Dag 4 – Finns det en app för det?

Veckan med Windows Phone fortsätter, och idag beger sig 99mac:s redaktör in i Microsofts App Store för att leta efter spel, chattklienter och andra roligheter.

En smart mobiltelefon måste ha ett operativsystem i världsklass, och en hårdvara som håller måttet. Men det kan vara minst lika viktigt vilka appar som följer med telefonen, och vilka som går att ladda hem. Jag är van att leva efter devisen "Det finns en app för det", och några gånger i månaden går jag in i Apples App Store med inget annat syfte än att titta efter nya och intressanta appar att prova.

Vilken stor plats apparna har i våra liv blir uppenbart den dagen den smarta telefonen glöms hemma, och jag ska försöka hålla koll på tunnelbanetider, kaffekontot, uppfylla mina digitala sociala plikter och inte minst fördriva tiden i väntrum och köer. På gott och ont är apparna här för att stanna.

Elaka tungor säger att det inte finns några appar för Windows Phone, och att det är en viktig del i förklaringen varför plattformen inte fått något större fotfäste på marknaden. Det utgör också lite av ett moment 22, för utan många användare är det svårt att få brett stöd från apputvecklarna, och utan appar är det svårt att få många användare. Men hur illa är det egentligen? Det vill jag ta reda på.

Pendelproblem

Redan första dagen med Lumia 930 laddade jag ner de viktigaste apparna som jag använder i mitt dagliga liv. Det innebär sociala appar som Facebook, Whatsapp och Skype, samt musikappen Spotify. Den första tröskeln kom när jag letade efter en bra app för att hålla koll på Stockholms kollektivtrafik. Till vardags använder jag den utmärkta appen Res i Sthlm, men den finns tyvärr inte för Windows Phone. Efter lite sökande hittar jag några alternativ, av vilka tyvärr alla är näst intill oanvändbara.

Den första appen jag provar heter Pendlaren, vilket låter lovande. Appen länkar mig dock bara till SL:s webbplats, och dit hade jag kunnat går själv genom Internet Explorer. Dessutom visas inga resor under min testperiod utan bara ett felmeddelande. Det kan bero på SL:s servrar, eller på appen, eller på telefonen.

Nästa app heter Stockholm Travel, och ser tjusig ut, men buggar när jag försöker söka efter en tunnelbanestation eller hållplats. Här blir det inget resande, och jag testar en tredje app – SL Realtid. Här kan jag inte söka resor mellan två punkter, men däremot se trafikinformation på en vald station. Bra om jag vill se hur snabbt jag kan lämna Hötorget, men sämre om jag vill veta hur jag ska ta mig till Ludgovägen. Den sista appen jag provar heter STHLM Commute, och den vinner utmärkelsen årets SL-app för Windows Phone genom att hitta de hållplatser jag skriver in och presentera ett förslag på resa mellan dessa. Tack för det.

I övrigt går det att sammanfatta läget som att de flesta viktiga apparna finns. Räkna med att hitta större tjänster som Dropbox, Twitter och Netflix. Sämre är det med smalare men användbara tjänster som Soundcloud och HBO Nordic, eller mer lokala företeelser som Espresso House, Tradera eller appar från livsmedelskedjor som Coop och Ica. Vad gäller bankappar är situationen blandad – Handelsbanken och Nordea finns, Swedbank finns inte.

Jag har gjort ett ovetenskapligt test där jag listar de appar jag använder mest på min Iphone, och ser efter om dessa finns tillgängliga för Windows Phone. Apparna är dessutom uppdelade efter kategori.

Listan nedan ska inte tas för komplett – det är endast de appar jag själv använder ofta, och alla har säkert inte behov av dessa. Givetvis finns det också andra appar som jag själv inte använder som går att finna eller sakna i Microsofts app-butik.

Kategori: Socialt

Titel

Finns i App Store?

Skype

Ja

Facebook

Ja

Messenger

Ja

Whatsapp

Ja

Twitter

Ja

Instagram

Ja, betaversion

Flipboard

Ja

Snapchat

Nej

Pinterest

Nej

Kategori: Video

Titel

Finns i App Store?

Youtube

Ja

SVT Play

Ja

SR Play

Ja, gammal version

Plex

Ja, betalapp

Netflix

Ja

HBO Nordic

Nej

Vimeo

Ja

Kategori: Musik

Titel

Finns i App Store?

Shazam

Ja

Spotify

Ja

Itunes

Nej

Google Play

Nej

Soundcloud

Nej

Sonos

Nej

Xbox Music

Ja, inbyggd

Audible

Ja

Kategori: Spel

Titel

Finns i App Store?

Angry Birds

Ja

Doodlejump

Ja

Monument Valley

Nej

Plants vs. Zombies

Ja

Minecraft Pocket Edition

Ja

Fruit Ninja

Ja

Crossy Rpad

Nej

Candy Crush Saga

Ja

Kategori: Övrigt

Titel

Finns i App Store?

Dropbox

Ja

1password

Ja, gammal version

Bank ID

Ja

Swish

Ja

Google Maps

Ja

Evernote

Ja

Google Chrome

Nej

Tradera

Nej

Kickstarter

Nej

Ebay

Ja

Blocket

Ja

Systembolaget

Nej

Espresso House

Nej

Coop

Nej

Ica Handla

Nej

Bra sökmotor och tydlig sortering

Sammanfattningsvis skulle det inte vara några problem för mig att ha en Lumia med Windows Phone till vardags, då de flesta av de vanligaste tjänsterna och apparna finns tillgängliga. En orosfaktor är att många av apparna är gamla och inte alls verkar uppdateras lika ofta som motsvarigheterna på IOS eller rentav Android. Bortser vi från de allra största apparna saknas många butikskedjors appar som Coop och Espresso House, vilka jag använder normalt och skulle sakna.

I vissa fall kan det också saknas en officiell app, men finnas alternativ från andra utvecklare. I dessa fall har jag räknat det som ett nej, men det är så klart möjligt att dessa appar är väldigt bra och fyller sitt syfte. Det gäller däremot inte mitt nuvarande favoritspel Crossy Road, som först tycks finnas för Windows Phone. Det visar sig dock vara en klon som är helt och hållet ospelbart.

Slutligen vill jag också ge beröm för att Microsoft lyckats bygga in en sökmotor i sin app-butik som faktiskt fungerar och hittar det jag söker efter, eller presenterar liknande alternativ om appen inte finns. Det är fortfarande ett generande faktum i IOS App Store hur svårt det faktiskt är att hitta en app genom att bara använda sökfunktionen.

Office + Onedrive = sant

Värda att nämna är också Microsofts egna appar, av vilka många är riktigt välgjorda. Officepaketet finns med i telefonen givetvis, och precis som IOS-versionerna av Excel, Powerpoint och Word är det mycket bra produktivitetsappar. Att Onedrive också ger 15 gigabyte utrymme gratis, och obegränsad lagring för de som har en prenumeration på Office 365 gör ju inte saken sämre.

En bra app från Microsoft är också Office Lens, som är användbar för att scanna dokument och anteckningar från en anslagstavla. Appen synkar givetvis med Onedrive, så det går att fota av en whiteboard under mötet, och sedan ha det lagrat överallt.

Fortsättningen

I morgon avslutas veckan med Windows Phone genom en summering och sammanfattande tankar.