Skapa ett medicinskt ID med IOS 8

Med IOS 8 lanserar Apple ett medicinskt ID som kan visas även om telefonen är låst. Tanken är att sjukvårdare vid en eventuell nödsituation ska kunna få viktig information om patienten. 99mac guidar till hur du aktiverar funktionen.

Vid en eventuell nödsituation finns det uppgifter som underlättar för sjukvården och som kanske behövs för att rädda ditt liv. Sedan tidigare har du kanske hört talas om att det är en god idé att spara kontaktuppgifter till dina anhöriga namngivna med förkortningen ICE (In Case of Emergency).

Problemet med det är att många smarta mobiler är lösenkodsskyddade vilket gör det omöjligt för andra att komma in i telefonen om ägaren exempelvis inte är vid medvetande. Lösenkoden är bra om det är en tjuv som vill in i din telefon, inte lika bra om det är en sjukvårdare som vill ringa en anhörig.

99mac har tidigare tipsat om att man kan spara viktig information direkt på bakgrundsbilden man använder på låsskärmen, men med IOS 8 finns en ny funktion som Apple kallar för medicinskt ID.

Det är ett sorts kontaktkort som användare kan fylla med information som exempelvis anhörigas kontaktuppgifter, blodgrupp och eventuella allergier eller mediciner. Det fiffiga är att kortet kan nås även om telefonen är låst.

Skapa ett medicinskt ID

För att skapa ditt eget medicinska ID startar du den nya appen Hälsa som lades till i och med installationen av IOS 8. Längst ner finns ett antal menyalternativ och medicinskt ID syns längst till höger på Iphone (Ipad och Ipod Touch saknar det här alternativet eftersom de inte kan användas för att ringa nödsamtal).

Genom att trycka på Skapa medicinskt ID får du möjlighet att fylla i vad som ska synas på ditt kort. Det första alternativet är att visa ID:t på låsskärmen vilket är en förutsättning för att någon ska kunna komma åt informationen vid exempelvis en nödsituation.

När du fyllt i kortet med den information du vill ska synas trycker du på Klar längst upp till höger. För att kontrollera hur det ser ut sedan låser du din Iphone och aktiverar låsskärmen. Svep till höger och tryck på Nödsituation längst ned till vänster på skärmen. Då byts texten ut till Medicinskt ID och genom att trycka där syns ditt kort med den information du fyllt i.