Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Sony satsar på HD-ljud

Sony tror på högupplöst ljud, och bygger in stöd för många olika format i sina smarta mobiler och andra ljudprodukter.

Sony för en relativt diskret tillvaro under #Mobile World Congress i Barcelona, men i elektronikjättens monter finns däremot chansen att titta på några mindre kända satsningar. Ett sådant är stödet för högupplöst ljud, även kallat HD-ljud, som Sony bygger in i sina smarta mobiltelefoner och andra produkter.

HD-ljud har blivit något av ett modeord inom musikbranschen, och syftar på digitala musikfiler som inte är komprimerade som de vanligare MP3- och AAC-formaten är. HD-låtar är dessutom kodade i 24 bitar istället för 16.

Detta ger teoretiskt sett högre ljudkvalitet, även om det givetvis varierar mycket beroende på vad det är för typ av musik och hur den är inspelad, mixad och mastrad. En viktig faktor är också vilken typ av hörlurar eller högtalare som används.

Produkter som den nyligen lanserade Ponoplayer fokuserar på HD-ljud, men har inte blivit någon succé på marknaden. Till skillnad från denna har Sonys mobiltelefoner inte HD-ljud som huvudfokus, utan som en av många funktioner.

Sony har dessutom stöd för sex av de vanligaste musikformaten för HD-ljud, nämligen WAV, AIFF, FLAC, ALAC samt de tillsammans med Philips egenuvecklade DSD DFF och DSD DSF.

Sony erbjuder under mobilmässan en test där det går att växla mellan två olika versioner av samma låt – en okomprimerad HD-version och en MP3-version kodad i 128 kilobit per sekund. Visst hörs det skillnad, men i ärlighetens namn är MP3-versionen i betydligt sämre kvalitet än vad som är standard idag.

För att högupplöst musik ska komma till sin rätt krävs också ett par ordentliga hörlurar, och Sonys olika alternativ kostar mellan 1 899 kronor och 5 599 kronor.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.