När apparna blev en livsstil

Idag fyller App Store sex år. 99macs redaktör Jakob Nilsson samlar sina tankar kring hur appar har fått oss att i grunden tänka annorlunda om teknik.

Visst är vi många som minns den magiska känslan när Steve Jobs visade upp den första versionen av Iphone 2007, men idag har nog många svårt att föreställa sig en tillvaro med Iphone utan möjligheten att ladda ned och använda appar från tredje part. App Store har blivit en sådan fundamental del av Iphone-upplevelsen att det är lätt att glömma att den faktiskt inte fanns där från början.

Först med lanseringen av IOS 2, som då hette Iphone OS, slog den digitala butiken upp dörrarna. Idag finns över 1,2 miljoner appar i App Store, och över 75 miljarder nedladdningar har gjorts. Sjunde januari i år meddelade Apple att man betalat ut 15 miljarder dollar (motsvarande nästan 102 miljarder kronor) till utvecklare, efter att Apple tagit sina 30 procent. Det är ganska mycket pengar, och ganska många appar.

App Store är alltså en riktig framgångssaga för både Apple och utvecklare, men kanske ännu mer intressant än alla siffror är vilket avtryck butiken har gjort i vår kultur. Hur vi använder våra enheter och hur vi tänker kring teknik – detta har förändrats i grunden tack vare Apple och App Store.

Idag förväntar vi oss att alla företag som erbjuder någon form av tjänster på internet – och det gör ju nästan alla – också ska ha en tillhörande app. Begreppet "Det finns en app för det" är inte bara en reklamslogan längre, utan har blivit en del av vårt sätt att lösa problem. Oavsett om det handlar om att räkna ut hur mycket dricks vi ska ge utomlands, eller kolla snabbaste sättet att ta sig till Djursholm från Danvikstull, eller bara koppla av hjärnan med ett enkelt spel så är det till apparna vi vänder oss för få lösningen.

Med App Store har datorerna också på allvar tagit steget ut till allmänheten. En unik sak var hur enkelt Apple gjorde det att ladda hem nya appar – plötsligt kunde vem som helst installera ny programvara, utan rädsla för att trycka på fel knapp eller råka förstöra något. Detta har också färgat av sig på de mobila enheternas storasyskon – hemdatorerna. Idag pratar vi om "appar" även på datorer, istället för de tidigare namnen "applikation" eller helt enkelt "program". Vi förväntar oss också att det ska gå lika enkelt att ladda hem och installera på datorn som på telefonen. Tekniken är inte något otäckt och krångligt längre.

Och det är precis den synen på teknik som Apple företräder. Deras modus operandi är att ta något svårt och komplicerat och paketera det i ett enkelt och lättbegripligt system. Du trycker på en knapp. Bakom skärmen händer något magiskt och obegripligt, och sedan kommer resultatet. Även det svåra ska se enkelt ut. Det ska bara funka.