Byword fokuserar på skrivande

Byword är en enkel och stilren ordbehandlare som avsäger sig funktionsrikedom för ett minimalistiskt gränssnitt som lägger så lite som möjligt i vägen för skrivandet.

Alla som arbetar med text behöver kanske inte den stora mängd funktioner som finns i Microsoft Word och liknande program. Då kan den lilla appen Byword vara ett fint alternativ som erbjuder en avskalad men välgjord miljö för att författa texter med ett minimum av distraktioner.

Byword för OS X saknar helt verktygsfält och rader med knappar. Istället består gränssnittet av ett tomt textfönster, som ett blankt papper. Genom att aktivera helskärmsläget försvinner också övriga störningsmoment som webbsidor och e‑postklienter utom synhåll så att det enda som syns är ett vitt fält med en textmarkör.

De inställningar som finns ligger gömda i menyn. Där går det att byta ut det vita färgtemat mot ett mörkare samt välja om textformatet ska vara rik text eller Markdown. Det senare är ett så kallat märkspråk för formatering av exempelvis webbsidor som kan konvertera ren text till korrekt HTML-kod.

Det går också att växla mellan någon av de fem förvalda typsnitten och textstorlek, eller ange ett eget. Slutligen går det att ändra kolumnbredden till något av tre alternativ. Mycket mer finns det inte i Byword, och det borde kännas begränsande men är tvärtom befriande.

Genom att dölja och skala bort allting annat på datorn som stör finns det nämligen ingenting som ligger i vägen mellan inspirationen och texten. I fullskärmsläget är Byword ett välkommet avbrott från allting på datorn som blinkar, låter och på annat sätt kräver uppmärksamhet. Visserligen kan inte Byword göra något åt de notiser som Yosemite visar uppe i högra hörnet av skärmen, men det är ju därför det finns ett Stör ej-läge.

Synkar med Icloud

Det går naturligtvis också utmärkt att lämna fullskärmsläget och använda Byword i ett normalt fönster. Det blir då på många sätt en ersättare till den inbyggda appen Textredigerare, men med ett mer smakfullt användargränssnitt, eller snarare avsaknaden av detsamma.

En bra funktion i Byword är också en diskret informationsrad som finns längst ned i textfönstret, och som visar hur många ord och bokstäver som texten består av. Perfekt för frilansare och andra som vill hålla koll på textmängden.

Givetvis finns också stöd för självklara OS X-funktioner som autospar, Icloud Drive och Handoff. De två senare kan med fördel användas tillsammans med IOS-versionen av Byword. Genom ett köp inuti appen på 29 kronor går det också att låsa upp några premium-funktioner som möjliggör direktpublicering till tjänster så som Wordpress, Tumblr och Evernote med flera.

Appen kostar 109 kronor, vilket är ganska saftigt för en så minimalistisk app. Men den är trots det värd sitt pris för de som letar efter en ordbehandlare som gör en enda sak riktigt bra – nämligen låter skribenten gå från tanke till text med så lite hinder i vägen som möjligt. För egen del har jag använt Byword i stort sett varje dag i över ett år, och det har blivit en oumbärlig första del i mitt arbetsflöde.

Namn
Byword
Plattform
OS X
Utvecklare
Metaclassy, Lda
Version
2.3
Pris
109,00 kronor
Krav
OS X 10.8 eller senare, 64-bitars processor
Språk
Förenklad kinesiska, engelska, franska, italienska, portugisiska, ryska, spanska, tyska