Veckan med Windows Phone avslutas, och 99mac:s redaktör diskuterar den långa och stormiga relationen mellan Apple och Microsoft, vad han kommer sakna med Lumia 930, de viktiga detaljerna och att älska sina enheter.
Apple och Microsoft har alltid varit fiender, men också på sätt och vis kompanjoner. De båda företagens stormiga relation har pendlat fram och tillbaka mellan åren och får idag sägas vara god. Men många datoranvändares medvetanden är nog färgade av perioden 1984 till 1997, när konkurrensen var som störst.
Det finns en klimaktisk scen i filmen Pirates of Silicon Valley (1999) där Steve Jobs (Noah Wyle) konfronterar sin ärkefiende Bill Gates (Anthony Hall) med att ha stulit idéer från Apple, och använt dessa för att skapa operativsystemet Windows. Där cementeras rivaliteten mellan Apple och Microsoft, åtminstone i populärkulturen.
Verkligheten idag beskrivs nog snarare bäst som Steve Jobs gjorde under Macworld 1997, när han presenterade ett partnerskap med Microsoft som lovade att förse Macintosh med Office-paketet och webbläsaren Internet Explorer de närmaste åren.
Detta tillkännagivande orsakade både skratt, burop och applåder, särskilt när Bill Gates själv dök upp via länk på en projektorduk. På den tiden var Apple fortfarande ett företag i kris, på gränsen till konkurs. Steve Jobs sade:
"Vi måste släppa uppfattningen att Microsoft måste förlora för att Apple ska kunna vinna. Vi måste omfamna uppfattningen, att om Apple vill vinna måste Apple göra ett riktigt bra jobb."
Det var 18 år sedan, och idag är läget annorlunda. Även om Microsoft inte på något sätt lider av en ekonomisk kris är det uppenbart att företaget nu slår ur ett underläge när det gäller mobilmarknaden. Trots uppköpet av Nokias mobildivision och ett hårt arbete med mobila versioner av Windows är det svårt att hitta en plats i en värld som domineras av IOS och Android.
Microsoft verkar dock inte ha uppfattningen att Apple måste förlora för att Microsoft ska kunna vinna, åtminstone inte sedan Satya Nadella tillträdde som bolagets vd. Office-paketet för IOS är ett bra tecken på detta, och under min vecka med en Lumia 930 har jag med glädje noterat hur bra telefonen faktiskt spelar boll tillsammans med min Mac. Molnlagringen Onedrive har imponerat med sin pålitlighet.
Samtidigt är det tydligt vilka höga murar det finns runt de mobila plattformarna idag. Tjänster som Imessage och integration mellan Iphone, Mac och Ipad är praktiskt och härligt så länge jag är inne i Apples ekosystem, men blir också till praktiska hinder för att lämna systemet. Imessage stängdes av under veckan med Windows Phone, men en viktig gruppkonversation med två vänner försvann trots detta någonstans på vägen. Vänskapsrelationerna räddades via plattformsoberoende Facebook Messenger, men de förlorade inläggen har ännu inte dykt upp någonstans utan flyter vilsna och borttappade i den mörka cyberrymden.
Det finns mycket att tycka om med Windows Phone och Lumia 930. Det är uppenbart att Microsoft satsar på en kvalitetsupplevelse, och till skillnad från tillverkare som Xiaomi tittar de inte bara på vad Apple gör med sina mobiler och gör likadant. Microsofts mobilsystem skiljer sig på flera punkter mot Apples, och om satsningen på Windows 10 lyckas kan jag se Microsoft få ett ordentligt fotfäste bland plattor, mobiler och hybrider.
Förutom Apple är Microsoft nämligen ett av ytterst få företag idag som har förmågan att sy ihop hårdvara, mjukvara och molntjänster till en helhet. Ett komplett ekosystem som gör sig närvarande i vardagsrummet, på skrivbordet, på nätet och i fickan. En del funktioner kommer jag också uppriktigt att sakna, och hoppas på att få se en dag på IOS. Hit hör exempelvis Barnhörnan och finesser som Datasense och Batterisparare.
