Adobe släpper Lightroom 6 och Lightroom CC

Adobe erbjuder nu två alternativ till Aperture-användare. Lightroom CC kräver ett abonnemang och ger kopplingar till molnet, medan Lightroom 6 är ett fristående program mot en engångskostnad.

För snart ett år sedan meddelade Apple att de inte tänker fortsätta att utveckla sitt professionella fotoredigeringsprogram Aperture och hänvisar istället användarna till Adobe Lightroom.

Medan Apple länge tycktes ha glömt bort Aperture är Adobe desto flitigare på att uppdatera Lightroom. Idag presenterar företaget två nya versioner av Lightroom som är nära nog identiska förutom att den ena är ett separat program man köper mot en engångskostnad och den andra kräver ett Creative Cloud-abonnemang.

Programmen heter Lightroom 6 och Lightroom CC och förutom olika betalningssätt är det bara det senare programmet som kan synkronisera med Adobes mobilappar. De nya programmen har fått prestandaförbättringar och är numera snabbare än sina föregångare, men de har också fått nya funktioner.

Bland annat går det nu att slå ihop flera bilder med olika exponeringsinställningar till en med funktionen "HDR Merge". Det går också att slå ihop flera bilder till en panoramabild med "Panorama Merge". Bildspelsfunktionerna har också fått uppdateringar. Lightroom kan nu exempelvis synkronisera bildspelets övergångar till användarens val av musik.

En annan ny funktion känns igen från Apples Aperture, Iphoto och nya programmet Bilder. Adobes program kan nu känna igen ansikten och sortera upp bilder automatiskt.

För den som vill köpa någon av de nya Lightroom-varianterna finns det flera sätt att göra det på. Lightroom 6 säljs som ett fristående program för 1 175 kronor, eller 675 kronor för den som vill uppgradera från en tidigare version.

Lightroom CC ingår i Creative Cloud för fotografer tillsammans med Photoshop CC för 108 kronor per månad. Programmet ingår också i det kompletta Creative Cloud-paketet som kostar 525 kronor i månaden för den som också vill använda någon av Adobes andra Creative Cloud-program.