99mac testar Adobe Ink och Slide

Nyligen började Adobe att sälja sina ritverktyg i Sverige. Pennan Ink och den digitala linjalen Slide ger kreatörer nya möjligheter att skapa direkt i Ipad. 99mac har fått in en uppsättning till testlabbet för att testa.

En gång i tiden sa Apples dåvarande vd Steve Jobs att ingen vill ha pennor till pekskärmar och menade att våra fingrar är de bästa pekdonen i världen. Nu för tiden säljs det massor av olika pennor som tillbehör till Apples produkter, men inga som tillverkas av Apple själva.

Anledningen till att en del användare trots allt vill ha en penna är enkel. För en del uppgifter passar en pennan bättre än ett trubbigt finger. I slutet av förra året började #Adobe att sälja sina första hårdvaruprodukter i Sverige. Deras ritverktyg säljs i ett paket tillsammans och består av en penna och en digital linjal.

I förpackningen

Adobe Ink och Slide kommer i en snygg låda som innehåller pennan och linjalen, en hållare tillsammans med ett lock som också fungerar som laddare samt en USB-kabel och kom igång-instruktioner. Båda enheterna är tillverkade av aluminium och vit plast i en snygg kombination och känns välgjorda.

Ink

Pennan har en vriden triangelform och ligger väldigt bra i handen. Lagom inom räckhåll för pekfingret sitter det en liten knapp i änden med pennspetsen som öppnar upp menyer i Adobes appar. Andra änden används för laddning och har en inbyggd LED som pulserar genom ett antal färger när den startas. Batteriet uppges räcka i upp till fjorton timmar. Ink är tryckkänslig och beroende på vilket verktyg man valt i Adobes appar blir penseldrag bredare om man trycker pennan hårdare mot skärmen.

Slide

Linjalen ser ut som en kantig gammaldags telefon och har en knapp på ovansidan som används för att exempelvis bläddra mellan symboler i Adobes appar. Slide behöver inget batteri för att fungera, utan läggs bara på Ipadens skärm. Det medföljer inget fodral till linjalen som det gör till pennan, så den får man hålla rätt på på egen hand.

Användning

Produkterna fungerar i dagsläget med tre Ipad-appar från Adobe: Line, Sketch och Draw som har lite olika inriktning. Ink och Slide kopplas via Bluetooth genom någon av apparna och hela processen är snabbt och enkelt överstökad. Pennan startas genom att hålla ner knappen på sidan, men behöver oftast inte stängas av då den automatiskt går i viloläge när den inte använts på en stund.

Apparna innehåller några ritverktyg så som pennor och ett suddgummi. Genom att hålla en kort stund på något av verktygen kan man ställa in storlek eller opacitet. Användaren kan också välja mellan olika färgpaletter eller hämta in egna som lagrats i Creative Cloud. Det går att spara urklipp till molnet som kan hämtas in i apparna och skicka sina skapelser direkt till motsvarande Adobeprogram för datorn.

Ibland upplever vi att det tar en stund från det att vi börjar rita tills dess att appen registrerar vad vi gör, men när de väl har kontakt med varandra fungerar det bra. Det tar dock ett tag att vänja sig vid pennan och att lära sig var strecken kommer att hamna i förhållande till spetsen på skärmen. Som tur är går det snabbt att ångra något som blivit fel.

Genom att svepa fram eller bak med två fingrar kan vi enkelt ångra eller göra om något. Håller vi två fingrar stilla mot skärmen en stund kan vi istället panorera runt på ritytan. Genom att hålla ner tre fingrar och svepa bakåt kan vi gå bakåt steg för steg hela vägen tillbaka till en tom kanvas. Det går också att med två fingrar förstora eller förminska symboler innan de ritas ut på skärmen, eller för att zooma in eller ut på ritytan.

Trots att apparna verkar ganska enkla finns det personer som skapar fantastiska saker och delar dem via Adobes sociala nätverk Behance som finns inbyggt direkt i apparna. Det går att se vad andra delat med sig av, följa kreatörer man tycker om och gilla deras skapelser.

Det går inte att bygga vidare på andras kreationer så som #Fiftythree gjort möjligt via sitt nätverk Mix, men det är inga bekymmer att hitta inspiration.

Summering och omdöme

Slide är den bästa delen i det här paketet. Det går att göra raka linjer eller andra former som blir precis som man vill till skillnad från när man ritar för fri hand. Ink är också en trevlig bekantskap som ligger bra i handen och vi gillar den smala spetsen. Adobes appar är gratis och bjuder på bra grundfunktionalitet, även om det är långt ifrån deras syskonappar för datorn.

Den största nackdelen med det här paketet är prislappen, som troligen skrämmer bort många andra än professionella användare. Ritar man lite ibland för kul är Ink och Slide dyra.

Fördelar
+ God kvalitet, pennan skön att hålla
+ Linjalen behöver inte laddas
+ Enkelt att komma igång
+ Koppling till Creative Cloud

Nackdelar
- Ibland tar det en stund innan det vi ritar syns
- Kräver övning
- Dyr

Namn
Adobe Ink & Slide
Tillverkare
Adobe
Pris
1 999 kronor
Funktioner
Fungerar till Ipad. Tryckkänslig penna med tunn spets tillsammans med en digital linjal som kan användas för att rita alla möjliga former.

Tillhörande appar

Namn
Adobe Illustrator Line
Plattform
IOS
Utvecklare
Adobe Systems, Inc.
Version
2.1
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Ipad.
Språk
Svenska, förenklad kinesiska, traditionell kinesiska, danska, engelska, finska, franska, italienska, japanska, koreanska, nederländska, norska, bokmål, polska, portugisiska, ryska, spanska, turkiska, tyska
Namn
Adobe Photoshop Sketch
Plattform
IOS
Utvecklare
Adobe Systems, Inc.
Version
2.1
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Ipad.
Språk
Svenska, traditionell kinesiska, danska, engelska, finska, franska, italienska, japanska, koreanska, nederländska, norska, bokmål, polska, portugisiska, ryska, spanska, turkiska, tyska
Namn
Adobe Illustrator Draw
Plattform
IOS
Utvecklare
Adobe Systems, Inc.
Version
1.0.1
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Ipad.
Språk
Engelska, franska, italienska, japanska, koreanska, polska, portugisiska, ryska, spanska, tyska