Det nya flaggskeppet från Logitech hälsar på i testlabbet hos 99mac, och redaktionen undersöker hur den trådlösa musen MX Master uppför sig och känns.
#Logitech är en av datortillbehörens verkliga slitvargar, med mängder av möss, tangentbord, högtalare och webbkameror på sin resumé. Däremot har väl företaget sällan ansetts som trendsättande när det gäller produktdesign och form.
Måhända vill Logitech ändra på det med sitt nya flaggskepp, för den trådlösa musen MX Master visar försök till både stilren industriell funktionalitet och detaljerad designfilosofi av typen "det är tråkigt med raka linjer". Smaken är som bekant olika, och den handskulpterade formen (jodå) tilltalar säkerligen inte alla.
Personligen gillar jag däremot utseendet till största delen, och ännu viktigare så ligger musen väldigt bra i handen. Jag är inte själaglad över de små upp- och nedsänkta rutorna som täcker området där tummen vilar, men det bryter av och ger musen ett lite mer organiskt och levande intryck. Dessutom känns den lite skrovliga ytan trevlig mot tummen. Helhetsintrycket blir positivt, då det känns avkopplande och bekvämt att lägga handen mot musen, särskilt i jämförelse med den plattare, och stilmässigt mer minimalistiska, Magic Mouse som Apple skickar med sina stationära datorer.
Snabbt byte mellan enheter
Utseende och design är onekligen det som kommer att locka många nyfikna att närma sig den här musen, men det är troligtvis funktionerna som får dem att stanna. Här finns både den förväntade myriaden av knappar och reglage, och dessutom flera stycken riktigt användbara specialanpassade funktioner för OS X.
Något som jag länge velat ha på en trådlös mus är ett sätt att smidigt växla mella två eller flera olika enheter utan att behöva parkoppla om musen med en ny dator varje gång. Här finns lösningen i form av en knapp på undersidan som låter musen växla mellan tre olika kanaler, som var och en kan vara parkopplad till en dator via Bluetooth eller en liten USB-inkopplad dongel som medföljer.
Detta är guld värt för de som har både en stationär och en bärbar dator hemma, och vill använda samma mus oavsett om det jobbas från skrivbordet eller från soffan. Det går också precis lika bra att växla mellan en Mac och en Windows-dator eller Surface-platta.
Gestbaserade snabbfunktioner
En annan sak att gilla är hur MX Master försöker emulera de många olika gestbaserade kommandon som finns i Apples operativsystem OS X genom en styrplatta. Där tummen finns, precis under den skrovliga ytan, finns en dold liten knapp som i kombination med en musrörelse åt höger eller vänster, upp eller ned, motsvarar en fingergest med tre fingrar.
I början känns det lite ovant, och jag trycker hårdare än jag måste för att komma åt knappen. Men när jag vant mig känns det riktigt smidigt att trycka till med tummen och röra musen något uppåt för att aktivera exempelvis Mission Control, eller svepa musen åt höger för att växla mellan olika skrivbord och appar i helskärmsläge.
Skrollhjulet
Nästa del där Logitech försöker simulera Apples inbyggda gester är vid skrollning. MX Master har ett fysiskt skrollhjul som klickar när jag använder det på ett sätt som jag inte tycker om. Ljudet är för högt och irriterande för en mästerskrollare som jag, van vid den knäpptysta hanteringen hos en Magic Mouse.
Däremot finns en sensor i hjulet som känner av hur snabbt det snurrar. När hastigheten är tillräckligt hög släpper en liten spärr i hjulet, och den webbsida eller det dokument användaren för tillfället skrollar i far iväg med en väldig fart. Denna funktionalitet är tänkt att likna hur Apples möss och styrplattor reagerar på ett kraftigt svep för att snabbare skrolla genom en längre passage.
Det här betyder att det är lätt att skrolla snabbt till botten eller toppen av en webbsida eller dokument. Det är bara att snärta till hårdare på hjulet, och det är även känsligt nog att skrolla i olika hastigheter. Det är en utmärkt funktion som borde finnas på alla möss.
Jag tycker om när spärren till skrollhjulet släpper och det nästan ljudlöst för mig i rasande hastighet nedför ett hundra sidor långt PDF-dokument. Dels för att jag inte gillar klickljudet från hjulet, men också för att den normala skrollningen är alldeles för långsam för min smak. Jag blir ständigt rastlös när jag normalskrollar och kommer på mig själv med att använda snabbskrollningen även om jag bara vill en liten bit, med resultatet att skrollningen tar mig för långt och jag måste skrolla tillbaka.
