Ipad-konst av Björk ställs ut på museum

Appen Biophilia som är framtagen av den isländska sångerskan Björk tas in i den permanenta utställningen på museet för modern konst i New York, Moma.

Ipad kan kanske anses vara ett konstverk i sig själv, men det är en app designad för enheten som nu tas in i den permanenta utställningen på museet för modern konst i New York.

Sångerskan Björk släppte appen Björk: Biophilia för tre år sedan. Det är dels ett album, dels en multimediapresentation. Användare kan lyssna på spår från skivan och samtidigt uppleva dem med visualiseringar. Användaren kan också bidra till låtarna genom att exempelvis kontrollera omloppsbanor, hastighet och koordinater för planeter runt en stjärna.

Moma, museet för modern konst i New York annonserade att appen kommer att finnas i deras utställning förra veckan. Enligt museets kurator Paola Antonelli är appen den första av sitt slag i deras samlingar, men det finns andra digitala verk så som tv-spel, videoklipp, typsnitt och kod.

"Jag började tänka på att förvärva Biophilia när den släpptes 2011. Då, ett år efter att Ipad lanserats, höll designers och utvecklare på att experimentera med appar som drog fördel av en skärm större än Iphone. Med Biophilia har Björk innoverat sättet människor upplever musik genom att låta dem delta i framförandet av musiken och det visuella, och inte bara lyssna passivt."

Namn
Björk: Biophilia
Plattform
IOS
Utvecklare
Second Wind Ltd Apps
Version
1.5
Pris
99,00 kronor
Krav
Kräver IOS 4.1 eller senare. Kompatibel med Iphone 3GS, Iphone 4, Iphone 4S, Iphone 5, Iphone 5c, Iphone 5s, Ipad, Ipod Touch (tredje generationen), Ipod Touch (fjärde generationen) och Ipod Touch (5:e generationen).
Språk
Engelska