För att fira internationella Star Wars-dagen har många digitala spelförsäljare rea på Star Wars-spel. 99mac tipsar om några riktiga guldklimpar, och utfärdar en varning.
Star Wars är i första hand en serie filmer, men då det under många år inte spelats in nya filmer har många berättelser från en galax långt, långt borta istället tillkommit i böcker, serier och inte minst datorspel. Särskilt under 1990- och 2000-talet släppte speltillverkaren Lucasarts ett flertal riktiga klassiker i olika genrer.
Star Wars-spel av olika slag har dock gjorts nästan ända sedan den första filmen hade premiär. Redan 1978 släppte faktiskt Apple ett olicensierat spel på kassett för sin dator Apple II som gick ut på att skjuta ner de kända TIE-skeppen från filmen. Under 1980-talet kom dussintals olika titlar som återskapade de flesta olika scener från filmerna. Spelen släpptes på spelkonsoler som Atari 2600, Nintendo Entertainment System, Sega Master System och Game Boy och självklart på datorer som Apple II, Macintosh, Amiga och senare Windows. En bra historisk genomgång har gjorts av Jordan Lloyd på Youtube.
Med ett så stort utbud av titlar har det givetvis kommit både välgjorda klassiker som hör hemma i varje spelfantasts samling, och riktigt dåliga stolpskott som helst bör glömmas. Dagens Mac-datorer och IOS-enheter kan köra många gamla spel, även sådana som ursprungligen släpptes till helt andra plattformar. Tack vare försäljningsställen som App Store, Steam och Gog.com finns det också bättre möjigheter än någonsin för Star Wars-älskare att fylla igen luckor i sin spelhistoriska utbildning.
Inför den internationella #Star Wars-dagen som firas den 4 maj har många spelförsäljare anordnat kampanjer där Star Wars-spel går att köpa till kraftigt reducerat pris. Oavett som du är intresserad av lite nyare spel eller vill återuppleva gamla klassiker är det därför ett lysande tillfälle att göra lite digital shopping i helgen. Här tipsar 99mac:s Star Wars-ansvarige om tre härliga klassiker, samt ett som inte åldrats lika väl. Alla spel fungerar dessutom fint på en modern Mac och går att köpa för en spottstyver.
Föregångaren X-wing från 1993 gav pc- och Amiga-ägare för första gången möjlighet att uppleva livet som rymdpilot i ett spel som var mer än bara ett arkadspel – det var en flygsimulator i rymden. Uppföljaren TIE Fighter var ännu bättre tack vare en djupare handling och inte minst det unika perspektivet. Här handlar det nämligen inte om att kämpa för det goda tillsammans med rebellerna, utan istället om att skapa ordning och reda i galaxen som en av Imperiets dugliga piloter.
Byt de röda laserskotten mot de gröna, och hoppa in i ett skrikande TIE-skepp för att krossa de uppnosiga rebellerna som tror att de är så tuffa i sina X-vingar med sköldar och hyperdrift. Vi får se vem som skrattar sist.
TIE Fighter är en av de mest välgjorde och stämningsfulla rymdflygar-spel som någonsin gjorts, och det är dessutom svårt som tusan. Från filmerna vet vi att TIE-skeppen inte har några sköldar och därför inte tål många träffar innan de exploderar i en liten pyroteknisk explosion. Så är det här också, men vad gör man inte för kejsaren.
Det här är en riktig pärla, både bland Star Wars-spel och datorspel överhuvudtaget. En gång i tiden var det dessutom ur produktion och riktigt svårt att få tag på lagligt. Idag finns det tillgängligt både på Steam och Gog.com där det säljs för ungefär 9 euro (cirka 83 kronor). Det är det väl värt, och fram till 7 maj erbjuds dessutom tio procents rabatt. Steam säljer dock av någon anledning endast Windows-versionen. Jag rekommenderar hur som helst att köpa via Gog.com, dels för att det då är en version helt utan kopieringsskydd men också för att du då får hela tre versioner av spelet. Den bästa är Collectors Edition, som har bättre grafik än första utgåvan, och för sin tid riktigt imponerande dynamisk musik som anpassar sig utifrån vad som händer i spelet.
