99mac:s Ida Lindkvist dammar av gitarren och tänker börja spela igen. Visst finns det en app för det? Det självklara svaret är ja, och inte bara en heller.
Jag har drömt om att kunna spela gitarr nästan så långt tillbaka som jag kan minnas. En jul gjorde jag slag i saken och önskade mig en gitarr av tomten. Julafton kom och visst, där under granen låg en akustisk gitarr med mitt namn på.
Tomten hade ett krav för att jag skulle få behålla gitarren, och det var att gå en kurs för nybörjare. Sagt och gjort, jag anmälde mig till en kurs hos Folkuniversitetet. Några enkla låtar lärde jag mig innan kursen var över, men tiden gick och gitarren hamnade i en väska bakom en dörr där hemma utan att jag blivit någon gitarrvirtuos.
Nu har intresset återigen vaknat till liv. Gitarren har dammats av, strängats om och fått ett väggfäste så att de spontana spelstunderna lättare ska bli av. Men teknikvän som jag är kan jag ju inte ge mig på detta projekt med att återupptäcka ackorden utan lite prylar och appar till min hjälp.
Det finns ingen tid till att gå en ny kurs, utan nu är det internet som ska få vara min lärare. Det här är helt enkelt en nybörjares guide till gitarrspelande.
För att kunna hänga med på resan behöver du tillgång till en gitarr och efter det kan du välja och vraka bland allt jag testat och välja det som passar just dig.
Jag har använt:
Gitarr
Stämapparat
Mac
Ipad
Iphone
Youtube
Google
Guitar Tuna
Guitar Toolkit
Gitarr Kromatisk Stämmare
Garageband för Mac och IOS
Yousician
Tab Pro
För mig var det första steget att damma av gitarren. Det var länge sedan sist och en av strängarna var av. Steg ett blev alltså att inhandla nya. Jag har en akustisk gitarr med nylonsträngar och är som sagt nybörjare utan några större krav. Jag gick förbi en musikaffär i närheten av jobbet och investerade i de strängar jag blev rekommenderad.
Det går så klart att lämna in gitarren och få hjälp med att stränga om den, men det finns gott om guider på nätet som går igenom hur man gör. Dock tycks det finnas nästan lika många sätt att stränga en gitarr som det finns gitarrister.
Jag utgick från den här genomgången hos Taylor Guitars, men det här gamla Youtube-klippet var inte dumt det heller trots sin ålder och låga upplösning.
Efter lite pill sitter det nu sex nya strängar på min gitarr. Nästa steg är att lyckas få dem att låta rätt, det vill säga att stämma gitarren. I samband med kursen jag gick en gång i tiden köpte jag en stämapparat, men nu ska jag kolla om det finns några appar eller program som kan lösa det åt mig utan att jag behöver ha den där lilla manicken i närheten.
Apple gör musikprogrammet Garageband som passar bra för både nybörjare och lite mer avancerade användare. I programmet finns hjälp för den som vill stämma en gitarr och lite lektioner som vi ska gå igenom senare.
Stämmaren har en ikon som ser ut som en stämgaffel och finns tillgänglig på flera ställen i programmet. Så här ser den ut om man använder den inbyggda ackordtränaren:
Stämmaren i Garageband tycks vara överens med min stämapparat och gitarren låter dugligt enligt mina öron, men frågan är om jag kan stämma gitarren utan att ha tillgång till min Mac.
Ett besök till App Store listar massor av appar om jag söker på "guitar tuner". Jag letade efter appar som förutom att stämma guitarren också innehåller en metronom, för det kan underlätta senare när vi ska försöka hålla takten.
Både Guitar Tuna och Guitar Toolkit uppfyller kraven. Den första är gratis att använda men innehåller köp inuti appen. Du behöver dock inte lägga ut några pengar för att kunna stämma gitarren. Den andra appen kostar 19 kronor.
Vill man bara ha en stämmare fungerar den här gratisappen också bra,
Gitarr Kromatisk Stämmare. Alla tre appar fungerar på ett liknande sätt, du tar en sträng i taget och får veta om strängen är stämd eller inte. Alla apparna visar om du behöver spänna eller lossa lite på strängen så det är väldigt pedagogiskt.
Nu när gitarren låter som den ska, är det dags att gå vidare och försöka spela något.
Garageband innehåller några gitarrlektioner för den som vill slå sig ner framför Macen och lira lite gura. När du startar programmet väljer du alternativet Lär dig spela istället för att skapa ett nytt projekt. I Lektionsaffären som finns precis under går det att ladda ned totalt åtta lektioner som ger grundläggande kunskaper.
