Iwatch – allt vi tror oss veta

99mac sammanställer alla rykten och förhandsuppgifter om Apples nya kroppsburna enhet, som kanske visas upp den 9 september.

Rykten om att Apple utvecklar en klocka har cirkulerat under lång tid, men har fått ordentlig fart sedan Apple utvidgade sitt varumärke till att täcka både smycken och klockor i april. Ett flertal rekryteringar Apple gjort från mode- och klockbranschen har också spätt på ryktena att #Iwatch kommer att vara lika mycket en mode-accessoar som ett stycke teknik. Bland annat har Patrick Pruniaux, tidigare chef på Tag Heuer, och Catherine Monier från Yves Saint Laurent börjat jobba på Apple under sommaren.

Apple har också anställt flera experter inom hälsa, som sömnexperten Roy Raymann från Philips, friskvårdsexperten Jay Blahnik från Nike. Just hälsa och friskvård tros bli ett av de stora användningsområden för Iwatch, liksom det blir i #IOS 8 med ramverket Healthkit och appen Health.

Det råder stor osäkerhet om Iwatch blir en fullfjädrad egen produkt eller om den snarare kommer att vara integrerad med IOS 8 och tänkt att samla in data och rapportera detta till en Iphone. Oavsett så lär Iwatch vara utrustad med en mängd olika sensorer för att mäta allt från puls till kaloriförbränning och hjärtfrekvens.

Om Iwatch i första hand blir en accessoar till Iphone är det inte helt säkert att den får någon egen skärm, även om de flesta konceptbilder av den mystiska enheten har tänkt sig en sådan. Analtyikern Ming-Chi Kuo förutspådde i april att produkten kommer att få en flexibel skärm, något som också rapporterades av New York Times idag. Enligt spridda uppgifter kan Iwatch släppas i flera modeller med olika storlek på skärmarna – från 1,3 till 2,5 tum. Kanske kommer skärmarna att skyddas av safirglas.

Just konceptbilder är annars det som florerat mest på nätet under året, den ena designen mer fantasifull än den andra. Utan att behöva ta hänsyn till verklighetens begränsningar ifråga om batteritid och material är de flesta av dessa koncept snarare kittlingar för fantasin än trovärdiga alternativ.

Trådlös betalning och laddning

Det har också rapporterats en hel del om möjligheten att genomföra trådlösa betalningar med hjälp av tekniken #NFC. Detta har oftast förknippats med nästa Iphone, men även en Iwatch ryktas få möjligheten att genomföra betalningar.

Annars är det just integrationen med #Iphone 6 som tros bli central. Enligt spekulationer, bland annat av analytikern Steven Milunovich, kommer Iwatch att fungera som ett gränssnitt till telefonen i fickan, till exempel genom att kunna spela in och sända röstmeddelanden.

En annan funktion som det ryktats om är att Iwatch ska ha förmågan att ladda upp batteriet trådlöst genom att placeras på en induktionsplatta. Inga detaljer är kända kring detta, eller om Apple isåfall kommer att använda sig av någon av de befintliga standarder som finns för detta. Batteritiden är givetvis kritisk på en sådan här produkt, och de flesta rapporter ska batteriet klara åtminstone en dags användning.

Namnet

Namnet Iwatch har i allmänhet använts för att beskriva den nya kroppsburna produkten, och har sitt ursprung i att Apple registrerat varumärket Iwatch i ett flertal länder. Det stämmer dessutom väl med hur Apple har för vana att döpa sina produkter.

Det ska dock sägas att det slutgiltiga namnet i dagsläget är okänt. Ett patent som nyligen beviljades beskrev en klockliknande enhet med löstagbart armband, och där användes namnet Itime.

Kanske det som mest driver upp förväntningarna på en Iwatch är uttalanden som Tim Cook har gjort om att Apple kommer att introducera nya produktkategorier under 2014. Apple-chefen Eddy Cue uppgav också att höstens linje med produkter är den bästa han sett från Apple på tjugofem år.

Prognos:

Vi vill tro på något nytt och magiskt. Det har viskats om Iwatch så länge nu, och förhoppningsvis är det äntligen dags för en ny produktkategori. Vår gissning är att Iwatch avtäcks på tisdag, men eventuellt inte kommer att börja säljas förrän tidigt nästa år.

SANNOLIKT.