Apples guldklocka får extra lång garanti

Apples dyraste varianter av sin smarta klocka kommer att kosta över 100 000 kronor, men då ingår också en längre garanti än för andra modeller.

Apple har nu avslöjat priser och tillgänglighet för sin smarta klocka #Apple Watch, som börjar säljas i nio länder den 24 april. Den dyraste kollektionen Apple Watch Edition börjar på 10 000 dollar och kostar beroende på variant upp till 17 000 dollar. Detta motsvarar i dagens växelkurs ungefär 85 000 till 145 000 svenska kronor, plus moms.

För de pengarna ingår dock en mer förmånlig garanti från Apple. Både Apple Watch Sport och Apple Watch har Apples normala garanti, vilket innebär ett års hårdvarugaranti och 90 dagars telefonsupport. Till detta går det att köpa tilläggsskyddet #Applecare Plus som ger hårdvarugaranti och telefonsupport i två år, och dessutom ger skydd för upp till två fall av oavsiktliga skador på enheten, mot en självrisk.

Den som köper en Apple Watch Edition däremot får redan från början två års hårdvarugaranti och två års telefonsupport med sin guldklocka. Även här går det att köpa till Applecare Plus, vilket då ger skydd för upp till två skador, och förlängd hårdvarugaranti och support till tre år.

Apple har än så länge inte avslöjat vad Applecare Plus för de olika Apple Watch-kollektionerna kommer att kosta. För Iphone kostar Applecare Plus i dagsläget 799 kronor inklusive moms, och ger skydd i två år.

Svensk konsumenträtt

Ännu går Apple Watch inte att köpa i Sverige, men när den gör det kommer produkten att omfattas av den svenska reklamationsrätten. Den ger en konsument rätt att reklamera en felande produkt inom 3 år från inköpsdatum. Reklamation sker i första hand mot butiken där varan är köpt, men för Apples produkter går det också att reklamera mot en Apple-butik eller ett Apple-certifierat servicecenter. Inköpskvitto krävs som underlag.

Notera att skyddet mot oförutsedda skador som Applecare Plus erbjuder inte har någon motsvarighet i reklamationsrätten.