Apple kan betala 2,7 miljarder i förlikning om e-böcker

Apple går med på att betala 2,7 miljarder kronor som en del av förlikningen i målet om e-böcker, beroende på hur utfallet av deras överklagan går.

I juli förra året dömdes Apple för att ha konspirerat tillsammans med USA:s fem största bokförlag om att höja priset på #e-böcker, och på så vis verkat mot fri konkurrens.

En relaterad rättegång gällande skadestånd till konsumenter var planerad att inledas den här månaden, men som 99mac rapporterade nådde parterna en förlikning i juni. Nu har Eric Schneiderman, statsåklagare i New York, tillkännagivit detaljerna i uppgörelsen.

Enligt förlikningen går Apple med på att betala 400 miljoner dollar, omkring 2,7 miljarder kronor, i skadestånd till konsumenter och som avgift till de 33 amerikanska delstater som varit inblandade i målet.

Summan är utöver de 166 miljoner dollar som bokförlagen Penguin, Macmillan, Hachette, HarperCollins och Simon & Schuster gått med på att betala i samband med att de valde att förlika.

Apple valde att överklaga den ursprungliga domen i februari, så förlikningen är ytterst beroende av vad resultatet blir av det, något som ännu inte behandlats av domstolen. Om Apple efter överklagan frias helt kan skadeståndsbeloppet utebli.