Powertrekk – Grön laddning i vildmarken

Svenska Myfc satsar på grön el med sin portabla laddare baserad på bränsleceller. 99mac ger sig ut på en iskall skogspromenad för att testa vad den går för.

Våra batteridrivna enheter har en stor akilleshäl – de kräver ström för att fungera. Oftast är det inga bekymmer då en urban livsstil sällan för en användare särskilt långt från ett eluttag. Men på resor eller längre utflykter i naturen kan katastrofen bli ett faktum för den som inte förberett sig ordentligt. Det är här marknaden för diverse portabla laddningsstationer kommer in.

Myfc är ett svenskt innovationsföretag med rötterna i Kungliga Tekniska Högskolan. De utvecklar energilösningar med bränslecellsteknologi, och Powertrekk är deras första produkt. Det är en portabel laddare avsedd för mindre enheter som mobiltelefoner, surfplattor och kameror. Till skillnad från de flesta andra laddningsstationer behöver Powertrekk inte förberedas genom att ladda upp dess eget batteri – istället genereras ström med hjälp av en saltpuck och lite vatten som tillsätts.

Det här gör produkten ytterst lämplig under långa vistelser utomhus så som fjällturer, jaktpass eller för den som blir skeppsbruten på en öde ö. Eftersom Powertrekk inte är beroende av ett eluttag kan den också vara bra att ha i hemmet i händelse av strömavbrott exempelvis.

Powertrekk har nyligen lanserats i en uppdaterad version med högre kapacitet, och det är den som 99mac lagt beslag på. Produkten levereras tjusigt i en försluten förpackning tillsammans med en saltpuck som är förpackad på liknande sätt. Nya puckar går naturligtvis att köpa till, och eftersom de är utformade för engångsanvändning kommer detta bli nödvändigt.

Lätt att använda

Själva pucken ser ut som en liten snusdosa och innehåller två olika typer av salt. När saltet reagerar med vatten frigörs vätgas, som sedan leds igenom bränslecellen och då genereras elektricitet. Det låter som en kemilektion på högstadiet, men är väldigt enkelt att geomföra i praktiken. Det är bara att tillföra vatten i en liten behållare på laddaren, sätta i saltpucken och stänga. Enligt Myfc ger en puck minst 1 400 mAh vilket ska räcka till ungefär en uppladdning av en Iphone eller liknande enhet.

När saltpucken är förbrukad är det bara att slänga den. Pucken innehåller inga miljöfarliga gifter, men bör slängas i metallåtervinningen.

Som komplement finns också ett normalt uppladdningsbart batteri i Powertrekk, med en kapacitet på 3 800 mAh. Detta batteri laddas med fördel från ett eluttag, men går också att ladda upp från bränslecellen med hjälp av saltpuckar.

Under laddning från bränslecellen blir den enda restprodukten vattenånga, men under testperioden noterade jag också en lätt alkalisk doft från produkten. Enligt Myfc beror detta på en inledande tryckutjämning inuti saltpucken vilket kan frigöra väte. Det handlar om en väldigt liten dos, och är ingenting jag alls märkte av under användning utomhus. Det är ändå rekommenderat att använda bränslecellen på en plats med god ventilation.

Omdöme

Med ett rekommenderat utpris på cirka 1 200 kronor är Powertrekk långt ifrån den billigaste portabla laddningsstationen som går att få tag på. För den som tänkt använda själva bränslecellen tillkommer dessutom kostnaden för nya saltpuckar som kostar cirka 99 kronor för ett 3-pack. Det finns dessutom andra laddare med betydligt högre inbyggd kapacitet, så Powertrekk passar troligtvis bäst för användare som ofta befinner sig ute i naturen.

Däremot vet jag ingen liknande produkt som kan konkurrera vad gäller mångsidighet. Den som vill använda Powertrekk endast med det uppladdningsbara batteriet kan koppla loss hela underdelen där saltpuck och vattenbehållare finns, och i ett slag blir laddaren ungefär hälften så stor. Trots detta kan den knappast kallas liten, men går åtminstone ner i en ficka utan problem och passar bra för storstadsäventyr.

Med båda delarna ihopsatta blir Powertrekk lite större än jag föredrar för att bära omkring på den inne i city, men som campingutrustning betraktat är det inga problem storleksmässigt. Den ger dessutom intryck av att vara både stryktålig och är ganska snygg med sin pragmatiska design och vänliga gröna färg.

Den tekniska lösningen med att strömmen genereras genom en katalysator känns också betydligt pålitligare än de olika typer av sollcellsladdare som finns, och jag kommer definitivt vilja ha med mig en Powertrekk och några saltpuckar nästa gång jag blir borta några nätter utan säker tillgång till elnätet.

För friluftsmänniskor blir denna produkt en självklar rekommendation, men även de som inte planerar att röra sig utanför storstadsdjungeln kan ha skäl att välja Powertrekk, även om den är lite dyrare än andra alternativ.

Fördelar

+ Inte beroende av uppladdning i förväg
+ Miljövänlig

Nackdelar

- Något stor och klumpig
- Ganska dyr