Apple skriver öppet brev till Kina

Efter att kinesisk media kallat Iphone för en "nationell säkerhetsrisk" skriver Apple ett öppet brev där de berättar mer om hur Platstjänster i IOS fungerar.

Förra veckan kallade den statskontrollerade tv-stationen China Central Television Iphone för en "nationell säkerhetsrisk" på grund av funktionaliteten som erbjuds via Platstjänster.

Enligt forskare som citerades i inslaget kan de med tillgång till data från Platstjänster få kunskap om Kinas ekonomiska situation och "till och med statshemligheter", rapporterade Wall Street Journal.

I ett öppet brev på Apples webbplats (finns på både engelska och kinesiska) skriver företaget att man inte håller koll på eller delar med sig av användarnas platsdata med andra. All platsdata krypteras och lagras lokalt i användarens telefon och Apple påminner om att funktionen kan stängas av om användaren vill. Brevet avslutas med följande citat:

"Som vi har sagt förut, Apple har aldrig samarbetat med någon myndighet från något land för att skapa en bakdörr in i våra produkter eller tjänster. Vi har heller aldrig gett tillgång till våra servrar. Och vi kommer aldrig att göra det. Det är något vi känner väldigt starkt för."