Veckan med Windows Phone på en Lumia 930 fortsätter, och idag lär sig 99mac:s redaktör navigera i operativsystemet där det mesta är rutor och text, och hittar några riktigt trevliga funktioner.
Igår packade vi upp Lumia 930 och ställde in e-post och andra konton. Idag är det dags att börja använda telefonen på allvar. Det innebär att lära sig navigera i det system som heter Windows Phone 8.1. Jag har ingen erfarenhet av Windows i mobilversion tidigare, och endast ytterst begränsad tid med Windows 8 på en dator. Det är alltså med ganska oformade ögon jag kommer in i systemet, och dessutom troligtvis med en hel del vanor jag plockat upp från flera år med IOS.
Windows Phone 8.1 är uppbyggt kring ett rutsystem där varje app får ett avsett område att visa sin ikon och eventuellt annan information som kan uppdateras i realtid. Det betyder att till exempel kalender-appen kan visa kommande möten direkt på hemskärmen, och bilder-appen kan förhandsvisa fotografierna i kamerarullen. Appar som är statiska innehåller dock bara ikonen med en helfärgad bakgrund, eller så är rutan genomskinlig så att bakgrundsbilden kan synas vilket jag tycker är ganska snyggt.
Systemet med levande rutor gör att hemskärmen ger ett betydligt rörligare och mer levande intryck än Apples ganska strama rutnät med app-ikoner som endast i undantagsfall uppdateras med ny information. Jag gillar också att det går att göra rutorna olika stora, så att jag kan samla exempelvis chatt-applikationer i en klump, medan appen Foton kan få så stort utrymme som den förtjänar på hemskärmen.
Jag tycker däremot inte riktigt om metoden för att flytta och arrangera rutorna. Det går nämligen att lämna utrymmen tomma, och jag upplever att det är lite för enkelt att hamna snett när jag drar och släpper rutorna så att de ligger i vägen för varandra, med svarta tomrum som resultat. En autosortering vore bra, eller bara att systemet blir duktigare på att förstå var jag vill placera Spotify, Skype och Facebook någonstans trots mina klumpiga fingrar.
En annan lite märklig sak som först ger mig problem är att det inte verkar finnas en samlande app för e-post. Istället hanteras alla tre av mina e-postkonton som separata appar, med varsin ruta på hemskärmen vilket jag tycker är lite onödigt. Jag kommer snart på att Microsoft är kända för en app som heter Outlook, och som borde kunna fixa det här. Den finns dock inte inlagd på telefonen, och inte heller lyckas jag hitta den i App-butiken (mer om den en annan dag). Jag blir upprörd, men upptäcker efter en stund att det finns en funktion som heter "Länka inkorgar" som låter mig göra det jag vill. Snart ligger alla mina viktiga mail samlade på ett ställe på hemskärmen.
De två första dagarna uppstår ordentliga problem där mitt Iphone-tänk får mig att ideligen trycka på fel knapp eller av misstag hamna tillbaka på hemskärmen när jag navigerar i en app. Två gånger råkar jag rentav stänga av telefonen, men när min ryggmärg har vant sig går navigationen betydligt smidigare. Det finns ett logiskt tänk som påminner om hur IOS är uppbyggt, men skiljer sig åt på en del detaljer.
På en Iphone exempelvis är de flesta appar uppbyggda kring en enda huvudskärm, från vilken jag kan trycka mig vidare till andra skärmar, men alltid backa för att komma tillbaka till huvudskärmen. I Windows Phone kan många appar istället ha flera parallella huvudskärmar, som jag bläddrar mellan med fingret. Det gör det i mitt tycke lite svårare att hitta rätt, men samtidigt går det lite snabbare att navigera när jag väl lärt mig en app "utantill".
Något jag däremot verkligen saknar är möjligheten att i de flesta appar svepa med fingret för att backa. På Lumia 930 finns istället en hårdvaruknapp som låter mig backa, precis som på de flesta Android-telefoner jag sett. Jag har nog inte tidigare insett hur trevligt jag tycker det är att kunna gå tillbaka en webbsida eller backa inuti en app bara genom att dra med fingret. Helt klart en önskefunktion i framtida versioner av Windows Phone.
På tal om bekväma funktioner är det ytterligare en som jag genast saknar från min Iphone, och det är Touch ID. På Lumia 930 finns ingen sådan funktion alls, och jag är tvungen att knappa in min PIN-kod för att låsa upp telefonen. Jag föredrar visserligen detta framför att försöka använda en fingeravtrycksläsare som bara fungerar en av tre gånger, som fallet var med Samsung Galaxy Alpha. Ändå blir det väldigt uppenbart vilken hög standard Apple har satt med Touch ID, och hur påfrestande det är för psyket att gå tillbaka till en enhet som inte har något liknande.
En sak som Microsoft verkar tycka om i Windows Phone 8.1 är text. Var jag än pekar med fingret finns små informationsrutor som kortfattat förklarar vad en viss knapp gör, eller vilken funktion som kontrollerar vad. Text är visserligen vanligt i de flesta mobila operativsystem, men här verkar texten spela huvudrollen. Typsnitten är stora och tar ofta upp en stor del av skärmen. Ibland saknas det bilder och ikoner helt och hållet, som i Inställningar.
Jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag tycker om det. Den omedelbara känslan är att det är väldigt organiserat och prydligt, men efter en stunds användning känner jag att det är svårt att hitta rätt bland menyerna utan några små bilder som hjälper till. När de mest använda funktionerna väl är inlärda vill jag inte läsa en lång lista med ord för att hitta rätt, utan hellre avsöka skärmen med ögat efter en välbekant grafisk liten minneskrok.
Det finns flera fiffiga användarfunktioner som jag gillar, och gärna skulle se Apple inspireras av. Hit hör apparna Datasense och Batterisparfunktion. Med den senare visas dels tydlig och bra information över vilka appar som drar mest ström, och dels går det att aktivera ett särskilt läge som ska spara på batteriet. Då inaktiveras många funktioner som drar ström och bakgrundsaktiviteter minimeras. Ett väldigt sympatisk tillval här är att det går att aktivera batterispararen automatiskt när batteriet har mindre än 20 procent kvar, och att funktionen kan stängas av automatiskt när batteriet får ny laddning.
Datasense fyller en liknande sparfunktion, men för mobildata. Här går det att ställa in ett tak för hur mycket mobildata telefonen får använda, antingen per månad eller en enstaka gång. Med fördel kan denna gräns alltså sättas något under den mängd data som mobiloperatören ger per månad, och på så vis försäkrar jag mig om att det finns lite data kvar i slutet av månaden för livsviktiga mejl och efterlängtade poddradio-avsnitt. Tjusigt och användbart!
En annan väldigt innovativ funktion som ögonblickligen borde infogas i alla mobilplattformar är Barnhörnan. Detta gör det möjligt att välja ut appar, videor och musik som blir tillgängliga separat på telefonen, nästan som ett minikonto. När Barnhörnan är aktiverad går det att logga in med sin vanliga lösenkod till en egen hemskärm, där endast de valda apparna finns. På så vis kan barnen spela sina spel och titta på film utan risk för att e-postkontot raderas eller chefen blir uppringd av misstag.
Imorgon känner vi på hårdvaran, testar den omtalade kameran, trycker på knappar och ser vad batteritiden går för.