Färre Iphone-stölder sedan Apple introducerade aktiveringslås

Aktiveringslåset i IOS har haft positiv inverkan på antalet stölder av Iphone i storstäder runt om i världen.

Från och med IOS 7 finns det ett aktiveringslås som aktiveras tillsammans med Hitta min Iphone eller Ipad. När låset är aktiverat är det betydligt svårare för andra att använda eller sälja en enhet som blivit stulen eller tappats bort.

I december rapporterade den amerikanska federala myndigheten FCC, Federal Communications Commission, att Iphone-stölder minskat och sa att aktiveringslåset var en orsak. Denna positiva trend tycks hålla i sig.

De senaste siffrorna visar att antalet stulna Iphone minskat med 40 procent i San Francisco och med 25 procent i New York mellan september 2013 och samma månad 2014.

Också i London rapporteras stölderna minska. Enligt stadens borgmästare Boris Johnson har antalet Iphone-stölder halverats under samma tidsperiod, rapporterar Reuters.

Fakta: Aktiveringslås

Aktiveringslåset aktiveras samtidigt som Icloud-funktionen Hitta min Iphone eller Ipad. När låset är aktiverat måste ägarens Apple-ID och lösenord anges innan det går att:

  • stänga av Hitta min Iphone på enheten

  • logga ut från Icloud på enheten

  • radera och återaktivera enheten

Innan en Iphone eller Ipad med aktiveringslås kan säljas eller ges bort till någon annan måste funktionen avaktiveras av ägaren och enheten bör också raderas och återställas. Läs mer om det på Apples supportsidor.