Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

svenska utvecklare

Plotagon: "Vem som helst ska kunna göra animerad film"

Med den nya appen Plotagon är det enkelt och smidigt att skapa egna tecknade kortfilmer. 99mac pratar med Plotagon om deras dröm att göra alla till filmskapare.

Med Plotagon från det #svenska företaget med samma namn förvandlas Mac eller Ipad till en kreativ studio där några knapptryckningar är allt som behövs för att skapa animerade kortfilmer. På bara några minuter går det att få till en enkel dialog-driven berättelse, som sedan lika enkelt kan delas på Youtube eller Plotagons webbplats.

Idén bakom Plotagon kommer från ett fenomen som blivit mycket populärt på internet kallat Machinima. Ordet är en sammanslagning av Machine och Cinema, alltså maskin och film. Med hjälp av datorspel som exempelvis World of Warcraft eller Halo skapas filmer där spelets karaktärer utgör skådespelarna. Därefter läggs röster och andra ljud till innan filmen klipps ihop och redigeras.

Machinima har blivit mycket populärt, och vissa spel som exempelvis The Sims 2 innehåller inbyggda verktyg för spelarna att skapa sina egna filmer. Till de mest kända Machinima-serierna hör Red vs. Blue som skapats med Halo-spelen och består av över 200 avsnitt. Plotagon bygger på samma idé att skapa berättelser av färdiggjorde figurer och bakgrunder, men har ett bredare koncept och är i princip en komplett filmstudio där datorn animerar karaktärerna och skapar dialogerna med hjälp av röstsyntes.

Arbetsflödet är enkelt och lättbegripligt. Först väljs en scen eller en bakgrund där berättelsen utspelas. Därefter väljs de artificella skådespelarna, och sedan är det bara att skapa. Dialog skrivs som vanlig text, och genom att välja från rullgardinsmenyer bestäms med vilken känsla dialogen ska förmedlas – argt, glatt, blygt, överraskat och så vidare. Utöver detta går det också att lägga till musik och ljudeffekter, samt händelser som karaktärerna kan utföra med varandra, så som skaka hand eller knuffas.

"Enorm potential"

Jonathan Hise Kaldma arbetar som Creative Director på #Plotagon, vilket innebär att han har lett arbetet med att designa appen, och även skrivit en hel del av koden. Han ser stora möjligheter att skapa i verktyget:

– Det finns en enorm potential i animerat berättande. Se bara på internet vad som läggs ut – allting är ju video. Vi vill att människor ska dela sina berättelser med Plotagon, lite som ett Instagram för tecknad film. Vi vill att vem som helst ska kunna göra det.

Hise Kaldma har själv sysslat med allt från amatörteater till datorspel, och har ett stort intresse av berättande. Enligt honom är det viktiga att en berättelse säger något om det mänskliga tillståndet, att den griper tag emotionellt och skakar om en.

– Själv blir jag inspirerad av allt från Kieslowski till dåliga actionfilmer, säger han.

Plotagon är utformat för att vara väldigt enkelt att använda. Allt som de virtuella skådespelarna säger genereras utifrån skriven text, något som valdes därför att det är något alla kan relatera till. Jonathan Hise Kaldma säger:

– Design handlar mycket om hur lätt folk förstår vad en produkt är och vad som kan göras. I Plotagon utgår vi från något som redan finns och som är bekant, nämligen text. Alla kan det, och det är det grundläggande sättet vi människor berättar på. Folk läser ju fortfarande böcker.

En tidigare betaversion av Plotagon släpptes redan sommaren 2013, men den version som nu kommer skiljer sig på flera sätt. Mest anmärkningsvärt har grafiken ändrats från att bestå av ganska realistiska karaktärer till en mer karikatyrartad grafisk stil liknande det som syns i tecknade serier. Jonathan Hise Kaldma säger:

– De som testade betaversionen gjorde fantastiska små filmer, och vi lärde oss mycket från den. Vi bestämde oss för att göra om grafiken därför att en tecknad stil gör karaktärerna mer uttrycksfulla och lättare att relatera till. Det går inte att skapa varenda detalj i en grafikmotor, så med en alltför realistisk stil blir det lätt märkligt och lite olustigt. Med en stil som medvetet är tecknad fyller hjärnan själv i detaljerna som saknas, och det ger en mycket starkare känsla.

Den nya versionen av Plotagon är också mycket mindre krävande av hårdvaran, vilket har möjliggjort en version för Ipad som innehåller exakt samma funktioner som de kommande versionerna för för Mac och pc.

– Rent tekniskt sett är det samma app, men gränsnittet är naturligtvis anpassat för tryckskärmen, säger Jonathan Hise Kaldma.

Mjuk lansering

I dagarna har Plotagon släppts på App Store för Ipad. Inledningsvis släpps appen endast i Sverige, men tanken är att en internationell lansering kommer att ske inom några veckor, tillsammans med versioner för Mac och pc. Hise Kaldma säger:

– Vi gör en mjuk lansering först i Sverige lite som ett test. Dels för att se hur mottagandet blir, men också för att upptäcka buggar och liknande som vi måste åtgärda.

Jonatahan Hise Kaldma ser nu fram emot att se vad som sker med Plotagon nu när produkten äntligen är ute till allmänheten.

– Jag är oerhört sugen på att se vad folk skapar för slags berättelser. Det här är bara startskottet för Plotagon, säger han.

Från idé till animerat mästerverk – nästan i alla fall

Plotagon visar sig vid en testkörning vara ett trevligt verktyg för att snabbt och enkelt sätta ihop sina egna dialoger. I denna första version finns en hel del begränsningar, men också en bra grund som säkert kan vara till nytta både för aspirerande filmskapare och hobbyberättare.

Eftersom det bara kan finnas två karaktärer i bild samtidigt, och de inte kan röra sig annat än på det ställe där de står blir berättelsernas fokus oundvikligen på dialog och enklare fysisk interaktion som handslag, famntag, klapp och kyss. Den som vill skapa en animerad actionrulle får söka sig någon annanstans, eller vänta på de uppdateringar av verktygen som säkerligen kommer i framtiden.

Begränsningarna till trots är det riktigt roligt att regissera sina animerade skådespelare, som lydigt läser sina tilldelade repliker med så stor inlevelse som den inbyggda röst-syntesen tillåter. I en framtida version efterfrågar jag dock större möjligheter att byta kameravinkel i de olika scenerna, liksom inbyggda verktyg för att klippa och dubba replikerna med mänskliga röster.

Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.