Ny säkerhetsbrist upptäckt i OS X

Ytterligare en säkerhetsbrist har upptäckts i Apples operativsystem OS X. Den kallas "Rootpipe" och kan utsätta miljontals Mac-datorer för risk.

Ännu en säkerhetsbrist har upptäckts i Apples operativsystem OS X, som har funnits med åtminstone sedan lanseringen av OS X Mountain Lion 2012, men som kan ha funnits i ännu äldre system. Säkerhetsluckan har fått arbetsnamnet "Rootpipe" av Emil Kvarnhammar på säkerhetsföretaget Truesec som upptäckt hotet. Detta rapporterar Aftonbladet.

Kvarnhammar har bekräftat att säkerhetsbristen finns i både 10.8 Mountain Lion och det nuvarande systemet 10.9 Mavericks. Även det kommande OS X Yosemite är troligtvis sårbart för "Rootpipe", som i värsta fall kan utnyttjas av hackare för att få full behörighet till den drabbade datorn.

Med hjälp av säkerhetsluckan skulle en angripare kunna installera elakartad programvara eller göra andra ändringar i datorn genom att kringgå kravet på att ange användarlösenord. Känsliga data som lösenord och personlig information skulle därmed kunna kapas.

Emil Kvarnhammar har informerat Apple om det han hittat, och uppger att de bett honom om mer information men därefter inte återkommit. Enligt Kvarnhammar har detta säkerhetshot hittills varit helt okänt. Han säger:

"Jag har inte hittat någon information alls om detta. Hade den varit känd så hade den nog redan varit åtgärdad."

De flesta detaljer om "Rootpipe" är än så länge okända, men 99mac kommer att rapportera när ny information blir tillgänglig. Användare uppmanas att iakkta sedvanlig försiktighet, och att installera de senaste säkerhetsuppdateringarna från Apple.