Jailbreak för IOS 7.1.1 utnyttjar gammal bugg

Kinesiska utvecklare har tagit fram ett jailbreak för IOS 7.1 och 7.1.1 som fungerar med de flesta Iphone- och Ipad-modeller.

Apple utövar strikt kontroll över sitt mobila operativsystem IOS och över det mesta som användare kan göra med det. Det går exempelvis bara att ladda ned appar som företaget först godkänt via den förinstallerade App Store.

För att komma runt detta släpps då och då så kallade jailbreak som utnyttjar olika svagheter i operativsystemet för att kunna göra egna inställningar som annars inte vore möjliga och för att installera appar från andra källor än App Store. Att låsa upp sina enheter med de här metoderna är dock inte riskfritt. Förutom att användare kan få problem med sina enheter antingen temporärt eller permanent, kan utvecklare implementera skadlig kod som exempelvis loggar alla knapptryckningar eller stjäl användarens lösenord.

Nyligen släpptes ett #jailbreak av den kinesiska gruppen Pangu som fungerar för de flesta Iphone- och Ipad-modeller med den senaste versionen av #IOS 7. De utnyttjar en svaghet i IOS som varit känd av säkerhetsforskaren Stefan Esser under lite mer än ett år. Han verkar ha använt buggen i en utbildning riktad till utvecklare och bett sina studenter att inte använda den i praktiken, skriver Ars Technica.

Jailbreaket från Pangu verkar inte innehålla någon skadlig kod, men innehåller en app-butik med piratkopierade appar som dock är valfri att installera (det verkar rekommenderat av de flesta att låta bli).

Det krävs en Windows-maskin (eller en Mac med en virtuell Windows-installation) för att använda Pangu:s verktyg, men via den kinesiska sajten Weibo meddelar gruppen att ett Mac-verktyg är på gång tillsammans med översättningar till engelska då deras sajt för tillfället bara är på kinesiska.