Nu kommer Apple Watch

99mac har skickat Jakob Nilsson till New York i jakt på en Apple Watch. Efter ett besök till Apples flaggskeppsbutik i staden rapporterar han hem om sina första intryck.

Nu är det bara några dagar kvar tills #Apple Watch släpps till ivriga kunder. För de som inte beställde i god tid den 10 april kommer det dock troligtvis att dröja till juni innan leverans, och när den svenska lanseringen blir är fortfarande okänt.

99mac är alldeles för nyfikna för att sitta hemma och vänta och därför åker jag till #New York för att kika närmare på klockan redan nu. Om Apple får bestämma är deras smarta klocka snart runt varje arm, för att bilda mig en egen uppfattning om enhetens förträfflighet står ett besökt till Apples flaggskeppsbutik på Femte avenyn överst på schemat. Butiken är proppfylld med besökare, och trängseln runt de utställda klockorna är påtaglig.

Efter en stunds väntetid får jag dock lite egentid med en klocka i rostfritt stål som är fastlåst vid ett träbord. Denna Apple Watch är fullt fungerande, men vissa funktioner är avstängda eftersom demoexpemplaret inte går att parkoppla med en telefon.

I verkligheten känns Apple Watch betydligt mindre än den ser ut på bild. Även modellen på 42 millimeter är inte uppseendeväckande stor, och klockan sticker inte ut alltför mycket på höjden. I jämförelse med många andra smarta klockor är den enastående nätt och smidig. Den digitala kronan är intuitiv att använda, och överlag andas hela klockan den höga byggkvalitet som det anstår Apple.

Mjukvaran däremot är från början en smula förvirrande att använda. Det är inte helt självklart vad som orsakar vad, och i vilka lägen det är lämpligt att svepa uppifrån och ner, trycka, eller trycka hårt med den nya Force Touch-funktionen, eller använda någon av hårdvaruknapparna som den digitala kronan.

Att trycka på den digitala kronan motsvarar ungefär hemknappen på en Iphone eller Ipad, och för en till huvudmenyn som är ett kluster av cirkelformade appar. Genom att vrida på kronan zoomar bilden in på apparna, och när appen som är centrerad på skärmen kommer tillräckligt nära öppnas den.

Det går också att med fingret dra över skärmen för att navigera, något som tyvärr inte fungerar fullt så Iphone-enkelt som jag hade förväntat mig. Under mitt snabbtest händer det flera gånger att jag börjar dra med fingret över skärmen, men inget händer och jag måste försöka igen för att få ikonerna att röra sig. Det verkar som att skärmen fördröjs en smula och inte registrerar mitt finger på en gång. Detta skapar en mycket egendomlig och ingalunda trevlig känsla av att klockan är trög.

När en app väl är startad märks dock inget av trögheten. Det går snabbt att växla mellan de olika fönstrena i en app genom att svepa med fingret åt vänster eller höger, och om appen stöder det går det att trycka hårt på bildskärmen med Force Touch för att få upp fler alternativ. Force Touch kompletteras med en subtil men ytterst tydlig haptisk återkoppling som yttrar sig i form av en vibration mot handleden. Ett exempel på hur detta använda är i själva klock-appen, där de olika urverken går att modifiera genom att trycka hårt på skärmen.

Tidsbokning för att prova

Det är roligt att leka med mjukvaran i Apple Watch, men jag vill framförallt prova klockan på armen. För att göra detta krävs en tidsbokning med personal, och dessa tider är åtråvärda. Den dagen jag är här finns inga lediga prova på-tider kvar i butiken på Femte avenyn, men jag lyckas boka en någon timme senare på den närliggande butiken i Grand Central. Efter en rask promenad i New Yorks vårsol är jag där, och får välja ut några klockmodeller som jag är intresserad av att prova.

Apple-försäljaren ber att få kika på min handled, och gör proffsigt bedömningen att det är det stora armbandet som gäller för mig. Trots att detta är en av världens största Apple-butiker finns inte alla modeller till hands för att testa, och jag väljer den svarta Sport-varianten och en i rostfritt stål med ett modernt spänne.

Klockorna förvaras i en utdragbar låda, och Apple-representanten visar mig hur jag fäster de olika armbanden på enklaste sätt. För den som inte är van att bära en klocka känns det lite konstigt att spänna på ett stycke teknologi runt sin armled med ett band av läder, metall eller fluorelastomer. Beroende på armbandets material ger det en väldigt annorlunda känsla – personligen tycker jag att sportarmbandet av plast känns onaturligt medan det moderna spännet, som är av läder, känns mjukare och inte lika påtagligt. Oavsett vilket armband som väljs handlar det nog mest om en vana, och den som inte är nöjd kan köpa andra armband separat.

Intressant nog är klockorna som jag provar inte i funktion, och ger inget utslag när jag trycker på knapparna. För att testa själva mjukvaran hänvisas jag istället till en av de fastlåsta enheterna på bordet. Jag gissar att detta är på grund av stöldrisken, för att ingen ska frestas att springa iväg med en fungerande Apple Watch runt handleden. Oavsett anledning känns det som en halv upplevelse att inte få prova klockan tillsammans med en fungerande mjukvara, och tvärtom.

Jag frågar hur det ser ut med tillgången på klockor, och får det svar jag förväntat mig. Den som beställer en klocka idag kan räkna med att få den i juni. Den som beställt den 10:e april, när förhandsbokningarna började, kommer troligtvis att få den levererad på fredag, men det är inte säkert.

– Hela min familj beställde en Apple Watch den 10:e april, och alla fick leveransdatum den 24:e, förutom jag. Jag får den i juni , klagar en Apple-representant alldeles bredvid mig. De är vana att svara på frågor om leveranstid och tillgång. Det är många kunder som frågar när de kan få klockan de provar.

Efter tio minuter med en Apple Watch runt handleden måste jag lämna tillbaka dem, och låta demonstratören gå vidare till nästa kund. Min korta tid med en Apple Watch gav dock mersmak, och jag håller tummarna för att mitt förhandsbeställda exemplar dyker upp på fredag innan hemresa. Räkna i så fall med ett mer ingående test.