Aktieägare stämmer Apple

Apple blir återigen stämda med anledning av de olagliga avtal de haft med andra teknikföretag om att inte anställda varandras personal. Den här gången av aktieägarna.

Flera teknikföretag i USA blev för flera år sedan påkomna med att ha avtal sinsemellan om att inte anställa varandras personal för att hålla nere lönenivåerna. Apples grundare och tidigare vd Steve Jobs sägs ha varit en av nyckelpersonerna bakom avtalen som fanns mellan bland andra Apple, Adobe, Google och Intel.

Förra året påbörjades en grupptalan mot företagen där lite mer än 60 000 ingenjörer vill ha skadestånd för de uteblivna löneförhöjningarna. I början av veckan avslog domare Lucy Koh den förlikning som företagen gjort upp med de målsägandes advokater och anser att skadeståndssumman är för låg. En ny prövning av målet är planerad till den 10 september.

Nu får Apple ännu en stämning på halsen i samma ärende då deras aktieägare lämnat in en ansökan där de hävdar att företagets styrelsemedlemmar är skyldiga till bland annat grov misskötsel och slöseri med tillgångarna, rapporterar 9to5mac.

Aktieägarna kräver en rättegång med jury och att företaget får skadestånd från de åtalade. Stämningen nämner specifikt Tim Cook, Bill Campbell, Millard Drexler, Arthur Levinson, Robert Iger, Andrea Jung, Fred Anderson och Steve Jobs.