Fler antar iskalla utmaningen

Utmaningen där personer ska hälla en hink med isvatten över huvudet för välgörenhet sprider sig som en löpeld på internet. Dr Dre är den senaste på Apple som genomfört den – men nu har den också nått redaktionen på 99mac.

Just nu cirkulerar en utmaning på nätet där deltagarna välter en hink med iskallt vatten över huvudet. Utmaningen har fått rejäl spridning och flera kändisar har deltagit.

Bakom utmaningen finns en seriös tanke, att höja kännedomen om den obotliga sjukdomen amyotrofisk lateralskleros, ALS. Deltagare har 24 timmar på sig att genomföra utmaningen och om man inte gör det är "straffet" att skänka pengar till en organisation som stöder forskning kring sjukdomen.

Många väljer så klart att donera trots att de genomför utmaningen och den amerikanska organisationen ALSA.org har mottagit betydligt mer donationer i år än under motsvarande period förra året.

Bland Apples beslutsfattare har marknadschefen Phil Schiller och vd:n Tim Cook deltagit. Den senare utmanade bland andra av av Apples nyaste anställda, Dr Dre, som postat en video av när han blir dränkt i kallvatten.

Utmaningen har också spridit sig utanför USA. Bland annat har Marcus Persson, utvecklaren bakom det populära spelet Minecraft genomfört utmaningen. Exakt hur det gick till är lite oklart, men också Sweclockers och 99mac har fått utmaningen från butikskedjan Kjell & Company. Självklart ställer vi upp: