Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

5 saker du inte visste om appen Meddelanden

Iphone-användare skickar både sms och Imessage via appen Meddelanden som Apple skickar med i IOS. I den här guiden kommer fem tips om appen som underlättar vardagen.

Det finns flera tjänster som låter dig skicka meddelanden till familj och vänner via din Iphone, men en av de mest använda är Apples egna Meddelanden och i den här guiden tipsar 99mac om fem saker som du kanske inte visste sedan innan. Varje dag kan man lära sig något nytt.

1. Dela platsinfo

Försöker du hitta din kompis för en fika eller undrar du hur du hittar till brorsans nya hus? Det går snabbt och enkelt att skicka sin platsinformation via Meddelanden. Kompisen och du kan snabbt se var den andre är och det går att skapa vägbeskrivningar direkt från appen för att hitta till en viss plats.

För att skicka din platsinfo:

  • Gå in i rätt konversation i Meddelanden

  • Tryck på Detaljer uppe i det högra hörnet

  • Välj Skicka min nuvarande plats

Om du fått någons platsinformation skickat till dig och vill skapa en vägbeskrivning till platsen trycker du på kartan i konversationen och längst ner finns då knappen "Färdbeskrivning hit" som du kan trycka på. Välj sedan om du vill köra bil, gå eller använda någon tredjepartsapp för att exempelvis åka kollektivtrafik och ta dig till platsen enligt instruktionerna.

2. Se delade bilder

Sitter du och skrollar genom en konversation på jakt efter en bild som du fick eller skickade själv för ett tag sedan? Det behöver du inte längre med det här tipset. Apple samlar alla bilder i en konversation i en snygg översikt om du istället klickar på Detaljer uppe till höger i en konversation.

Det går att klicka på någon av bilderna för att få upp den över hela skärmen och därifrån går det att svepa mellan bilderna.

3. Svep för klockslag

Undrar du vilken tid du fick eller skickade ett meddelande? När du är inne i en konversation med alla pratbubblor på rad kan du dra skärmen åt vänster för att se vilka klockslag som meddelandena skickats.

4. Radera flera meddelanden

Det går att radera en hel konversation med någon genom att dra åt vänster på en viss konversation i listan. Genom att klicka på Ändra upp till vänster går det att radera flera konversationer samtidigt.

Men ibland vill man kanske bara radera ett visst eller ett antal meddelanden i en konversation. Gå in i rätt konversation och tryck på en pratbubbla en kort stund för att få upp en meny där du kan välja Mer....

Nu kommer det fram små rutor framför alla pratbubblor och du kan markera de meddelanden du vill ta bort och antingen radera dem eller vidarebefordra dem till någon.

5. Lämna eller tysta en konversation

Det går att ha gruppkonversationer vilket är perfekt när en grupp vänner ska planera en träff eller det ska diskuteras vad en släkting ska få i födelsedagspresent. Men ibland plingar telefonen i ett fast det inte riktigt rör dig längre eller du faktiskt inte har tid med allt för att du sitter i ett möte.

Som tur är är det lätt att antingen helt lämna en konversation eller bara tysta den för en stund.

För att lämna en konversation trycker du på Detaljer upp till höger. En bit ner på den nya sidan ser du Lämna konversationen i rött. Det här fungerar bara för gruppkonversationer där alla har IOS 8 och använder Imessage. Om någon i gruppen använder en äldre version av IOS eller en kanske en mobil med ett annat operativsystem kommer alternativet att vara grått och inaktiverat.

På samma sida finns också alternativet för att temporärt tysta en konversation som heter Stör ej. Genom att aktivera funktionen får du inte några notiser om nya meddelanden i konversationen. När du vill få notiser igen avaktiverar du funktionen på samma ställe. Det går tyvärr inte att sätta en tidpunkt så som för den vanliga Stör ej-funktionen som gäller alla notiser som hittas via Inställningar > Stör ej.

Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.