Dagens spelare är vana vid högupplöst grafik, 5.1-ljud och ett vänligt bemötande kan nog känna sig en smula ovana första gången TIE Fighter startas. Men det går snabbt över. Den blockiga grafiken är ändå oerhört välgjord, och skeppen flyter mjukt och smidigt över skärmen. Högt tempo, ständig utmaning och en medryckande handling gör också att de tekniska begränsningarna snabbt glöms. Spelet går att köra med mus och keyboard, men en joystick eller gamepad rekommenderas för maximal kontroll och känsla.
Under samma tid som George Lucas krossade många fans hjärtan med sin nya triologi av prequel-filmer fångades mycket av originalfilmernas känsla i detta massiva och djupa rollspel från Bioware, som senare skulle göra succé med spel som Mass Effect och Dragon Age.
Knights of the Old Republic utspelar sig tusentals år innan Luke Skywalker och Darth Vader gick i familjeterapi, och varken Rymdimperiet eller Rebellerna finns. Däremot finns den galaktiska republiken, som tyvärr är drabbad av ett intensivt krig mellan de onda Sith och de goda Jedi-riddarna.
I spelet inledning får du själv skapa din karaktär och välja namn, utseende och egenskaper. Därefter formar du ditt eget öde i galaxen, inom ramarna för en mycket genomarbetad handling. Du väljer själv om du vill följa den ljus eller mörka sidan, och vara kompis med alla eller köra med hårdhandskarna. Runt dig samlas också en skara färgstarka karaktärer som den Mandaloriske krigaren Canderous Ordo och lönnmördar-roboten HK-47.
Ju längre spelet fortgår – och detta är ett långt spel – desto mer formas den spretiga gruppen individer till ett väljoljat team med ömsesidig respekt och vänskap. Som spelare är det inte ovanligt att bli riktigt fäst vid karaktärerna, och det hör till ovanligheterna att engagera sig så i helt fiktiva personers väl och ve.
Trots att spelet inte innehåller några figurer från filmerna är det däremot överfyllt av den rätta Star Wars-känslan. Utvecklarna har verkligen lyckats fånga stämningen från en galax långt borta, och för många fans är det här den riktiga prequel-berättelsen till filmerna.
Grafiken är givetvis idag väldigt begränsad, men både miljöer och karaktärer är välgjorda, och speltekniskt håller det fanan högt trots lite onödigt meckande med menyer och knappar. Alla som överhuvudtaget tar Star Wars eller datorspel på allvar bör ha det här spelet i sin ägo, och ha varvat det åtminstone en gång.
Spelet finns portat till Mac, och även till IOS för den som föredrar att rädda galaxen från sin Ipad. Det går att köpa via Steam, Gog.com och Mac App Store. Mac-kompatibel version erbjuds däremot bara via Steam och givetvis Mac App Store. Kostnaden på App Store är 49 kronor, och på Steam erbjuds just nu hela 70 procents rabatt vilket ger kostnaden 2,99 euro (motsvarande 28 kronor).
Detta var en gång i tiden en personlig favorit för 99mac:s redaktör, då det var ett av de första Mac-spelen som införskaffades på CD-ROM. Rebel Assault utlovade fantastisk 3D-grafik och videoklipp från orginalfilmerna, vilket skulle ge en otrolig spelupplevelse. Och visst var det bland det tjusigaste som skådats, och tillräckligt prestandakrävande för att få min ganska klena Performa 600 att gå på knäna. För att göra det lite mer hanterbart fanns möjligheten att krympa storleken till bara halva skärmen, samt aktivera ett så kallat sammanflätat läge där bara varannan rad ritades upp på bildskärmen.
Till skillnad från X-wing och TIE Fighter är det här inte fråga om någon "simulator" utan om ett renodlat actionspel. Det går egentligen inte att styra skeppen i egentlig mening. Istället flyger du längs en färdig bana och kan svänga lite för att undvika asteroider och andra hinder, samt skjuta laser så mycket du orkar.
Vad som är kanon av alla de tusentals Star Wars-berättelser som finns har alltid varit ett komplext och omdebatterat ämne, och Rebel Assault tar sig vissa friheter på det området. Exempelvis är det här inte Luke Skywalker som lyckas spränga Dödstjärnan, utan spelarens alter ego med täcknamnet Rookie One. Rekommendationen är att inte bekymra sig alltför mycket om detta, utan istället se det här som ett tillfälle att uppleva en nytolkning av Star Wars där du själv är hjälten.
Få saker ser så daterade ut idag som det som var modernt 1993, och 3D-grafiken och sekvenserna med "levande video" ser skrattretande blockig ut på en 21-tumsskärm. Tyvärr är det mer än grafiken som blivit daterad, och när jag för första gången på många år startar upp spelet ger de inledande nostalgiska känslorna snabbt vika för irritation och frustration. Det här är helt enkelt inte ett bra spel.
Redan när Rebel Assault kom kritiserades det för att i princip gå ut på att flytta ett styrkors över skärmen och skjuta ned olika saker, medan den snygga grafiken spelades upp mer eller mindre av sig själv. I dag är som sagt grafiken skrattretande, och eftersom spelkänslan aldrig riktigt fanns där är det nu inte mycket kvar som motiverar ens uppmärksamhet.
Kontrollerna är dessutom segam och kräver mer eller mindre en joystick vilket gör ett ganska lätt spel onödigt svårt. För den som vill återuppleva det förflutna finns det gott om spelvideor på Youtube där Rebel Assault avhandlas.
Efter många år ur produktion har Rebel Assault precis fått digital premiär på speltjänsten Gog.com, och för 9,49 Euro blir det ditt (motsvarande 88 kronor). Då följer dessutom Rebel Assault II med i paketet. Denna uppföljare från 1995 blev känt tack vare nyinspelade filmsekvenser med skådespelare som använde orginalrekvisita från filmerna, något som då inte hade hänt sedan filmen Jedins Återkomst 1983.
I det som kallas Star Wars Expanded Universe har tusentals böcker, spel och serietidningar skapats, som tagit filmuniversumet i alla möjliga riktningar. Minsta bifigur från de tre originalfilmerna har garanterat fått sin egen bakgrund och säkerligen fått agera huvudperson i en pocketbok eller novell.
De allra flesta av dessa berättelser har ägnat sig åt att fundera vad som hände efter slutet på originaltrilogin. Först nu i år kommer en officiell fortsättning i form av en ny film, men innan dess har en stor del av spekulationen återfunnits i spel som Jedi Knight. Just denna del utspelar sig ungefär åtta år efter filmerna, och genom protagonisen Kyle Katarn får vi återstifta bekantskapen med bland andra Luke Skywalker och Lando Calrissian.
Kyle Katarn är huvudpersonen i en helt egen serie spel som började med Doom-inspirerade Dark Forces (1995) och följdes upp av Jedi Knight: Dark Forces 2 (1997) och sedan alltså Jedi Knight 2 – Jedi Outcast, som såleds är att betrakta som Dark Forces 3. Det här med enkel numrering har aldrig varit Star Wars starka sida.
En enda sak gör det här spelet anmärkningsvärt, nämligen ljussabeln. Kyle Katarn är en jediriddare, och trots att det finns både laserpistoler och andra vapen att tillgå kommer du troligtvis bara vilja spela med ljussablen. Med lite övning kan du utan problem röja runt i ett helt rum fyllt av stormtrupper, och riktigt intensivt blir det när det är dags för duell mot någon huvförsedd Sith-krigare.
Ju längre spelet går desto kraftigare blir också Kyles jedikrafter, och snart kan du sakta ned tiden, hoppa högt, skjuta blixtar från händerna och använda kraften för att strypa försvarslösa människor precis som Darth Vader.
Jedi Outcast bygger på Quake 3-motorn, som var något av en standard 2002. Grafiken har väl knappast åldrats med värdighet, men det är ingenting som stör när laserljuden viner, svärden surrar och John Williams klassiska tema pumpar ut från datorhögtalarna.
Mac-versionen är portad av Aspyr, och går att få tag på via Mac App Store för 49 kronor, eller via Steam för 28 kronor fram till 7 maj. Versionen på Gog.com fungerar tyvärr inte på Mac.