Apple bjuder Gustaf till WWDC

Det kommer att finnas åtminstone en svensk på plats under WWDC i San Francisco. Gustaf Rosenblad, 16 år, har vunnit ett av stipendierna som Apple delar ut till studenter.

Apple håller varje år sin konferens för utvecklare, #WWDC. Den brukar inledas med en presentation där Apples högsta chefer visar upp nya versioner av deras operativsystem och ibland också ny hårdvara.

För första gången lottade Apple ut 5 000 biljetter till registrerade utvecklare vid något av Apples program. De får betala 1 599 dollar, cirka 10 000 kronor, för att delta. Men Apple tänker också på de yngre förmågorna och ger upp till 200 studenter chansen att vinna ett stipendium.

För att kunna få en gratis entrébiljett till årets konferens ombads studenter från 13 år och uppåt att göra en app för IOS eller Mac som visar upp deras kreativitet och förmågor. I ett dokument med riktlinjer och villkor skriver Apple:

"Använd din kreativitet och dina kodkunskaper för att bygga en app som berättar för oss om dig. Din app bör lyfta fram olika utvecklingsprojekt som du arbetat med, din utbildning och professionella bakgrund, tekniska kunskaper och intressen."

Den 14 april i år var sista dagen att lämna in sina appar och Apple ville ha fram till 28 april på sig att underrätta vinnarna. 99mac fick kort efter det in ett nyhetstips om 16-årige Gustaf Rosenblad, som fått ett av stipendierna.

Gustaf Rosenblad går i en musikklass på Brunnsboskolan i Göteborg. Till hösten hoppas han få börja på IT-gymnasiet, men först ska han ta med sig familjen och åka till San Francisco.

Han har programmerat sedan han var åtta år gammal och det är något som går i släkten då både farfar och pappa är programmerare.

– Det första jag gjorde var en hemsida där alla min klasskompisar kunde logga in för att se läxor och öva på glosor. Jag programmerar fortfarande på min lediga tid, men skapar också tid för tennis.

Flera egna appar i App Store

Först var det HTML och ASP som gällde, men efter att en Mac flyttade in i familjen Rosenblads hem när Gustaf var 11-12 år blev han så småningom intresserad av att göra appar för IOS.

– Jag har programmerat självständigt sedan jag började med IOS-utveckling. Innan dess gjorde jag Windows-program som min pappa är duktig på. Nu har jag totalt publicerat sex appar i App Store.

One Ball kom först och är ett plattformsspel som han gjort med två klasskompisar. One Ball – Level Editor kom efter det och låter användaren göra egna banor till spelet.

För ekonomiföretaget Hogia har Gustaf gjort appen Hogia Transport Mobile och för sin skola har han gjort Brunnsbo Musikklasser där användare kan se när det hålls konserter bland annat.

För två år sedan gjorde han sitt första riktiga beställningsjobb som resulterade i Billiggare.se och efter att fotbollsproffset Zlatan släppt sin app Zlatan Unplugged gjorde han på skämt Gustaf Unplugged.

Dags för WWDC

Gustaf berättar att stipendiet betyder att han får en biljett till konferensen, men att han måste betala flygresa och hotell själv.

– Mina föräldrar hade sagt till mig att det inte alls var möjligt att åka till San Francsisco om jag blev utvald, så när jag fick mejlet från Apple skickade jag ett meddelande till mina föräldrar och sa att det var upp till dem om vi skulle åka eller inte. Samma kväll sa de att hela familjen skulle åka och jag blev så klart jätteglad!

Eftersom han inte hade några förhoppningar om att få åka, så förstod han inte riktigt att det verkligen skulle bli av förrän alla som han känner och inte känner började säga grattis.

– Jag tror fortfarande inte att jag riktigt förstått att jag ska åka till WWDC som jag tittat på under flera år.

Under konferensen får Gustaf möjlighet att lära sig mer om att utveckla appar via någon av alla de föreläsningar som hålls under veckan. Första dagen är det den stora presentationen som också 99mac brukar bevaka på distans, utdelning av Apples Design Awards och en till presentation som kallas för Platform state of the union, en mer teknisk genomgång av nyheterna från den första presentationen.

– På kvällarna kommer det att vara olika konserter och jag har hört av andra som varit där tidigare att det kommer att finnas mat hela tiden.

Resan mot San Francsisco börjar den 30 maj och hemresan påbörjas den 7 juni. Medan Gustaf har fullt upp på Moscone Center kommer familjen att upptäcka staden och shoppa.

– Första dagen har vi planerat att åka ner en bit längst kusten och se oss omkring. Det är dags att checka in på WWDC först på söndagen och sedan under konferensens dagar kommer jag ha fullt upp.

99mac-redaktionen är förstås gröna av avundsjuka, men kommer att bevaka konferensen på distans efter bästa förmåga. Vi kommer också att återkomma till Gustaf för att höra mer om hans upplevelser på WWDC som pågår mellan 2 och 6 juni i Moscone Center i San Francisco, USA.