Blackberry vd: "Apple borde tvingas att släppa Imessage för Blackberry"

Blackberrys vd vill inte bara att internet ska vara fritt, utan också att appar och tjänster ska vara plattformsoberoende. I ett blogginlägg skriver han att bland andra Apple borde tvingas att släppa Imessage för Blackberry.

Den kanadensiska telefontillverkaren Blackberry har det tufft på marknaden och ligger långt efter konkurrenterna när det gäller andelar. I ett öppet brev på Blackberrys webbplats skriver företagets vd John Chen att det inte räcker att lagstifta om nätneutralitet, utan att det också måste införas neutralitet bland apputvecklare och innehållstjänster.

Chen vill att Apple ska tvingas att släppa Imessage för Blackberry och poängterar att Blackberry själva släppt sin meddelandetjänst för både IOS och Android. Han vill att tjänsteleverantörer som Netflix ska inkluderas i kravet på neutralitet. Från brevet:

"Tyvärr har inte alla leverantörer av appar och innehåll anammat öppenhet och neutralitet. Till skillnad från Blackberry, som tillåter Iphone-användare att ladda ned och använda vår BBM-tjänst, tillåter inte Apple Blackberry- eller Android-användare att ladda ned Apples Imessage-tjänst. Netflix, som kraftfullt förordar nätneutralitet, har diskriminerat mot Blackberry-kunder genom att vägra att göra sin tjänst tillgänglig för dem."

Nätneutralitet handlar om att all internettrafik ska behandlas lika och att bredbandsleverantörer inte ska tillåtas skapa snabba och långsamma vägar att skicka data. John Chen tycker dock inte att det här räcker, utan vill att appar och tjänster som levererar data också måste vara neutrala.

I en värld där John Chen får styra har alla mobila internetanvändare rätt till de tjänster och appar som de vill använda och företag och utvecklare skulle inte tillåtas att diskriminera användare baserat på vilket mobilt operativsystem de använder.