Apples nya mobila betalsystem har stöd från många stora amerikanska affärskedjor, men flera andra har bestämt sig för att inte införa stöd för Apple Pay.
När Apple Pay presenterades i september uppgavs att Apple redan hade stöd för betalsystemet hos flera stora amerikanska affärskedjor, till exempel McDonalds, Disney, Whole Foods och Walgreens. Sammanlagt uppges över 220 000 butiker vara redo för Apple Pay.
Men många stora kedjor har bestämt sig för att inte införa Apples betalsystem i sina butiker. Både Walmart och Best Buy har exempelvis uttryckligen valt att inte delta i #Apple Pay och kommer istället satsa på det konkurrerande systemet Merchant Customer Exchance (MCX) som är helt mjukvarubaserat och går att använda på tidigare Iphone- och Android-enheter. Apple Pay däremot stöds i dagsläget endast på de senaste Iphone-modellerna.
Andra kedjor som åtminstone i dagsläget inte har några planer på att införa Apple Pay är Pizza Hut, Chipotle och svenska kedjan Hennes & Mauritz. En talesperson för den amerikanska grenen av H&M sade till Daily Dot:
"Vi undersöker alltid hur vi kan göra våra kunders köpupplevelse ännu bättre, men just nu har vi inga färdiga planer på att införa Apple Pay."
Trots stöd från många kedjor för Apples nya betalsystem är det alltså flera andra som avvaktar. Bland annat kritiseras Apple Pay för att det har högre avgifter än andra liknande system. Fördelar som lyfts fram är säkerheten med Touch ID, stöd från de stora bankerna samt att Apples har en bred användarbas med sina Iphone-modeller, även om det bara är de senaste versionerna som stöder Apple Pay.
Enligt Macrumors kan dock nya regler för kortbetalning i USA bidra till att fler affärskedjor inför stöd för mobila betalningar. Från och med oktober kommer nämligen butiker som inte stöder betalkort med chip att själva vara ansvariga för kortbedrägerier. Tidigare har detta ansvar legat på bankerna. Kort med chip är redan standard i många länder, bland annat Sverige, men är inte lika vanligt i USA.
Dessa nya regler kan göra det åtråvärt för butiker att så småningom införa betalningar med NFC, men att installera utrustningen kan ta tid. När väl NFC-mottagare är på plats finns dock möjligheten att stöda flera olika betalsystem som använder standardern, inklusive Apple Pay.
Från Apples sida är man dock i full gång med att förbereda lanseringen av Apple Pay. Internutbildning för anställda i Apples egna butiker pågår, och bolaget samarbetar även med andra kedjor inför premiären den här månaden. 9to5mac har publicerat bilder som visar hur Apple Pay aktiveras med hjälp av appen Passbook. Som tidigare rapporterat går det att lägga till betalkort i Passbook genom att läsa in dem med telefonens kamera. Passbook kan lagra upp till åtta stycken kort samtidigt.
Apple Pay och Passbook finns nu också i Inställningar i IOS 8.1, varfirån det går att se en lista med de senaste transaktionerna från respektive kort eller tillhörande bank. Därifrån går det också att kontakta banken och ladda hem bankens egna app om den finns. En intressant detalj är att ett betalkort som går ut kan uppdateras automatiskt från kortbolaget, och användaren kan meddelas om detta via en notis.
Apples utbildningsmaterial visar också hur det går till att göra returer på köp som gjorts via Apple Pay. Betalningen returneras på samma sätt som den dras genom att kunden håller sin Iphone mot NFC-mottagaren som då visar betalningshistoriken. Apple-butikernas kvitton kommer också att ändras så att de inte längre visar kundernas kortinformation, utan endast de fyra sista siffrorna på enhetens unika Apple Pay-nummer.
Enligt 9to5mac måste varje anställd i de amerikanska Apple-butikerna genomgå en obligatorisk utbildning på en timme för Apple Pay under de närmaste dagarna, vilket tyder på att lanseringen är nära. Apple kommer troligtvis att ge mer information om Apple Pay under sitt evenemang på torsdag den 16 oktober.