Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Massor av strömmande musik

De strömmande musiktjänsterna blir bara fler och fler, men vilken är bäst? 99mac går igenom de olika tjänsterna och visar skillnaderna.

Spotify

Svenska Spotify har spritt sig globalt och vuxit till något av den strömmande musikens omslagsfigur. Detta har gjorts möjligt genom ett stort utbud på över 30 miljoner låtar och en tjänst som är enkel att använda och finns representerad på de flesta plattformar och integrerad i många tillverkares ljudsystem.

Trots uppmärksammade avhopp från artister som Taylor Swift finns den mesta musiken representerad på #Spotify och med över 60 miljoner aktiva användare, varav 15 miljoner betalande, är Spotify helt enkelt störst. Men är den bäst?

Pris och utbud

En förklaring till Spotifys framgångar är otvivelaktigt att tjänsten erbjuder ett gratisabonnemang, där musikälskare kan lyssna på mobilen och surfplattan eller i datorn. Gratistjänsten är inte tidsbegränsad, men däremot fylld av reklamavbrott. På datorn går det att välja låt själv, men på mobila enheter är det blandad uppspelning som gäller.

Bättre upplevelse ges med ett Premium-abonnemang, som kostar 99 kronor i månaden. Då försvinner reklamen och det går att lyssna på valfri låt när som helst, oavsett enhet. Det går då också att ladda hem låtar för offline-lyssning, och följaktligen lyssna utan att slösa på mobildata.

Uppspelning och kvalitet

De flesta lyssnar troligtvis på Spotify via mobilen, men det är glädjande att det även finns en bra app för OS X för den som föredrar att lyssna på sin dator. Appen kan också samla ihop ett bibliotek från Itunes så att all musik finns på ett och samma ställe. Spotify går också att lyssna på via en webbläsare, men jag föredrar riktiga appar.

IOS-versionen innehåller en intressant funktion där det går att förhandslyssna spellistor och album endast genom att hålla nere fingret. Detta är faktiskt väldigt smidigt, och förenklar handhavandet när det gäller att leta sig igenom ett stort antal spellistor i sökandet efter en särskild.

Musiken strömmas i det öppna formatet Ogg Vorbis, som använder så kallad destruktiv komprimering. Det betyder att en del av musikinformationen försvinner vid komprimeringen för att spara utrymme, precis som MP3 och AAC fungerar. Det går också att välja mellan tre olika kvalitetsnivåer som innehåller olika datamängd per sekund. 96 kilobit per sekund och 160 kilobit per sekund är de två normala alternativen för mobiler och dator. De som har ett premium-abonnemang kan välja att lyssna i 320 kilobit per sekund.

Det bör noteras att bithastigheterna anges ungefärligt, något som troligtvis beror på att Spotify använder variabel bithastighet. Det betyder att låten analyseras vid kodningen så att den kan använda mer data vid ett komplicerat parti med mycket ljudinformation, men mindre vid enkla partier och exempelvis tystnad.

För den som är ointresserad av det tekniska räcker det att säga att musiken generellt låter bra, och ute i trafikens brus med de vita Apple-lurarna finns ingen anledning att välja en högre kvalitet. Med ett par bra hörlurar i en tystare miljö är det trevligt att välja den högre kvaliten, men det kommer också med en kittlande känsla i maggropen av att mobilabonnemangets datamängd tickar bort i rask takt.

På en dator med fast uppkoppling är det däremot ett självklart val, och det vore rentav önskvärt att kunna välja ännu högre kvalitet. Men för den stora skaran och i de allra flesta situationer låter musiken i Spotify mycket bra.

Kommentarer
19 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.