I det medföljande inställningsprogrammet finns det tack och lov möjlighet att ställa in nästan allting på MX Master, inklusive en en knapp som stänger av de klickande stegen på skrollhjulet och gör det tyst, steglöst och alldeles underbart. Det finns också ett reglage för att ställa in exakt hur snabb skrollningen ska vara, och efter lite finjustering når MX Master och jag en samsyn när det gäller skrollning.
Det finns också ett andra hjul, placerat på vänster sida och följaktligen inom enkelt räckhåll för tummen. Detta hjul ersätter svepgesterna åt höger och vänster på en styrplatta, och används som standard för att gå framåt eller bakåt i Safari, eller för att byta sida i en e-bok eller PDF.
Det vänstra skrollhjulet går också att ställa in för att utföra andra roliga sysslor, exempelvis zooma, hantera datorns volymkontroll eller min personliga favorit – visa Notiscenter som ligger gömt till höger i OS X Yosemite. Det har alltid irriterat mig att Notiscenter varit så smidigt att få fram på en bärbar dator med styrplatta, men kräver ett ansträngande och tidsödande klick uppe i högra hörnet på en Imac. Med MX Master räcker det med en lätt och minimal uppåtrörelse med tummen så visas notiserna. Tack för det, Logitech.
Inställningar
Utöver möjligheten att ställa in skrollningen utifrån min tvångsmässiga preferens är det särskilda inställningsprogrammet Logitech Options ett bra exempel på hur ett inställningsprogram för en mus ska se ut. Det är föredömligt enkelt och överskådligt, och bistår med hjälpsamma översiktsbilder över musen och exakt den knapp jag vill ställa in.
Om jag inte skulle tycka om att gestknappen under tummen simulerar Apples gester går det att lika bra att använda den exempelvis som en mediaknapp, där höger med musen växlar till nästa låt, och uppåt höjer volymen.
Det finns också en funktionsknapp på ovansidan av musen som kan användas till en specialfunktion. Ett av valen är att använda knappen för att ta en skärmavbild, vilket jag gärna skulle vilja använda den som. Tyvärr verkar den funktionen inte fungera som den ska, för det dyker inte upp några skärmdumpar. Förhoppningsvis ordnar det upp sig i en nära förestående uppdatering av appen.
Det inbyggda uppladdningsbara batteriet lovar upp till 40 dagars användning, och ännu bättre är att batteriet har en snabb inledande laddning. Endast fyra minuters laddning ska ge tillräckligt med ström för att använda musen en hel dag.
En sensor på vänstersidan av musen visar i tre steg hur mycket strömstyrka batteriet har kvar. Under min testperiod har jag överlag inte upplevt några problem med batteriet, förutom en gång när musen helt plötsligt fick slut på batteri utan varning.
Efter en uppladdning fungerade allting problemfritt igen, så det kan helt enkelt bero på att jag laddat slarvigt den första gången. Det som oroar mig lite är om det går att lita på indikatorn, eller om jag möjligtvis fått ett exemplar med ett dåligt kalibrerat batteri.
Oavsett vilket så går musen att använda under tiden den laddas från en USB-port, så för de allra flesta borde batteristyrkan aldrig bli ett praktiskt problem.
Logitech MX Master är en gedigen konstruktion med funktioner som verkligen är skräddarsydd för Mac-användare. Musens programvara har motsvarande specialfunktioner riktade till Windows-användare, men för den som rör sig i OS X är MX Master ett perfekt redskap för att snabbt och smidigt växla mellan fönster och paneler.
Musen är dessutom exakt och har glatt accepterat de flesta underlag jag utsatt den för under testperioden Jag uppskattar att kunna ställa in varje knapp utifrån eget tycke och smak, vilket är en förutsättning för en fulländad mus-upplevelse.
Logitech MX Master börjar säljas i maj. Med ett rekommenderat pris på 999 kronor finns det både billigare och dyrare möss på marknaden. Jag skulle dock säga att MX Master ger valuta för pengarna. För de som inte har något emot det lite speciella utseendet, och som letar efter en ersättare till Apples Magic Mouse har Logitech här presenterat en mycket kompetent kandidat.
Fördelar
+ Många inställningsmöjligheter
+ Bekvämt handlag
+ Enkelt att växla mellan enheter
Nackdelar
- Design som nog inte passar alla
- Vissa knappfunktioner fungerar inte