Upphandling om Apple-produkter överklagas till domstol

De tre kommunerna Trelleborg, Sjöbo och Skurup håller på och upphandlar enbart Apple-produkter, vilket får Samsung att se rött. De har överklagat ärendet till Förvaltningsrätten i Malmö.

När myndigheter i Sverige ska göra inköp görs en upphandling enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Motsvarande regler finns även inom andra EU-länder och finns för att på bästa sätt ta tillvara på konkurrensen på marknaden och samtidigt hushålla med skattemedel.

Tre kommuner i södra Sverige upphandlar nu enbart Apple-produkter, vilket Samsung har ett och annat att anmärka på. Företaget har lämnat in en ansökan om att ompröva upphandlingen till Förvaltningsrätten i Malmö som temporärt stoppat processen, enligt ett pressmeddelande.

– Trelleborg, Sjöbo och Skurup är tre kommuner i en lång rad av upphandlade myndigheter som på det här sättet bryter mot LOU. Vi har under en längre tid sett hur upphandlingar riktas på detta sätt och går nu till domstol för att det ska bli tydligt för alla som gör upphandlingar att det inte är tillåtet att på det här viset begränsa konkurrensen i en upphandling, säger Björn Hansen, säljchef Telekom Samsung Electronics Nordic.

Samsung menar att upphandlingen är olaglig då den uttryckligen riktar sig mot enbart Apple-produkter och nämner varumärken som Ipad, Apple TV och IOS/OS X. LOU innehåller ett förbud mot att göra så här eftersom det ensidigt gynnar ett enskilt företag eller missgynnar andra.

Företaget skriver också att det finns en uppenbar risk för överpriser och slöseri med skattemedel när man låser sig till ett enda företag på det här sättet.

Meningen är inte att peka ut just de här tre kommunerna, säger Björn Hansen, utan att göra en tydlig markering om att upphandlade myndigheter inte får bryta mot LOU.