Det som har stört mig under min vecka med Lumia 930, och det som när allt kommer omkring ändå kommer göra min återförening med Iphone 6 till ett kärt och efterlängtat återseende, handlar om detaljer. Små detaljer här och där, de flesta i sig själva triviala, men som sammantaget bildar en ganska stor klump av irriationsmoment.
Det kan vara allt från att Touch ID eller någon liknande funktion inte finns, till att det inte går att väcka telefonen genom att trycka på framsidans Windows-knapp. Istället måste jag trycka på På-knappen på sidan om telefonen, och den verkar varje gång vara endast en liten smula för trög för min smak. Eller den där ständiga besvikelsen i att det inte går att backa i en app genom att svepa åt höger med fingret, eller att det ska fungera i webbsidor men ibland inte gör det av oklara anledningar.
Ja som jag sa, triviala småsaker. Men det är också precis det som gör att jag inte bara gillar Apples produkter, utan faktiskt älskar dom. För Apple förstår att detaljer är viktigt, och att helheten av upplevelsen är viktigare än summan av alla enskilda detaljer. Med Iphone 6 i handen blir det snabbt uppenbart att Apple ägnat timmar, dagar och veckor nere i utvecklingslabbet och slitit över att få så många detaljer som möjligt precis rätt. Som att På-knappen (som också på Iphone 6 sitter på sidan) ligger mot toppen av tummen och inte i mitten, så att jag inte måste flytta ner tummen för att slå på telefonen.
Windows Phone 8.1 har en logisk struktur och är ett genomtänkt operativsystem, men hade mått bra av mer putsande på detaljerna. De slags förbättringar som bara är möjliga genom idogt arbete, testande, refuserande och en nästan manisk drivkraft att "få det perfekt".
Med det sagt är IOS inte heller perfekt – långt därifrån. Men i varje uppdaterad version av Apples operativsystem är det framförallt inte nya funktioner jag ser fram emot, utan att jag vet att befintliga knappar och funktioner kommer att ha filats på för att göra användandet ännu lite enklare. Eller att en färgton har mättats en smula, för att göra en ikon aldrig så lite mer tydlig.
Och så är det Touch ID. Jag har konstaterat det flera gånger förut, men detta är enligt mig Apples enskilt största designförbättring sedan tryckskärmen på den första versionen av Iphone möjliggjorde alla dessa enheter vi idag lever bland. Det är en sådan liten förbättring på papperet, och att en mobiltelefon utan något liknande inte i längden kan vara ett alternativ låter som höjden av lathet. Men enligt en studie kollar vi våra mobiltelefoner i snitt 221 gånger per dag, och om vi sparar en sekund varje gång blir det närmare 25 minuter i veckan!
Touch ID är den funktion jag saknat mest under min vecka med Windows Phone, men den är talande för en stor mängd smådetaljer som jag upptäcker att jag uppskattar i vanliga fall, och saknar i deras frånvaro.
En hel del av dessa detaljer är garanterat bara ett resultat av min långa vana med Iphone och IOS, och andra användare kan mycket väl hitta motsvarande småsaker i Windows Phone som de skulle sakna om de gick över till Apples ekosystem. Mina åsikter här får inte tas som objektiva sanningar, men det är just det. Om Microsoft ska lyckas plocka marknadsandelar på mobilmarknaden måste de konkurrera inte bara med sig själva genom att göra bättre och bättre telefoner. De måste också samtidigt vara ett lockande alternativ för miljoner och åter miljoner människor som idag använder IOS eller Android.
Under min vecka med Lumia 930 har jag konstaterat att Microsoft gör många rätt med Windows Phone, och plattformen förtjänar definitivt en större plats på marknaden än den har idag. Telefonen visade sig vara en god vän i vardagens utmaningar, och på det hela taget blev jag väl mottagen i detta främmande och obekanta operativsystem. En god vän alltså, men när jag nu återfår min Iphone 6 är det något mer än vänskap jag känner – det är kärlek. Om Microsoft kan få sina användare att känna samma slags kärlek så kommer det att gå dem väl i mobilbranschen.