En vecka med Android

99mac provar hur det känns att vara Android-användare en vecka, och redaktör Jakob Nilsson släpper tillfälligt sin nya Iphone 6 för att vardagstesta Samsung Galaxy Alpha.

Dag 1: Packa upp och ställa in

Kartongen som anländer med bud till kontoret är täckt med fler loggor, texter och symboler än Apples helvita Iphone 6-kartong. Redan här märks det alltså att det är en telefon och en plattform som delvis är väldigt annorlunda den trygga IOS-miljö jag är van vid.

Mitt första intryck av Samsung Galaxy Alpha är att den är lätt. Vid en snabb första jämförelse med Iphone 6 väger den nästan overkligt lite. När jag tittar vidare i kartongen får jag dock förklaringen – det utbytbara batteriet är inte monterat vid leverans utan ligger separat. Efter att batteriet sitter i känns vikten mer normal, även om telefonen fortfarande är imponerande lätt att hålla i. Jämfört med en Iphone 6 som väger 129 gram är Galaxy Alpha något lättare med sina 115 gram, men det är ingen skillnad som märks i handen.

För att montera batteriet och SIM-kortet plockas hela baksidan bort, som består av ett ganska tunnt stycke plast. För den som är van vid Apples närmast hermetiskt tillslutna konstruktioner känns det här lite konstigt, och ger telefonen ett plastigt och lite billigt intryck. Fördelen är naturligtvis att det är lätt för vem som helst att byta batteriet när det börjar bli utslitet.

Laddning

Jämfört med Apples oftast ganska minimalistiska användning av grafik och animationer verkar Samsung tycka om när det blinkar och rör sig. En sådan detalj är att det animeras små gröna bubblor på skärmen när telefonen laddas, från den nedre delen av telefonen där laddaren är ansluten. Det är lite kitschigt, men å andra sidan är jag svag för kitsch så jag ler när jag ser det. Kan dock tänka mig att det snabbt blir tröttsamt.

När väl batteriet är fulladdat och inställningsprocessen sätter igång möts jag inte av några egentliga konstigheter. Jag får hjälp med att logga in på mitt Google-konto, och kan även koppla mitt nya Samsung-konto till detta. Jag får också logga in på mitt Dropbox-konto, och blir som en rolig överraskning uppgraderad till Dropbox-guru vilket ger mig 50 gigabyte ytterligare lagringsutrymme.

Samsung Galaxy Alpha har precis som Iphone en fingeravtrycksläsare. Till skillnad från den sistnämndas fem stöder Alpha dock bara tre stycken fingeravtryck, och processen att registrera ett finger går till lite annorlunda. För att spara ett avtryck ska fingret dras över läsaren åtta gånger, vilket inte är något problem. Skulle dock gärna se stöd för fler avtryck, då jag vill kunna låsa upp min telefon med antingen tumme eller pekfinger på båda händerna.

Hemskärmen är, i brist på bättre ord, väldigt Android-aktig. Det är svårt att sätta fingret på vad som känns fel, men ikonerna är inte lika enhetliga, de består av olika former och delvis olika storlekar i jämförelse med Apples rundade kvadrater.

Ett genomgående problem jag har inledningvis är att backa. Det händer flera gånger att jag befinner mig i en app och letar förgäves efter en tillbaka-knapp. Till slut inser jag att det finns en hårdvaruknapp för detta, till höger om hemknappen.

Dubbla butiker

Två butiker.

En annan sak som bidrar till att det känns rörigt är att det finns två olika butiker för att köpa och ladda hem appar. Dels finns Samsungs egna Galaxy Apps, men det finns också Google Play. Det är högst oklart vad det är för skillnad på de båda butikerna, men Google Play har appar som Instagram och Whatsapp vilka inte finns i Galaxy-butiken. Däremot finns till exempel Evernote och Flipboard i båda butikerna, och när den hämtats hem från den ena syns den också som installerad från den andra butiken.

Jag, som har någorlunda koll på vilken typ av politik och konkurrens mellan Samsung och Google som ligger bakom, tycker ändå att det är besvärligt att behöva hålla isär två app-butiker. Jag kan bara föreställa mig hur andra användare upplever det, som inte bryr sig om det heter Google, Samsung eller Apple utan bara vill ladda hem en app. Det hela måste framstå som ytterst förvirrande, och jag gissar att de allra flesta kommer att använda enbart Googles butik.

Nåväl, själva butikerna är lättnavigerade, och en sak jag särskilt uppskattar i Google Play är den lilla informations-rad som snabbt och tydligt visar vilken kategori en app tillhör, snittbetyg, och hur ofta den hämtats.

Fortsättning

Med de grundläggande inställningarna klara är jag äntligen redo att börja använda telefonen. Det första jag vill göra är att flytta över mina kontakter, kalendrar och annat innehåll. Detta visar sig dock vara ett större problem än vad det borde vara, men mer om det imorgon.