Imessage och Facetime säkrare än konkurrenter

I en genomgång av hur säkra olika chattjänster är att använda hamnar Apples Imessage och Facetime i topp bland de mest välkända tjänsterna.

Apple pratar gärna om hur de sätter användarnas integritet först och nu får de medhåll från Electronic Frontier Foundation som publicerar en rapport över hur säkra olika chattjänster är. Imessage och Facetime är bland de bästa tjänsterna för massmarknaden.

Electronic Frontier Foundation, EFF, är en intresseorganisation som vill ha nätneutralitet och ett fritt och öppet internet. Deras rapport går igenom olika chattjänster och hur de skyddar användarnas integritet. Totalt har 36 tjänster undersökts och bland dem finns både text-, röst- och video-tjänster.

Av de stora och välkända tjänsterna hamnar Imessage och Facetime högst upp och placerar sig före exempelvis Whatsapp, Facebook-chatten, Skype och Google Hangouts. EFF har bland annat tittat på om tjänsterna använder kryptering, tillåter andra att gå igenom källkoden och om de lämnar ordentlig dokumentation om säkerheten.

Det finns tjänster som är ännu säkrare alternativ, men de kräver att mottagaren också aktiverar en off-the-record-funktion.

Facetime och Imessage får minus för att det inte är möjligt att säkerställa kontakternas identitet och att källkoden inte görs tillgänglig för genomgång av utomstående.