Google bygger ut högkvarteret

Google planerar att utvidga sitt högkvarter Googleplex med flera nya designade byggnader, men sökjätten väcker också oro i staden Mountain View.

Apple bygger sitt nya rymdskeppsliknande högkvarter Campus 2 i Cupertino, och förväntas inviga det 2016. Nu rapporteras det om att även Google planerar att bygga nytt.

Sökjättens nuvarande högkvarter Googleplex ligger i staden Mountain View i Silicon Valley. Bolaget väntas i veckan lägga fram ett förslag till staden om en serie nya byggnader, designade av bland annat den danske arkitekten Bjarke Ingels. Detta rapporterar New York Times.

I dagsläget äger och hyr Google cirka 678 000 kvadratmeter kontorslokaler i Mountain View, vilket motsvarar ungefär tre stycken skyskrapor som Empire State Building. Som jämförelse blir Apples nya Campus 2 enligt planerna inte mer än 260 000 kvadratmeter kontorsyta.

Googles planer på utvidgad verksamhet förväntas mötas av hård kritik från befolkningen i Mountain View, där många redan är oroade över att företaget tar över staden. Med över 20 000 anställda är Google redan stadens i särklass största arbetsgivare.

Positiva effekter av jättens dominans i staden är skatteintäkter och en mycket låg arbetslöshet. Men det innebär också att bostadspriserna skjutit i höjden och att staden drabbas av stora trafikproblem med köbildning och trängsel som resultat.