Astro A38 siktar mot stjärnorna

Med A38 försöker Astro charma de mobila spelarna, men är dessa hörlurar bara lämpliga för spel, eller klarar de även musik, film och allting annat?

Astro Gaming tillverkar hörlurar riktade till spelentusiaster, och dominerar i princip den marknaden för pc-datorer. Med de trådlösa Bluetooth-lurarna A38 försöker de bredda repertoaren och tilltala mobila spelare vars förstahandsval av enhet troligtvis är en Ipad eller Iphone.

Astro A38 finns i två utföranden – vitt eller mörkgrått. Det är den vita modellen som har anlänt till testlabbet, och även om det inte är de absolut snyggaste lurarna jag sett så är det en relativt diskret design och de går att bära utomhus utan att skämmas. Bluetooth-hörlurar har annars en egenhet att se ut som ett stycke rekvisita från en dålig science fiction-film och de flesta lurar avsedda för datorspel brukar följa samma tanke, med lysande dioder, skrikiga färgval och mikrofoner som sticker ut. A38 vinner mitt godkännande tack vare att inte vara fula.

För den som ändå vill skräddarsy sin hörlursidentitet har A38 löstagbara sidoplattor på själva lurarna. Plattorna sitter fast med små magneter, och det går att designa egna på Astro Gamings webbplats, eller köpa färdiggjorda med motiv från diverse datorspel eller liknande mönster.

Inställning och användning

I kartongen som produkten levereras i väntar inget överdåd av grejer. Själva hörlurarna, en laddningskabel och ett ganska praktiskt hårt skyddsfodral är det som finns.

Alla lurarnas funktioner kontrolleras via knappar som sitter på höger och vänster hörlur. Att parkoppla A38 till vald enhet är inga konstigheter, och under hela min testperiod bibehölls anslutningen till all utrustning jag provade med. Det är annars ganska vanligt hos andra Bluetooth-produkter jag testat att enheterna har svårt att hitta varandra, och ibland tappar kontakten. Inte så här, vilket uppskattas. Eftersom huvudfokus är att använda hörlurarna till spel är det också viktigt att ljudet inte plötsligt försvinner mitt under en intensiv scen i Game of Thrones eller en svettig online-match i Carcassonne.

Ljudvolymen kan regleras direkt på hörlurarna med två knappar, och volymnivån indikeras med ett pip. Det är praktiskt, men själva signaltonen är alltför gäll – onjutbar på lägre volymer och direkt smärtsam för öronen på högre. Det är en detalj i sammanhanget, men bekvämlighet är viktigt.

Apropå bekvämlighet känns A38 sköna att ha på sig, åtminstone den första stunden. Själva lurarna täcks av mjuka kuddar som skyddar öronen och dessutom stoppar en del ljud utifrån. Efter ungefär en timme börjar det dock ömma mot öronen då A38 klämmer åt en del, och det är inte skönt att ha de på sig en längre stund än så. I ärlighetens namn gäller det de allra flesta hörlurar jag provat.

A38 har också aktiv brusreducering, och det är en trevlig upplevelse att ta på sig hörlurarna och märka hur kontorslandskapets sus och det ihållande mullret från staden utanför fönstret försvinner eller hamnar långt i fjärran. Det här är inte slutna lurar, utan ligger ovanpå öronen så användaren blir inte helt isolerad från omvärlden. Men ljudet som släpps igenom blir mer stumt och brus försvinner i det närmaste helt. A38 kan förmodligen utgöra ett ganska välkommet resesällskap på ett tåg eller flygplan.

Ljudkvalitét

Något av en fördomsfull åsikt jag haft om spel-hörlurar är att hur väl de återger ljud är sekundär. Ljudet från explosioner och laserskott är en sak, men ett par såpass dyra hörlurar som det här ändå är ska helst klara att spela musik från olika genrer också. Inte minst för att de flesta spel också innehåller musik som kan vara nog så välgjord som topplistans alster. Dags alltså för att undersöka vad A38 kan göra för min musiksamling.

Nu är jag visserligen ingen audiofil, men jag vet vad jag gillar. Hörlurar ska kunna leverera både distinkt bas, ett fylligt mellanregister och även hantera diskanter utan att skära sig. Efter testet blir betyget väl godkänt och A38 passerar både mitt Creedence Clearwater Revival-test och mitt Kraftwerk-test utan att göra bort sig. Även 99mac:s Spotify-lista med årets 20 mest spelade låtar går bra. A38 kanske inte är förstahandsvalet för den som är ute efter att primärt lyssna på musik, men som komplement fungerar de bra.

Jag upplever ljudbilden från A38 som något dämpad och stum, särskilt jämfört med de lite rockigare Marshall-lurar jag använder till vardags. Detta blir särskilt tydligt när jag skruvar upp volymen en del, och då läcker också en del ljud ut till kollegorna bredvid min kontorsplats. Alltså inga lurar för solodisko, men på lite lägre volym klarar A38 all musik jag spelar upp.

Avslutande kommentarer

Astro A38 är ett par smidiga, halvsnygga och ganska bekväma hörlurar som är lämpliga för mobilt spelande, och som även duger bra till musik och film.

Bluetooth-anslutningen fungerar bra, och det är lätt att ansluta till både datorer, surfplattor och spelkonsoler. En praktisk nackdel är dock att det helt saknas möjlighet att ansluta med en vanlig ljudkabel. Att lyssna från något som saknar Bluetooth är alltså bara att glömma, vilket känns lite synd. Jag gillar egentligen inte att behöva ha olika hörlurar till olika användningsområden.

Den aktiva brusreduceringen är bra, och det gör Astro A38 väldigt lämpliga att använda på resor och i stimmiga miljöer, där också trådlösa plattor och andra enheter är standard.

Priset för Astro A38 är cirka 2300 kronor, vid publiceringen av denna artikel.

Fördelar

+ Smidig trådlös anslutning
+ Bra brusreducering

Nackdelar

- Obekväma vid lång användning
- Ingen möjlighet att ansluta med ljudkabel