Möjligheterna för framtidens mobila nätverk tycks obegränsade, men många hinder kvarstår innan de kan bli verklighet.
Ett stort diskussionsämne på #Mobile World Congress i Barcelona är nästa generations mobila datanätverk, lämpligt nog beskrivet som #5G. Det är dock än så länge inte fråga om en enhetlig standard, utan många företag och koalitioner arbetar med att utveckla den nya tekniken.
En av dessa aktörer är The Next Generation Mobile Networks Alliance (NGMN), vars partners bland annat består av telekomjättar som AT&T, Bell, China Mobile, Deutsche Telekom, Orange och svenska Tele2 och Teliasonera. NGMN presenterar under mobilmässan ett policydokument, en så kallad vitbok, som sammanfattar de viktigaste principerna för 5G.
En enhetlig standard för de nya näten väntas fastslås under nästa år av samarbetsorganisationen 3GPP, men 5G förväntas framförallt ge tre distinka förbättringar jämfört med dagens mobila nätverk.
För det första kommer de nya näten att bli betydligt snabbare, med hastigheter på upp till tio gigabit per sekund. Det skulle möjliggöra nedladdning av en flera gigabyte stor HD-video på bara några sekunder. Dessutom ska 5G ge många fler anslutningspunkter, vilket skulle tillåta miljoner anslutningar till varje sändare, där 4G idag som mest har kapacitet för några tusen. Slutligen ska näten ha en mycket lägre latens, alltså fördröjning, än dagens. Det möjliggör avancerad fjärrstyrning av enheter och ögonblicklig information.
En annan storspelare är den koreanska teleoperatören KT Corporation, som utlovar en fungerande testmiljö för 5G-nät under de olympiska vinterspelen i Pyeongchang. Därefter väntas de första kommersiella 5G-näten sättas i drift under 2020.
Under en presentation beskriver företrädare för telekomindustrin sina visioner för 5G, liksom de hinder som finns för en smidig övergång. Doktor Chang-Guy Hwang, som är vd för KT Corporation lyfter fram Sydkorea som ett föredöme. Det är idag det enda landet i världen som har 100 procent LTE-täckning, och Hwang spår en framtid där den självkörande bilen blir ett mobilt kontor, och allting är uppkopplat till internet.
Stéphane Richard, vd för Orange, understryker dock att arbetet inte får gå för fort fram, och uppmanar åhörarna att njuta av dagens befintliga 4G- och LTE-nät. Det är kontraproduktivt att bygga ut näten innan det finns produkter på marknaden som kan ansluta till dem, och konsumenter som är redo att uppgradera.
Rajeev Suri, vd för Nokia, anser att den rådande diskussionen om nätneutralitet kan bli ett stort hinder för en framgångsrik expansion av nya snabbare nätverk. Han menar att vissa viktiga tjänster måste kunna säkerställa en snabb och stabil uppkoppling, något som nätneutralitet riskerar att försvåra.
Svenska Ericsson är ett annat företag som bedriver en storsatsning på 5G-nät. Under MWC i Barcelona demonstrerar de en tidig variant med trådlös överföring i hastigheter på 5 000 megabit per sekund.
Framtidstron är hög från industrin när det gäller utvecklingen av 5G. Eftersom utbyggnaden av näten sker på initiativ av enskilda länder och operatörer kan vi dock knappast förvänta oss att alla, eller ens de flesta, områden täcks av 5G år 2020. En annan faktor är att produkter som utnyttjar de snabbare hastigheterna måste komma ut på marknaden, vilket kommer att ske gradvis.
Det kommer alltså dröja innan vi kan surfa på Facebook och skicka videofilmer över 5G, även om tekniken stadigt rör sig mot en värld av i princip obegränsad bandbredd och uppkoppling.