UPPDATERAD. Högsta förvaltningsdomstolen har i ett fall beslutat att en dator med internetuppkoppling inte medför krav att betala tv-avgift.
Enligt svensk lag är ska alla hushåll och företag som har en tv-mottagare betala radio- och tv-avgift. Avgiftens storlek beslutas av riksdagen, och handhas av Radiotjänst AB. I februari 2013 började Radiotjänst kräva tv-avgift för innehav också av datorer, surfplattor och smarta mobiltelefoner, med motiveringen att Sveriges Television erbjöd sina kanaler strömmande över nätet.
Beslutet väckte stort motstånd, och nu meddelar Högsta förvaltningsdomstolen att en dator med internetuppkoppling inte kan anses vara en tv-mottagare, och därmed inte medför krav att ägaren ska betala tv-avgift. Domstolen anser inte att en dator är "avsedd" att ta emot utsändning av tv-program, vilket är lagtextens definition av en tv-mottagare.
Enligt HFD går det att tolka lagen åt olika håll, men då Radiotjänsts beslut att kräva avgift för datorer inte funnits tidigare har det inneburit en så kallad "betungande förpliktelse", vilket kräver ett tydligt lagstöd. Ett sådant tydligt stöd saknas alltså enligt Högsta förvaltningsdomstolen.
Dessutom anser HFD inte att en webbsändning kan anses vara en tv-utsändning i lagens mening. För det krävs att sändningen är tillgänglig "utan särskild begäran", vilket inte är fallet med en sändning över internet.
Enligt domslutet åläggs Radiotjänst att återbetala den aktuella radio- och tv-avgiften till klagande.
UPPDATERING: I ett pressmeddelande skriver Radiotjänst att man kommer att återgå till tidigare tillämpning av lagen, vilket innebär att inte kräva avgift för dator, surfplatta eller mobil med internetuppkoppling. Detta gäller från och med idag, 13 juni 2014. Tidigare krävda avgifter uppges dock vara "korrekt påförda" och kommer inte att återbetalas.