OS X och Linux drabbat av säkerhetshål

En allvarlig bugg i kommandotolken Bash som vanligen används i Linux-system och OS X kan under speciella omständigheter användas för att köra skadlig kod inte bara lokalt i datorn utan också via nätverk.

Nu kommer nyheter om ett nytt säkerhetshål som drabbar Linux och OS X. Problemet sägs vara allvarligt och jämförs med Heartbleed som upptäcktes i april i år.

Buggen finns i kommandotolken Bash som är vanligt förekommande i Linux-världen. Det är dessutom den förinställda kommandotolken i OS X. Buggen kallas för "Bash bug" eller "Shell shock" och kan under speciella omständigheter användas för att köra skadlig kod inte bara lokalt i datorn utan också via nätverket.

OS X 10.9.5, även kallad för Mavericks kommer med Bash version 3.2 som verkar innehålla buggen. Det finns redan buggfixar ute för en del Linux-distributioner, men Apple har ännu inte släppt någon fix eller kommenterat problemet.

Mer tekniskt bevandrade OS X-användare kan följa instruktionerna hos Stack Exchange för att uppdatera Bash på egen hand.