart störst när det gäller att dela bilder. Whatsapp, som numera ägs av Facebook, är en sms-liknande app som har över 100 miljoner användare världen över. En fördel jämfört med Apples inbyggda app Meddelanden är att den även finns för andra plattformar, så du kan skicka bilder och textmeddelanden även till de som inte har Iphone utan att behöva betala för sms.

Googles Facebook-utmanare heter Google+ och har inte riktigt samma användarbas som Facebook, men har enligt Google ändå cirka 540 miljoner aktiva användare. IOS-appen är dessutom riktigt snygg och välgjord.

Läsa

En annan sak som Iphone och kanske framförallt Ipad utmärker sig i är att presentera innehåll från webben. Särskilt text blir skarp och lättläst med Retina-skärmar som har högre upplösning än de flesta datorer. Att enheterna är platta och lätta gör de också bekväma att använda.

Flipboard är en app som tar innehållet från Facebook, Twitter, Instagram och olika nyhetsflöden från internet och sätter ihop allt till en personlig tidning. Det blir en vassare upplevelse att bläddra runt i Flipboard än att surfa runt bland sina favoritsajter, och nu går det även att sätta samman artiklar till sin egen tidning och dela med andra, något som till exempel 99mac gör. Vår tidning heter Helgläsning med 99mac. Ett annat snyggt alternativ för den som vill bläddra bland nyheter är Feedly, som precis som Flipboard erbjuder en blandning av utvalda länkar ur olika kategorier och innehåll från användarens sociala nätverk.

Det är inte alltid det finns tid för att läsa en längre artikel, och då är det bra att det finns appar som Instapaper. En intressant text kan lätt sparas i appen, och sedan plockas fram vid ett senare tillfälle - exempelvis när man sitter bekvämt hemma i soffan. Det finns även en liknande funktion inbyggd som heter Läslista, men Instapaper har fler funktioner. Det finns även andra alternativ som Readability.

Titta och lyssna

Det är inte bara text som gör sig bra på Ipad och Iphone. Även rörliga bilder är populärt, och många använder nog sin Ipad för att se på film eller tv på resa eller i sängen. Inbyggt finns Apples videobutik i Itunes, men för den som har ett konto på Netflix finns också en utmärkt app för den tjänsten. Även SVT Play finns, och erbjuder massor av program från Sveriges Television. På tal om public service finns även Sveriges Radio representerade med sin app SR Play, där det både går att direktlyssna på radioprogram och komma åt poddradio.

En gång i tiden fanns Youtube med som en app inbyggd i systemet. Den tiden är förbi, men appen finns numera i App Store, och är helt gratis att ladda ned. Även musiktjänsten Spotify är numera gratis att använda på mobila enheter, men för att helt kunna bestämma låtar själv behövs ett premium-konto.

För den som letar intressanta tidsfördriv måste också två av Apples avdelningar i Itunes nämnas: Itunes U och Podcaster. Båda finns som separata appar för IOS, och kan laddas ned kostnadsfritt. Podcaster ger tillgång till Itunes hela utbud av poddradio, den största samlingen på internet. Här finns allt från Sveriges Radios program till utländska produktioner från BBC, NPR och Apple-världens kändisar som John Gruber och Jim Dalrymple. Allting är sorterat i kategorier och allting är gratis att lyssna på.

Ännu mer lärorikt är nog Itunes U. Här kan universitet och högskolor från hela världen lägga upp kursmaterial och föreläsningar, som precis som poddradio kan laddas hem och användas kostnadsfritt. Tusentals intressanta föreläsningar inom akademiska ämnen som historia, naturvetenskap och mycket annat finns samlat här, och det är lätt att lägga några timmar på att bara bläddra runt och upptäcka.

Skapa

En del tidig kritik mot Ipad påstod att den framförallt var till för att konsumera innehåll, och inte för att skapa. Apple själva verkar ha tagit illa upp av detta, då man i marknadsföring lagt stort fokus på olika kreativa användningsområden för IOS-enheter.

Det finns en hel del appar för att skapa musik, både för proffs och nybörjare. En bra app att börja med är Apples egna Garageband, som verkligen visar vilka möjligheter en tryckskärm har för kreativa sysslor.

För den som vill göra något med alla sina små korta filmklipp av katter eller barn finns Imovie som är lätt att komma igång med och lyfter upplevelsen några snäpp för omvärlden som ska se på de färdiga produktionerna.

För den som vill skriva både kortare och längre texter finns till exempel Day One, som är perfekt för att göra kortare dagboksanteckningar, eller Byword som är en enkel men väldigt smidig ordbehandlare.

Söka information

Visst, det mesta går att komma åt via Safari. Men en stor del av att en Ipad eller Iphone är så smidig att använda är att många kanaler för informationshämtning går att komma åt via särskilda appar. En riktigt bra Wikipedia-app rekommenderas, och Das Referenz är en av de bästa. Ett äldre men väldigt bra alternativ är Articles.

För den som ser på film eller tv och ständigt måste kolla upp vad en speciell skådespelare varit med i tidigare är det IMDB som gäller, och den databasen finns givetvis som en praktisk app.

Det ryktas om att nästa version av IOS ska få inbyggda funktioner för att känna igen vad det är för låt som hörs, men tills dess är Shazam en ovärderlig app som snabbt kan analysera en låt och berätta vilken det är, komplett men en länk för att köpa den.

Slutligen, för den som fortfarande har svårt att hitta rätt med Apples inbyggda kartor erbjuder Google sina tjänster för nedladdning i form av Google Maps.

Spela

Det finns tusentals spel för IOS, och fler kommer varje dag. Många riktigt bra spel kommer därför, men försvinner lika snabbt från rampljuset. För nyblivna Ipad- och Iphone-ägare finns det några självklarheter att börja med.

Canabalt är ett roligt och busenkelt spel där det går ut på att springa och hoppa så långt som möjligt. The Room erbjuder kluriga pussel, och Ace Patrol är ett skojigt strategispel med flygplan, utvecklat av Sid Meier som gjort bland annat Civilization.

Den senaste månadernas snackisar har annars varit Monument Valley och Smash Hit som båda verkligen utnyttjar tryckskärmens unika egenskaper.

Verktyg

Slutligen några användbara och nyttiga appar som troligtvis kommer att husera inuti en mapp, men som ändå bör finnas tillgängliga vid behov.

Medan Iphone-användare får med en inbyggd miniräknare, saknas en sådan app i Ipad. 99mac kan tipsa om Tydlig, en smart miniräknare som dessutom är pedagogisk.

Alla IOS-användare bör ha ett Icloud-konto, och då bör också den fenomenala funktionen Hitta min Iphone/Ipad vara aktiverad. Skulle dyrgripen försvinna finns det nu möjlighet att spåra den via www.icloud.com, eller så går det att göra via den särskilda appen som heter just Hitta min Iphone. Namnet till trots så fungerar den även för Ipad.

För tråkiga men nödvändiga bankärenden har de flesta svenska banker numera sin egen app, som Swedbank, Nordea och Handelsbanken, och för smidig överföring av pengar vänner emellan är Swisch en smidig tjänst. För att logga in smidigt är det också en bra idé att skaffa ett mobilt Bank ID. Ett sista ovärderligt tips för alla som bor i Stockholm är Res i STHLM, som alltid ser till att en hittar hem. För boende i Göteborgs-trakten finns en motsvarande app från Västtrafik och skåningar har en app från Skånetrafiken.

Har vi missat några självklara appar som borde finnas med? Lämna dina egna tips bland kommentarerna!