Apple Watch-kopior till salu i Kina

Driftiga tillverkare har redan fått ut kopior av Apple Watch i Kina, som är världsledande i produktion av falska produkter.

Kina är världens ledande tillverkare av förfalskade kopior av populära produkter. Enligt en rapport från 2013 sammanställd av UNODC, FN:s organ mot brott och narkotika, beräknas landet stå för 67 procent av alla falska varor som produceras. Handeln med falska varor utgör ungefär 2 procent av den totala globala handeln och omsätter 250 miljarder dollar per år - motsvarande 2,1 biljoner kronor.

Apples populära produkter är givetvis inget undantag, och förutom falska Iphone och Ipad till salu finns det även minst 22 falska Apple-butiker i Kina. Enligt BBC har butikerna utformats för att i så stor utsträckning som möjligt likna Apples, och i vissa fall trodde även personalen att de arbetade i en riktigt Apple-butik.

Det är därför föga förvånande att kinesiska kopior av Apple Watch redan börjat säljas på marknader i landet. Ett exempel är D-Watch, som är förvillande lik Apples smarta klocka för ett otränat öga, men kostar endast 298 kinesiska Yuan, viket motsvarar ungefär 400 kronor. Även under elektronikmässan CES i januari syntes kopior av Apple Watch.