Lektionerna innehåller video som går igenom nya saker och sedan får man öva själv. Det går att upprepa svårare delar flera gånger om man behöver eller spela upp övningarna i ett långsammare tempo tills man känner sig redo att spela i "rätt" hastighet.
Lektionerna ger en bra introduktion till gitarren, ackord och olika slagkomp, men som vanligt är det öva, öva, öva som gäller för att det ska fastna. Så här i början är det fingrarna i min vänsterhand som ger upp först och jag får hänga upp gitarren på väggen igen och vila ett tag.
Det finns självklart också appar som ger lektioner i gitarrspelande. Jag laddade ner Yousician till min Iphone som säger sig vara "det snabbaste och roligaste sättet att lära sig spela gitarr."
Appen är gratis att ladda ned, men begränsar då hur mycket du kan använda den per dag. För den som vill går det att köpa en prenumeration och då får man spela hur mycket man vill. En månad kostar 189 kronor, medan ett år kostar 1 095 kronor vilket är ungefär en tusenlapp billigare jämfört med att köpa en månad i taget.
Yousician fungerar också för Ipad eller i en webbläsare om man vill och har tillgång till sådana enheter, men jag gillar ändå hur smidigt det är att använda telefonen som jag ändå alltid har i närheten. Som tur är går det bra att hoppa mellan enheter, genom att skapa och använda ett konto synkroniseras mina framsteg och jag kan alltid fortsätta där jag var oavsett enhet.
Utan att köpa något kan jag köra igång med mina lektioner, men då och då blir det en liten paus medan appen berättar om alla fördelar med att prenumerera. Lektionerna har ett liknande upplägg som Garageband, först får jag se en kort video som går igenom vad jag kommer att få prova på och sedan är det dags för mig att spela genom övningar. Appen använder telefonens mikrofon för att lyssna hur det går för mig och ger mig betyg.
Det är kul från start och börjar med väldigt enkla saker till skillnad från Garageband som snabbt lägger till lite mer avancerade saker som slagkomp. Jag får spela ungefär en timme innan appen meddelar att jag får vänta till imorgon, men det passar mina ömma fingertoppar perfekt.
När du gått igenom alla grunder och känner att du är redo att försöka spela några av dina favoritlåtar är Tab Pro en app värd att kika närmare på. Den är gjord av den välkända webbplatsen Ultimate Guitar och innehåller någonstans kring 200 000 låtar.
Själva appen är gratis att ladda ned, men det krävs ett abonnemang eller ett lite större utlägg för att komma åt låtarna.
En vecka | 9 kr |
En månad | 26 kr |
Ett år | 182 kr |
Livstid | 260 kr |
Ganska direkt får jag ett erbjudande om att köpa loss utbudet för 173 kronor istället för 260 kronor. Att välja det här alternativet istället för någon av prenumerationerna låser också upp tjänsten på webbplatsen om man hellre vill sitta med datorn än en IOS-enhet.
Jag använder mitt konto från webbplatsen för att logga in och kan börja söka efter låtar eller se topplistan. Det fiffiga med Tab Pro är att man inte bara får se noter och ackord utan att man kan spela med i låten och höra också andra instrument.
Det går att tysta enskilda eller alla instrument för den delen och ändra tempot på uppspelningen. Med den här appens hjälp ska jag nog äntligen lära mig att spela Metallicas Nothing Else Matters.
En nackdel med appen som jag upptäckte ganska direkt är att det inte går att få fram exempelvis alla låtar som lämpar sig för nybörjare på något enkelt vis. Istället får jag sätta på ett sökfilter och sedan leta efter låtar eller artister och se om det finns något som är lagom svårt.
Som jag misstänkte finns det flera bra program och appar som kan hjälpa mig bli bättre på att spela gitarr. Himla skönt att slippa hålla ordning på stämapparaten varje gång jag vill spela en trudelutt, apparna jag testade verkar fungera tillräckligt bra.
När det gäller själva övandet har jag bestämt mig för att försöka sitta med gitarren lite varje dag, om inte annat för att det är det enda sättet att vänja fingrarna vid att ta ackord utan att det gör ont så jag vill gråta. Jag kommer nog att hoppa mellan Garageband, Yousician och Tab Pro för att få lite variation på övandet.
Har du några bra tips får du gärna dela med dig i kommentarerna nedan!